02.06.2014,  20:36:39 | 0 comentarii | 671 vizualizari
În Italia / Au fost recuperaţi încă 27 de kosoni dacici
de Mihaela PETROŞAN
La sfârşitul lunii mai, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au obţinut, prin cerere de comisie rogatorie internaţională, executată de autorităţile italiene din Torino, repatrierea fără despăgubire a unui lot de 27 monede Koson  care a părăsit ilegal teritoriul României. Lotul monetar provine dintr-un tezaur de monede Koson, sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia şi a fost depus, pentru examinare, în Tezaurul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), Bucureşti.
 
Monede de excepţie
Amintim că, în 31 mai 2014, organele judiciare au mai predat în custodia Tezaurului MNIR, în vederea efectuării expertizei, un lot de 138 monede Koson, recent recuperat în comuna Orăştioara de Sus, care provine dintr-un tezaur sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia.
Loturile de 27 şi 138 monede dacice de aur de tip Koson, recent recupera­te, au fost expuse ieri la Muzeul Naţional de Istorie a României. 
Conform evaluării experţilor, loturile de 27 şi 138 monede din aur, recupera­te recent din Italia şi România, sunt „stateri emişi de regele Koson (cca. 44-29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele suveranului emitent. Monedele au fost emise în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Fapt excepţional, datorită acestor monede, cunoaştem azi mai multe nu numai despre istoria politică, viaţa economică, socială sau arta şi religia Daciei în anii care au urmat dispariţiei lui Burebista”. 
Urmărirea penală, în cazul lotului de 27 de monede, este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul Biroului Patrimoniu al Direcţiei de Investigaţii Criminale, IGPR, Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba.
 
Braconaj arheologic de milioane de euro
Ar fi de notat că, în perioada 2007-2014, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au coordonat 11 operaţiuni de recuperare a bunurilor culturale reprezentând tezaure arheologice de patrimoniu care au părăsit ilegal teritoriul României şi repatriate prin aplicarea Convenţiei UNIDROIT, precum şi  a Convenţiilor de cooperare judiciară internaţională, din următoarele state: Franţa, Elveţia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania şi Statele Unite ale Americii. Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu următoarele bunuri culturale, recuperate de peste hotare sau din ţară: 1.024 monede Koson din aur (circa 8,5 kilograme) şi 204 monede Koson din argint,13 brăţări dacice regale de aur (circa 12,633 kilograme), două scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale; 33 monede dacice de aur de tip Lysimachos, emise în secolele II-I a.C., la Tomis şi Kallatis, precum şi circa 12.000 monede de argint. Acţiunile s-au desfăşurat cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă al MAI.
În fapt, s-a reţinut că în perioada 2000 - 2013, mai mulţi braconieri ai siturilor arheologice au comis infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, constând în sustragerea exportul ilegal, valorificarea şi spălarea pe piaţa neagră a antichităţilor a mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO, bunuri care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzând un prejudiciu de peste 2.500.000 euro.
 
Examinările ştiinţifice ale bunurilor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional al României, recuperate de organele judiciare, au fost realizate de experţi care activează în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, Institutul Naţional de Fizică Atomică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul de Istoria Artei şi Arheologie (Cluj-Napoca), Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (Constanţa), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeul Ţării Crişurilor (Oradea). Alte expertize s-au realizat  în laboratoare specializate din Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Statele Unite ale Americii.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Conform surselor oficiale, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au obţinut din Regatul [..]
26.03.2015, 20:23   |    0 comentarii
Cu ajutorul autorităţilor din Germania, procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea[..]
28.07.2013, 22:03   |    0 comentarii
Un infractor specializat în înstrăinarea obiectelor de patrimoniu din zona Sarmizegetusa Regia a fost arestat de proc[..]
28.07.2013, 22:01   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter