30.04.2014,  00:28:38 | 2 comentarii | 2967 vizualizari
Ziua Internaţională a Muncii cu voie de la poliţie / Permise şi nepermise de 1 Mai 1932
de Marian BOBOC
După cum am mai arătat şi în alte scrieri dedicate zilei de 1 Mai în Valea Jiului, Ziua Internaţională a Muncii era privită cu îngrijorare de către autorităţi, unul dintre motive fiind acela că în această zi se aduna la un loc muncitorimea, eveniment care impunea măsuri de supraveghere. De buna desfăşurare a sărbătoririi zilei de 1 Mai se ocupau sindicatele social-democrate şi Partidul Social-Democrat. Ministerul de interne hotăra dacă şi cum va fi sărbătorită Ziua Internaţională a Muncii. În 1932 se hotărăşte
 
1 Mai fără manifestaţii, dar cu… social-democraţi
 
La 1 mai 1932 Nicolae Iorga era preşedintele Consiliului de Miniştri, iar Constantin Argetoianu, titularul Finanţelor, conducea ad-interim şi Internele.
Din ediţia de Paşti a ziarului „Clujul” aflăm măsurile întreprinse de guvern cu prilejul zilei de 1 Mai: „Poliţia pentru a preîntâmpina orice încercare de turburare a ordinei publice, pe care ar proiecta-o comuniştii, pentru ziua de 1 Mai, a luat din timp măsuri de ordi­ne. În primul rând, au fost arestaţi numeroşi comunişti, cunoscuţi ca pe­ri­­culoşi agitatori, care nu vor fi eliberaţi decât după ce va trece ziua de 1 Maiu, iar seara (30 aprilie – n.a.), la Prefectura Poliţiei Capitalei, a avut loc o consfătuire între capii autori­tăţilor, hotărându-se măsuri energice pentru paza ordinei publice. Guvernul a autorizat sărbătorirea zilei de 1 Mai numai pentru organizaţiile partidului social democrat. Acestea vor putea ţine întruniri urmate de obişnuitele serbări câmpeneşti. Manifestaţiile de stradă, însă, nu vor fi îngăduite. În acest scop, ieri dimineaţă a avut Ioc, la ministerul de finanţe, o consfătuire prezidată de d. Const. Argetoianu, ministru de finanţe şi interne ad-intérim. Au luat parte d-nii: N. Oiescu, subsecretar de stat, gen. Dimitrescu, inspectorul Jandarmeriei, gen. Stângaciu, directorul Siguranţei, Gabriel Marinescu, prefectul poliţiei Capitalei şi Eugen Christescu, director la Siguranţă. S'au stabilit măsurile de ordine ce se vor lua de autorităţi cu prilejul zilei de 1 Mai. D-nii gen. Dimitrescu, gen. Stângaciu şi col. Gabriel Marinescu au luat apoi contact, la ministerul de răsboi, cu auto­ri­tăţile militare, pentru coordonarea măsurilor de ordine în vederea sărbătoririi zilei de 1 Mai. D. gen. Stângaciu, directorul Siguranţei a avut de asemenea ieri dimineaţă o conferinţă cu inspectorii regionali de poliţie. S'au stabilit măsurile de ordine pentru ziua de 1 Mai”.
Urmare a ordinului Ministerului de Interne, autori­tă­ţile militare şi civile se întâlnesc, la 30 aprilie, în localul primăriei Petroşani cu conducătorii sindicatelor din Valea Jiului, convenind asupra unui program, conturat astfel…
 
…dimineaţa, permise, nepermise    
 
Cei 13 fruntaşi sindicalişti au semnat în faţa autorităţilor civile şi militare următoarea declaraţie: „Subsemnaţii, delegaţi autorizaţi ai sindicatelor muncitoreşti din Valea Jiului, ne luăm angajamentul de a păstra ordinea şi liniştea desăvârşită, cum şi de a res­pecta întocmai măsurile luate de autorităţile în drept cu ocaziunea zilei de 1 Mai a.c., înţelegând să răspundem personal de acest obligament”.
Programul, structurat pe 3 capitole, este întocmit amănunţit.
Primul capitol, denumit „Dimineaţa”, are 10 puncte şi este, în fapt, programul propriu-zis, în care, într-un fel, este eludat ordinul guvernului referitor la interzicerea adunărilor şi demonstraţiilor: „1. Muzica – deşteptare; 2. Cor, cântece muncito­reşti; 3. Deschideri de preşedintele local; 4. Ujra itt van Majus elseje; 5. Muzică; 6. Cor; 7. Plecare în ordine şi fără cântări şi strigări; 8. Corurile vor putea cânta în afară de raza comunelor; 9. Pe Câmpia Surducului – petreceri cu cântecele permise, cuvântări fără caracter subversiv. Vor vorbi şi delegaţii centrului care au fost admişi; 10. La întoarcere/ Se vor înapoia tot în aceeaşi ordine în care au venit în localurile permise”.
Al doilea capitol, „Permise”, are 6 puncte şi uimeşte prin amănunţimea prevederilor vestimentare admise de autorităţi: „1. Insignele triunghiulare ale P.S.D.; 2. Vinderea garoafelor roşii de hârtie în localurile sindicatelor şi pe câmpie; 3. Cravate şi rochii sau bluze roşii în proporţie de maximum 10% din participanţii la serbare; 4. Banderole roşii cu ştampila Sindica­tului P.S.D. pentru comisarii de ordine; 5. Steguleţe de dimensiunile 8/15 cm la biciclişti, în loc de banderole; 6. Şepcile de uniformă ale corului, dar numai ale lor”.
În fine, în al treilea capitol al programului, „Nepermise”, sunt înşiruite 5 interdicţii ce ţin de patternul Partidului Social Democrat: „1. Cântarea Internaţionalei; 2. Cântarea corurilor pe străzi, precum şi strigările de orice fel, pe străzi nu cântă decât muzicele; 3. Eşirea cu drapele roşii; 4. Arborarea drapelelor roşii la Livezeni; 5. Depăşi­rea programului stabilit şi aprobat”.
Dacă punem cap la cap lucrurile permise cu cele nepermise putem reconstitui specificul acestei sărbători în Valea Jiului.
Chiar dacă sindicaliştii şi-au asumat responsabilitatea pentru buna desfăşurare a programului, autorităţile mili­tare şi poliţieneşti nu iau pe loc re­paus, ci intră în dispozitiv, stabilind…
 
…programul preventiv
 
În cadrul măsurilor preventive s-a stabilit înfiinţarea a 11 posturi fixe laoficiile publice şi de utilitate publică din Valea Jiului, după cum urmează: 1) la Uzina Electrică Petroşani - o gardă formată din 3 jandarmi şi un şef; 2) la Uzina Electrică a Soc. Lonea (a Statului), o gardă formată din 3 jandarmi, plus un şef; 3) la Percepţia Petroşani, o gardă din 3 jandarmi şi un şef; 4) la depoul de locomotive Petroşani, o gardă din 6 jandarmi şi un şef; 5) la Gara Petroşani o gardă cu 3 jandarmi şi un şef; 6) la Castelul de apă Petroşani, o gardă de 3 jandarmi şi un şef; 7) la podul Jiu CFR, ieşirea spre Băniţa, o gardă cu 3 jandarmi şi un şef; 8) la Uzina Electrică Vulcan – o gardă de 6 jandarmi şi un şef; 9) la Primăria Vulcan – o gardă de 3 jandarmi şi un şef; 10) la Primăria Lupeni o gardă de 3 jandarmi şi un şef; 11) la postul Livezeni, un pluton constituit cu un ofiţer de jandarmi.
Primele 10 gărzi intră în dispozitiv cu o zi înainte de 1 Mai, la 30 aprilie, orele 16, fiind consemnate până la 2 mai, orele 12, controlul acestora fiind efectuat de către ofiţerii superiori ai Batalionului de Instrucţie 7 Jandarmi Petroşani şi ai legiunii de jandarmi. În plus, şefii de dispozitiv raportează din oră în oră situaţia din zona lor. A unsprezecea gardă, un pluton din cadrul Batalionului de Instrucţie 7 Jandarmi Petroşani a intrat în dispozitiv la Livezeni la 1 mai, orele 6 dimineaţa. Prezenţa unui efectiv atât de numeros de jandarmi, comparativ cu celelalte posturi, se explică prin faptul că pe Câmpia Surducului din Livezeni se adunau toţi muncitorii din Valea Jiului, aceasta fiind locul tradiţional unde se ţinea petrecerea de 1 Mai.
Şi Poliţia Petroşani era în alertă, organizând posturi fixe şi patrulări cu sergenţii de oraş în punctele cele mai sensibile ale oraşului, aceştia fiind verificaţi de comisarii de poliţie.
În afară programului preventiv, autorităţile militare şi poliţieneşti au întocmit
 
şi un program represiv
 
Pentru cazul în care sărbătorirea Zilei de 1 Mai ar fi degenerat, Batalionul de Instrucţie 7 Jandarmi Petroşani era menţinut în stare de alarmă. Efectivele sale din Petroşani, Vulcan şi Lupeni erau pregătite să intervină la ordinele prim-procurorului şi maiorului care conducea Legiunea de Jandarmi. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Shoric01.05.2014,  14:55:11
oare nu cumva cei care au dat astfel de ordine au devenit mai tarziu "detinuti politici" in puscariile comuniste ?? din pacate istoria se repeta pt. ca in Romania asa se castiga puterea politica si in 2014 , prin forta , santaj si folosirea unor institutii ale statului care ar trebui sa fie apolitice.
#2 Daniel01.05.2014,  17:20:10
La Uricani se schimba pavelele pe trotuar si se repara podurile,sau mai reperat nu inteleg ce le tot carpeste atata inainte de alegeri in loc sa faca o fabrica ceva sau sa deschida drumul de la herculane.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter