25.05.2014,  22:31:33 | 2 comentarii | 3390 vizualizari
Primim la redacţie „Nu repetaţi devastarea rurală care s-a produs în ţările europene”!
de Ziarul Vaii Jiului
Sir Julian Rose, membru al Comitetului de Dezvoltare Rurală din sud-estul Angliei şi co-preşedinte al Coaliţiei Internaţionale pentru Salvarea Satelor din Polonia, într-un interviu publicat în Formula As realizat de Ion Longin Popescu, face remarci cutremurătoare, care ar trebui să dea de gândit tuturor celor care acced în funcţii cu putere de decizie din ţara noastră.
 
„Satul meu a murit. Pământul a murit. Animalele mor şi ele (…) Dacă nu salvăm ţărănimea în aceste clipe vitre­ge, va veni o vreme în care satele vor fi căutate de arheologi în pământ. (…) În Anglia în fiecare săptămână se sinucide un ţăran care nu-şi mai poate plăti creditul”, a spus, printre altele, Sir Julian Rose în interviul amintit.
Sunt sigur că puţini dintre cei care iau decizii în România au citit aceste lucruri şi la fel de sigur sunt că puţin le pasă şi dacă au citit. Am văzut zilele trecute, la poalele Muntelui Preluca, două gospodării de o valoare monumentală. „Politica şi reformele” le-au condamnat însă la moarte! De altfel, în toate localităţile din Valea Jiului, începând de la Câmpu lui Neag până la Cimpa, se întâmplă la fel. Am pozat zonele momârlăneşti pe unde am trecut şi am constatat din nefericire: stâne părăsite, colibe de vară şi de iarnă în stare avansată de degradare, munţi brăzdaţi de ravene făcute cu buldozerul pe bani grei, degradare la tot pasul.
Fondurile europene sunt dirijate către persoane fizice şi juridice incompetente şi insensibile, „iubitoare de câştig urât” şi… doar atât! Transformă locurile în care-şi duc activitatea în ceea ce sunt ei de fapt, nişte oameni de nimic, lacomi şi parveniţi.
Se spune că „Omul sfinţeşte locul”. Acum însă se poate spune, fără să greşim, că „Omul distruge locul”. Strică tot pe ce pune mâna, pentru că „omul” şi-a pierdut omenia, cel mai mult din cauza celor care ne conduc sau ne reprezintă.
Una din cauzele pentru care Ceauşescu a căzut a fost distrugerea satelor. S-a făcut un tam-tam extraordinar. Ce s-a întâmplat după? Au ajuns la putere cei şcoliţi de el la „Ştefan Gheorghiu”, din eşalonul doi sau trei, şi îi duc în continuare „planul de îndeplinire” cu ajutorul Comunităţii Europene. Cel puţin asta constatăm zilnic cu toţii. Bineînţeles, cei care au ochi să vadă şi cei care iubesc acest pământ sacru moştenit de la moşi-strămoşi în bune condiţii.
Poate ZVJ preia interviul din Formula AS (e vorba de numărul 1115/16 din 24 aprilie - 8mai), ar fi relevant ca lumea să vadă şi opinii sănătoase despre sat şi natură şi despre cum nu trebuie să repetăm greşelile altora.
 
Dimitrie JURA
 
P.S. Întâmplător m-am întâlnit cu Mircea Bujorescu prin Petroşani, m-a „încurajat” foarte tare: „Scrii degeaba… Tot nu faci nimic!”.

 


Comentarii articol (2 )

#1 c26.05.2014,  06:46:57
Timpul trecut din 1989 incoace,a demonstrat ,din pacate,ca toate zonele foarte frumoase si-au pierdut farmecul o data cu patrunderea in aceste spatii a modernismului ,fals de altfel.Un exemplu clar este zona de la cabana Rusu pana sus la capatul telescaunului.
#2 Calin26.05.2014,  08:46:33
Ultimul aliniat este foarte adevarat, a murit Ceausescu dar au ramas la putere invataceii lui si-i continua toate politicile negative. Romsilva planteaza in continuare salcami (specie introdusa invaziva), ultimele linii de mocanita au fost abandonate, pentru a da castig de cauza transportului auto, mult mai invaziv pentru vai, monumentele istorice sunt lasate in paragina, satele izolate de munte sunt fortate la depopulare prin lipsa utilitatilor (subventiile pentru energie regenerabila in loc sa fie directionate spre panouri solare si mini eoliene pentru gospodariile neracordate merg catre mafia "micro"hidrocentralelor), Apele Romane continua regularizarile comunistoide, medicii sunt in continuare remunerati in bataie de joc, politrucii si nu specialistii dicteaza in institutii (doar ca acum sunt de la mai multe partide), deciziile administrative se iau in mod netransparent si fara consultarea cetatenilor etc. Cand a zis Brucan ca ne trebui 20 de ani ca sa invatam democratia toti s-au scandalizat. Ma tem ca nici un zero adaugat nu ne ajunge.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter