03.03.2009,  16:58:47 | 0 comentarii | 859 vizualizari
Întâlnirea de “gradul III” de pe Jieţ / De vorbă cu preotul Dimitrie Jura despre Jieţ, tradiţii, familia sa şi momârlani ai locului… (IV)
de Corneliu BRAN
Aşa cum vă promiteam în numărul trecut, vă prezentăm, în două episoade, o sinteză a celor mai importante discuţii care au avut loc pe marginea Râului Jieţ, la sfârşitul săptămânii trecute, dialog purtat între reprezentantul jieţenilor, preotul paroh Dimitrie Jura şi reprezentantul Apelor Române, inginerul Sorin Corici, şeful S.H. Petroşani. Al treilea invitat al nostru, în desfăşurarea evenimentelor, primarul Ilie Păducel, nu a fost de acord să vină la faţa locului. Totuşi, ne-a invitat pe toţi la primărie, după “excursia” de pe Jieţ, lucru pe care, bineînţeles, l-am şi făcut. Episodul “primărie” va fi prezentat în penultima parte a acestui material, aparte, pentru că s-au spus şi acolo lucruri importante, referitoare la tema noastră: distrugerea albiei râului Jieţ şi a bio­mediului din zona respectivă.
 
După multe dialoguri şi contraziceri, purtate de la distanţă, în ani de zile, cele două “tabere” s-au întâlnit prin reprezentanţii mai sus pomeniţi. Iată o parte din dialogurile purtate la faţa locului, în diverse puncte de pe Jieţ:
 
Inginerul Corici: …Părinte, dacă începeţi pe tonul ăsta şi mă mai jigniţi, eu mă sui în maşină şi plec! Am venit aici să purtăm o discuţie civilizată…
Părintele Jura: Nu vă jignesc, domnule Corici, dar vreau să vă spun adevărul în faţă, că eu nu mă ascund şi nu mi-e frică de nimeni! Domnule Corici, haideţi să vă spun încă de la începutul discuţiei o chestiune adevărată, poate nu o ştiaţi: în momentul de faţă se produce o crimă ecologică pe Jieţ, din cauza clorului. Ştiaţi treaba asta?
Inginerul Corici: Domnul părinte Jura vrea să ne spună că staţia de tratare de pe Jieţ evacuează ape clorinate în râul Jieţ, după spălarea filtrelor. Am avut nişte cazuri asemănătoare şi la Valea de Peşti, deci nu mă miră faptul. Mi se pare însă o chestie total aiurea, întrucât apa clorinată costă bani. Clorul costă foarte mulţi bani! E absurd să arunci aceşti bani pe Jiu sau pe Jieţ! Categoric, asta înseamnă şi  poluare, care afectează fauna. Spălarea decantoarelor trebuie făcută cu apă brută, netratată. Am atras atenţia conducerii S.C. Apa Serv “Valea Jiului” S.A., instituţie care e vinovată de acest aspect, cel puţin acolo, la Valea de Peşti. Dar aici, nu ştiu, nu am văzut!
Părintele Jura: Vă spun eu că aşa e. Haideţi să mergem să vă arăt dezastrul!
 
Podul de la Stoiconi 
(Discuţie purtată chiar la intrarea pe pod)
 
Preotul Jura: Deci, domnule Corici, oamenii de la firma domnului Marchiş veneau până aici, lângă piciorul podului, cu excavatorul, şi luau balast ilegal! Uitaţi, ce dezastru e aici!
Inginerul Corici: Nu e subiectul meu! Eu le-am atras atenţia, am o hârtie scrisă, pe care am arătat-o şi domnului ziarist. Am acte, sunt acoperit…
Preotul Jura: Domnule Corici, uitaţi-vă în partea de sus, lângă pod! Vă dau poze să vedeţi câtă piatră s-a cărat de-aici. Nu se poate aşa ceva…
 
Privind podul respectiv cu un ochi de amator, observi că baza lui nu pare în regulă, dar în zona superioară totul pare liniştitor. Mai mult, chiar la intrarea, o avertizare scrisă pe un panou iese clar în evidenţă, semn că o firmă s-a apucat de lucrări în zona podului:
“Şantier în lucru – Denumirea obiectivului: Regularizare dig mal drept şi amenajare pârâu Jieţ; Beneficiarul investiţiei A.N.A.R. Direcţia Apelor Jiu-Craiova. Constructor:
S.C. Aveg S.A. Petrila, Nr. autorizaţiei de construire: 181/8/16115 din 10.12.2008, eliberată de Primăria oraşului Petrila; Termen de execuţie al lucrărilor: 24 luni; Data începerii construcţiei 11.12.2008”. 
Discuţia dintre cei doi interlocutori continuă, chiar la intrarea pe pod, în prezenţa noastră.
Părintele Jura: D-le Corici, de aici s-au dus sute de maşini de piatră. Dumneavoastră aţi împins acolo la mal, când aţi făcut lucrările, ca să adune ei piatra! Deci, le-aţi făcut un bine!
Inginerul Corici: Hai, d-le părinte, că nu e aşa! Vedeţi unde bate apa? Bate în mal, da?
Părintele Jura: Da!
Inginerul Corici: Ce am făcut eu, domnule? Vă spun eu! Am luat materialul şi l-am îndreptat către margine. De ce? Păi uitaţi-vă ce face apa aici, lângă acest pod! Este digul erodat, este surpat...
Părintele Jura: Da, pentru că dumneavoastră l-aţi lăsat să ajungă în starea asta! Sunteţi şeful Sistemului Hidrotehnic…
Inginerul Corici: Şi eu ce am făcut rău? Am băgat buldozerul şi am centrat…
Părintele Jura: Răspunde-ţi-mi sincer la o întrebare! De ce aţi lăsat să ajungă în această stare râul? Că n-a fost aşa, râul a curs normal, vă arăt poze!
Inginerul Corici: A fost mai rău ca acum!
Părintele Jura: Nu-i adevărat, aşa ca acum n-a arătat niciodată!
Inginerul Corici: Ei, uite, chiar de-aici, din zona asta, vă arăt eu poze, vi le dau şi dumneavoastră, ca să vedeţi ce rău arăta Jieţul! Vă arăt eu cum se prezenta acest curs de apă, în urma inundaţiilor din anul 2007!
Părintele Jura: Nu-i adevărat! Nu din 2007, domnule Corici, din 2002, când a început distrugerea Jieţului, când au început cu gabioanele! Cel mai grav a fost atunci, pentru că din acel moment au mers maşinile pe râul acesta cum au vrut, au făcut autostradă…!
Inginerul Corici: Domnule părinte, ne ziceaţi că aţi fost un simpatizant al P.N.Ţ.C.D.?
Părintele Jura: Nu simpatizant, dar am vrut să ajung primar din partea unui partid, de aceea am candidat, tocmai ca să nu mai las să se distrugă Jieţul şi satul meu!
Inginerul Corici: Atunci să vă spun ceva… Ştiţi când au început aceste lucrări pe Jieţ? În anul 2000! Ştiţi de ce s-au făcut aceste gabioane în Valea Jiului?
Părintele Jura: Ca să ia unii bani, de asta! Iar apoi, aceşti bani să ajungă din nou în campania electorală de la Petrila şi Petroşani!
Inginerul Corici: Nu mă bag în asta, nu ştiu… Dar vă spun tehnic şi de ce s-au făcut gabioanele. Era acea grevă la Petrila, erau peste 120-200 de oameni în faţa Primăriei. Cereau de muncă, s-au făcut disponibilizări, dacă nu mă înşel, chiar de către guvernul Convenţiei Democrate…
Părintele Jura: E o minciună! S-a propus următorul lucru: se dau bani de la buget, să îi angajeze şi să le dea de lucru. Şi i-au băgat la lucru în râu!
Inginerul Corici: Păi, asta am spus şi eu! La acele gabioane nu trebuie forţă de muncă calificată! Recoltezi piatra şi o pui în cuştile alea din plasă. Prima lucrare cu gabioane în Valea Jiului a fost aici pe Jieţ. Puteţi să verificaţi!
Părintele Jura: Au făcut-o cu acordul administraţiei locale, ca să distrugă un râu! Vai şi-amar de ea gândire!
Inginerul Corici: Dumneavoastră cred că nu aveţi ceva cu mine? Pentru că nu Corici a făcut distrugerea de care vorbiţi! 
Părintele Jura: Nu am nimic cu nimeni, cu atât mai mult cu dumneavoatră! Eu am cu Jieţul, cu distrugerea lui şi cu cine a lăsat să se distrugă acest râu. Şeful de la sistemul hidrotehnic, autorităţile locale din Petrila şi alţii!
Inginerul Corici: Greşiţi, părinte, Corici nu e de vină. Din contră, Corici încearcă să salveze acest râu! Vă arăt câte adrese şi plângeri am făcut…
Părintele Jura: Şi tot degeaba, că nu se vede nimic!
Inginerul Corici: - Părerea dumneavoastră… (Va urma)


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter