30.05.2014,  02:46:24 | 2 comentarii | 1069 vizualizari
Ieri, la Petroşani, am aflat, graţie unui proiect GEF, cum să ajungem de la un consum de 220 kwh/ mp la 174,3 kwh/ mp!
de Mihai BARBU
Ieri dimineaţă în sala de consiliu a primăriei Petroşani a avut loc o întâlnire a primarilor, constructorilor şi proiectanţilor cu cei care voiau să implementeze proiectul intitulat „Îmbunătăţirea eficienţei energetice în gospodăriile şi comunităţile cu venituri reduse”. În Valea Jiului. Proiectul e finanţat de GEF (Global Environmental Facility) şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Parteneri, la nivel central, sunt Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri. Din Valea Jiului sunt partenere, la nivel local, primăriile din Petroşani, Petrila şi Vulcan. 
 
Scurtă istorie locativă. În legende urbane
Aşa cum probabil (nu) ştiţi, în România există 8.500.000 de locuinţe, din care 4.600.000 sunt în mediu urban. Alte 3.900.000 de locuinţe sunt în mediul rural. Jumătate dintre acestea s-au construit înainte de anul 1970. Specialiştii au constatat că pentru a încălzi, anual, o astfel de clădire ai nevoie de 220 kwh pentru un metru pătrat. Media, în Uniunea Europeană, este de 174,3 kwh pe metru pătrat. Acesta înseamnă că cetăţeanul european, care câştigă incomparabil mai mult ca românul, plăteşte pentru a-şi încălzi locuinţa cam 80% din cât plătim noi. Din consumul total de energie al României, mai bine de o treime se duce pentru încălzirea casnică.
Am scris intenţionat, la începutul acestui articol, numărul locuinţelor din ţara noastră în cifre şi nu în litere, pentru a vedea mai clar imensitatea fondului locativ lăsat moştenire de fostul regim. O legendă urbană, atribuită fiului fostului dictator, spunea că noi, cei de azi, nu putem zugrăvi tot ceea ce a construit tatăl său. Acum am putea reactualiza zicerea respectivă cu observaţia pertinentă că, astăzi, am ajuns în situaţia că nu putem nici anvelopa respectivele locuinţe. 
Adevărata problemă nu e că noi plătim mai mult decât europenii factura pentru energia casnică, ci mai relevant ni se pare faptul că nu avem din ce s-o mai plătim. Valea Jiului a ajuns o zonă marcată de un şomaj imens din cauză că, acum, de energia noastră nu mai are nimeni nevoie. Ceea ce ni se pro-pune (şi bănuim că e vorba de bani grei) e să facem cursuri peste cursuri (şi deasupra alte cursuri), ca să ştim cum să economisim energia. Cred că mult mai util ar fi ca aceia care tot fac rost de astfel de finanţări să scoată Valea din marasmul în care se zbate printr-o politică de relansare economică coerentă şi vizionară. Pentru că e plină-ochi Valea noastră tristă de oameni şcoliţi pe la tot felul de cursuri şi de o puzderie de „formatori de formatori”, rezultatul e cel pe care îl puteţi constata şi singuri. Nu sunt un nostalgic al vremurilor apuse, dar cred că oamenii bine informaţi trebuie să aibă, neapărat, şi o memorie bună...
 
Avem specialişti şi formatori de formatori. Cum acţionăm în continuare?
Ce au făcut, din 2011 şi până acum, cei care au iniţiat acest proiect? Au instruit 300 de specialişti din cadrul primăriilor şi agenţiilor de dezvoltare regională, precum şi din domeniul construcţiilor şi sectoare conexe (arhitecţi, ingineri constructori, auditori energetici, administratori de clădiri). Au mai organizat şi cursuri postuniversitare absolvite de 100 de persoane, care au primit certificatul de formatori de formatori.
În anul 2012 s-au dat şase microgranturi de 20.000 de dolari pentru reabilitarea termică a şase clădiri din judeţele Dolj şi Hunedoara: un bloc de locuinţe sociale, un liceu, trei şcoli generale şi o grădiniţă.
Ce îşi mai propun domniile lor să facă până în 2015, data-limită de implementare a proiectului?
Să identifice şi să inventarieze blocurile de locuinţe nereabilitate termic, să înlocuiască sistemele de încălzire ineficiente cu unele sustenabile la 10 blocuri neracordate la sistemul de încălzire centralizat. Să mai facă auditul termic pentru 150 de case ai căror locatari au venituri reduse. Lor li se vor acorda subvenţii şi instruire gratuită. Se vor executa lucrări pentru creşterea performanţei energetice a 40 de clădiri sociale. 
Pentru dezvoltarea de produse locale pentru izolarea termică a locuinţelor „se vor realiza ateliere şi cursuri la care vor fi invitate din fiecare judeţ cel puţin 10 companii de construcţii şi 10 companii de materiale de construcţii”. Vor fi înfiinţate 50 de puncte de informare prin intermediul cărora „vor fi distribuite informaţii şi modul de implementare a măsurilor de eficienţă energetică în locuinţe, la sursele de finanţare şi la materialele disponibile pe plan local”.
 
Diferenţa de la Dacie la Mercedes. La anveloparea blocurilor
Când cei din sală au întrebat cât costă noile materiale care pot izola mai bine, din punct de vedere termic, clădirile din Vale li s-a răspuns că preţurile sunt comparabile cu cele din Vest. Cu unele mici variaţiuni... Adică, pe româneşte, ele sunt mai scumpe decât cele tradiţionale folosite acum. „E diferenţa de la Dacie la Mercedes. Şi ca preţ şi ca performanţe...” (Aş aduce aici un amendament  gastronomic care, în aparenţă, nu are nimic de-a face cu subiectul nostru: Când nu ai ce pune pe masă, preferi să mergi şi cu bicicleta, nu neapărat cu Dacia. Important e să nu ai burta lipită de spate. Caloriile alimentare îţi ţin şi de cald...)
Întâlnirea de lucru a fost moderată de dl. Raul Pop (UNDP GEF Task Leader) din Bucureşti şi de dl. Petrache Teleman de la Mopatel Proiect SRL din Suceava. Iar că să nu fim cârcotaşi, de la început şi până la sfârşit, vă vom da, iată, şi două veşti minunate. Proiectul înseamnă şi:
1. „Punerea în aplicare a îmbunătăţirilor reale în domeniul eficienţei energetice, pentru a ameliora calitatea vieţii a mai mult de 110.000 de persoane din România”;
2. Reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect se seră cu 666.800 tone de bioxid de carbon. 
Şi să nu uit să menţionez şi faptul (pozitiv) că textul de prezentare a proiectului a fost „tipărit pe hârtie reciclată”… Numai veşti bune…
 
P.S. Vă atragem, respectuos, atenţia că cifra de mai sus conţine şi numărul dracului. Mai umblaţi puţin la ea, să nu-şi vâre necuratul coada...


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Daniel30.05.2014,  16:02:25
Cum stie toata lumea cu Becuri Economice,Tv LCD care consuma sub 50 de W aparte electrocasnice din Clasa A+,dar trebuie mi de lei pt asta opa:))).
#2 Lari02.06.2014,  18:52:49
Variante sunt da oamenii sunt saraci Fac o gluma si spun ca nu mai au bani nici de prezervative si de aici vine beleaua


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter