03.11.2011,  10:31:17 | 0 comentarii | 602 vizualizari
După marele proiect de reabilitare a şoselei principale, / Ilie Păducel „împuşcă” din nou finanţări de zeci de miliarde de lei de la guvern
de Corneliu BRAN

Vor nu vor, cei din opoziţia petrileană trebuie să asiste neputincioşi, cel puţin în această perioadă, la o serie de transformări în bine a oraşului Petrila, prin lucrări propuse de executiv şi aflate în derulare. Din acest punct de vedere, Păducel şi ai lui şi-au propus să adune, în aceste zile, serioase puncte electorale, dând  pumni după pumni în plexul unei opoziţii parcă tot mai slabe, formate acum în mare parte doar din social-democraţi.
Nu suntem printre aplaudacii primarului şi nici nu-i cântăm în strună, dar aşa cum i-o spunem verde-n faţă atunci când face prostii sau când gafează, aşa şi acum, trebuie să scriem când la orizont de întrevede ceva bun pentru cetăţenii din Petrila.  După marele proiect care vizează drumul principal din localitate şi după obţinerea fondurilor pentru reabilitarea termică a 10 blocuri de locuinţe, precum şi după alte câteva zeci de proiecte mai mici, toate finanţate cu succes şi aflate în derulare, acum, şefii administraţiei locale mai au pe “ţeavă” derularea a altor două proiecte deosebit de importante pentru cetăţeni, dar şi din punct de vedere financiar. Dacă au fost ani în care edilul a adormit pur şi simplu pe el, împreună cu viceprimarul de la vremea respectivă şi cu colegii din consiliul local, începând cu a doua jumătate a anului 2009, Ilie Păducel parcă dă semne că s-a trezit din somn. 

Lucru şi mai interesant este faptul că, cu toată criza economică şi cu toată austeritatea ţipată de membrii guvernului, Ilie Păducel nu scapă niciun drum la Bucureşti fără a se întoarce cu ceva aprobări de fonduri în tolbă. Ultima ispravă de acest gen este semnarea contractului de finanţare tocmai de la Ministerul Mediului, de săptămâna trecută, pentru viitorul parc de recreere al Petrilei – care va deveni  cel mai mare parc din Petrila şi cel mai modern din Valea Jiului – şi pentru regularizarea şi modernizarea Canalului Ludului – un canal care la ploi masive riscă să inunde tot Cartierul 8 Martie. Dar să le luăm pe rând…

 

 

Reabilitarea Canalul Ludului va scăpa 8 Martie de inundaţii

Cartierul 8 Martie din Petrila risca la primele ploi mai serioase să se inunde. Tocmai de aceea, cetăţenii din zonă au avertizat primăria, începând cu anul 2000, prin numeroase sesizări, că pericolul de inundaţii vine de la un canal care s-a colmatat, fiind plin de vegetaţie şi murdărie.

„La primele ploi mai serioase riscăm să ne inundăm, iar pe primar îl doare-n spate de noi”, se plângeau atunci cetăţenii. 

Au trebuit să treacă ani buni pentru ca, până la urmă, somaţiile cetăţenilor să fie luate în seamă. Semnând contractul de finanţare la minister, Ilie Păducel, primarul Petrilei, a reuşit să primească fonduri pentru sistematizarea acestui canal care traversează cartierul. După licitaţia de vineri, în mod concret constructorul care o va câştiga se va apuca de treabă: „Lucrările necesită regularizarea malurilor, curăţirea şi reabilitarea denisipatorului, curăţarea vegetaţiei, decolmatarea pârâului Ludului şi regularizarea albiei. Este o lucrare veche, executată între anii 1955-1960, care necesita această modernizare, după 50 de ani. Am reţinut apelurile cetăţenilor, dar până acum nu a fost posibil să facem ceva concret, pentru că n-am avut fonduri. Acum avem şi ne putem apuca de treabă. Și lucrurile nu se încheie aici, mai avem surprize plăcute pentru cetăţeni în perioada care urmează, iar dacă vom fi sănătoşi şi pentru anul 2011. Vorbesc aici de lucrări fără precedent pentru cetăţeni şi localitate”, ne-a declarat primarul Ilie Păducel. 

 

La anul - cel mai modern parc din Valea Jiului

Dacă n-a reuşit să obţină prea multe fonduri pe partea turistică, Petrila fiind în acest moment, în Valea Jiului, pe ultimul loc la acest capitol, la partea recreativă Petrila stă acum mai bine decât cele cinci localităţi. După proiectul care a vizat modernizarea Casei de Cultură, unde s-a câştigat de asemenea o căruţă de fonduri nerambursabile, localitatea a obţinut finanţarea pentru un alt proiect, privind „dezvoltarea unui parc nemaivăzut” în Valea Jiului. Primarul Păducel nu s-a întors săptămâna trecută de la Bucureşti până n-a obţinut, concret, cele peste 15 miliarde de lei de la Ministerul Mediului pentru viitorul parc, urmând ca primăria să finanţeze de la bugetul local alte 5 miliarde de lei (dacă o avea, că la cum se plânge tot primarul de lipsa de bani, cine mai ştie…). Cu 20,5 miliarde de lei, viitorul parc de pe strada Tudor Vladimirescu, de peste drum de Spitalul de Boli Cronice, ar putea deveni, conform administraţiei locale, „cel mai modern parc din Valea Jiului şi cel mai mare din Petrila”.

„Parcul de recreere va deveni cea mai iubită oază de verdeaţă pentru tinerii şi bătrânii petrileni. De mult ne doream un asemenea parc, acum se pare că vom reuşi să-l avem”, ne-a declarat primarul Ilie Păducel.

Viceprimarul Constantin Ramaşcanu ne-a spus şi în ce va consta acest nou parc: „Este vorba de amenajarea unui mini lac de 1.000 de metri pătraţi, în formă ovală, cu o adâncime de 1,5 metri, de amenajarea unei fântâni arteziene foarte frumoasă, care va da un aspect plăcut parcului, de amenajarea a cinci filigorii, unde se vor amenaja măsuţe pentru cei care doresc să joace şah, table sau remy. În plus, pentru că vorbim de un mare parc de recreere, se vor construi un teren de fotbal care va ocupa circa 900 de metri pătraţi de teren şi un teren de tenis de 288 metri pătraţi, precum şi câteva spaţii de joacă pentru copii, amplasate pe circa 300 de metri pătraţi. Toate spaţiile verzi vor ocupa 6.200 de metri şi vor beneficia de iarbă specială, iar 2.633 de metri pătraţi vor fi ocupaţi de alei. Vom planta arbuşti şi flori, peste tot va fi iluminat şi dotat cu bănci şi coşuri de gunoi, iar parcul va avea şi o clădire administrativă, pentru că de el se vor ocupa în permanenţă oameni angajaţi de primărie deoarece vorbim de o investiţie uriaşă, de peste 20,5 miliarde de lei”.

Ambele licitaţii, atât pentru primul proiect, cât şi pentru parc, vor avea loc vineri, 11 iunie, la primărie, pentru aceasta fiind înscrise 14 firme, din Vale şi din ţară. Rămâne să vedem ce firme vor câştiga lucrările de execuţie… asta fiind deja o altă discuţie. Spunem asta, deoarece cam de fiecare dată după aceste licitaţii au fost serioase discuţii pe la colţuri şi prin mass-media, „clientela politică” fiind cel mai uzitat termen. Administraţia Păducel, dacă doreşte să scape de aceste acuzaţii, trebuie să fie mai transparentă la acest capitol. De aceea îl anunţăm pe domnul primar că mai are serios de lucru pentru a ne demonstra că toate licitaţiile publice se fac pe bune la Petrila şi nu în urma unor jocuri de culise. Vom reveni, după licitaţie.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter