04.03.2009,  12:36:42 | 0 comentarii | 905 vizualizari
De vorbă cu preotul Dimitrie Jura despre Jieţ, tradiţii, familia sa şi momârlani ai locului… (V)
de Corneliu BRAN

„De când a venit firma asta, Druppo, e crimă ecologică pe Jieţ! Cupa excavatorului este pusă în albia râului, deci în apă, fără nicio jenă.”

Podul de la DN 7 A
 
Discuţia despre Jieţ, dintre cei doi interlocutori, continuă la intrarea pe podul de pe drumul naţional 7 A, într-o zonă care se află şi ea în dispute, verbale, pe teme ecologice, de ani buni de zile.
 
Părintele Jura: Vedeţi ce au făcut bătrânii noştri, ce piatră au pus acolo?
Inginerul Corici: Când vine apa mare, ia pietrele alea de nu se văd!
Părintele Jura: Da, domnule Corici, pentru că dumneavoastră când aţi reparat digul aici, vreo doi ani, de unde aţi adus piatra?
Inginerul Corici: Am luat-o din aval, din amonte… 
Părintele Jura: Nici din aval, nici din amonte, aţi adus-o din altă parte!
Inginerul Corici: Facem pariu?
Părintele Jura: Când vreţi… Bun, mai sus, unde apele “se bagă direct în drum”, cum am scris eu într-un articol, nici piatra din digul de acolo nu e din râu! Pentru că nimeni nu avea voie să ia piatră. Aici, dacă este vorba de colmatare, de ce nu aţi deschis partea cealaltă, de 13 ani!
Inginerul Corici: Ştiţi de ce? Conform legii…
Părintele Jura: Care lege?
Inginerul Corici: Legea Apelor! Deci,
lăsaţi-mă să termin! Deţinătorul de lucrări în aval şi în amonte trebuie să îşi cureţe albia. 
Părintele Jura: Bun, şi dacă aţi văzut că nu au făcut asta, de ce nu i-aţi dat în judecată? Când s-a făcut podul ăsta, vedeţi unde era râul? De 13 ani, dumneavoastră nu aţi văzut că apa bate în piciorul ăla de pod?
Inginerul Corici:  Deci, părinte, dacă nu vedeam, nu promovam lucrarea cu pragurile de fund. Tocmai de aceea, apa, având viteză mare, şi cum în ultimul timp am avut şi nişte ape mari, s-a accentuat procesul de eroziune şi tot materialul îl găsim la confluenţa cu Jiul. Aţi văzut ce e acolo?
Părintele Jura: Nu mă lămuriţi, de ce nu aţi făcut nimic în 13 ani, tot nu vreţi să îmi spuneţi…
Inginerul Corici: Dumneavoastră mă tot acuzaţi degeaba. Tocmai că am făcut foarte multe! Şi de aceea am venit şi azi aici, ca să vă arăt ce am făcut şi să vă arăt că vin oricând, nu îmi este frică de nimeni şi nu fug de răspundere. Mă simt curat, n-am treabă cu nimeni. Iar implicat politic nu sunt. Deci, nu am treabă cu niciun partid… Iar eu am în scris tot ceea ce vă spun acum, toate lucrările, tot. Am plângeri, am adrese… Am toate dosarele cu mine, chiar aici, în maşină. Vi le pot arăta şi acum dacă doriţi. Oricând stau drept în faţa oricui, pentru că nu sunt vinovat cu nimic!
Părintele Jura: Mă rog, tot nu mă lămuriţi, Jieţul arată după cum îl vedeţi…
Inginerul Corici: Nu din vina noastră!
Părintele Jura: E adevărat, nu doar din vina instituţiei dumneavoastră. Mai sunt şi alţii, dar şi conducerea Sistemului Hidrotehnic Petroşani are o mare parte din vină. Îmi menţin părerea!
Inginerul Corici: Treaba d-voastră ce credeţi, dar nu aveţi dreptate!
Balastiera
 
Părintele Jura: De ce s-au apucat să sape direct din albie, domnule Corici? Eu vă arăt poza, să vedeţi. Dacă tot le-aţi dat autorizaţie, trebuia să le şi spuneţi: “Domnilor, săpaţi unde trebuie, nu distrugeţi!”. Domnule Corici, vedeţi brazii de pe insula din mijlocul albiei? Au vârsta cam de 13 ani, că atât ştiu să recunosc şi eu un brad, iar dacă nu mă credeţi, mergem împreună acum, chiar lângă ei, acolo pe insulă. Ăştia au crescut acolo sub oblăduirea dumneavoastră. Deci, tot ce s-a făcut aici, tot dezastrul, sau tot  ce s-a furat, am în poze, dar există şi martori. Unul dintre ei sunt chiar eu.
Inginerul Corici: Cum s-a furat, dacă brazii sunt tot acolo?
Părintele Jura: Nu despre brazii aceia e vorba aici. Exemplul ăsta e zero barat! S-a furat de peste tot pe aici. Până la urmă şi ăştia de la drumuri au luat piatra din fosta carieră, care nu le aparţinea sub nicio formă. Ca să vedeţi ce oameni sunt ăia pe care dumneavoastră îi protejaţi!
Inginerul Corici: Haideţi, domnule părinte, nu mă mai tot acuzaţi degeaba! Să vă spun ceva despre singurii care au autorizaţie aici pe Jieţ, vorbesc de firma Druppo, cu rol de decolmatare, aşadar, curăţirea albiei de material aluvionar adus de apă. Înălţimea de exploatare este între 0,4 metri şi 1,30 metri, conform proiectului existent. Deci, practic, atenţie părinte, ei trebuie să ia surplusul de material faţă de talveg, deci faţă de nivelul apei. Prin urmare, cu ocazia asta facem două lucruri: 1. Regularizăm zona, curăţim şi nivelăm, ca să nu se mai vadă aceste aşa zise insule; 2. Statul român ia şi bani pe balast. Iar ca să ne înţelegem, că văd că vorbim alte limbi, autorizaţia acestei firme nu a dat-o Corici, o au de la Deva, de la mediu, de la primărie…
Părintele Jura: De când a venit firma asta, Druppo, e crimă ecologică pe Jieţ! Cupa excavatorului este pusă în albia râului, deci în apă, fără nicio jenă. Spune domnul Corici că trebuie săpat până la 1,30 de metri. Braţul excavatorului are 4 metri. Dacă facem acum gaură în gheaţa de pe râu, ajungem până la 4 metri, domnule, nu până la 1,30 metri. Eu ştiu, acum dumneavoastră aşteptaţi primăvara, ca să vină aluviunile şi să se mai acopere gropile făcute de excavator. Dar haideţi acum cu mine acolo, lângă apă, să măsurăm împreună cât au excavat!
Inginerul Corici: Nu, înainte de a veni aluviunile, când se dezgheaţă, venim, chemăm şi presa şi măsurăm! Acum este îngheţat. O să vedem atunci cine-i corect!
Părintele Jura: Venim şi măsurăm, da’ venim! O să vedeţi că eu am dreptate. Eu am văzut cu ochii mei, nu-mi spune mie nimeni poveşti! Am şi poze.
Inginerul Corici: Hai, domnule părinte, că eu vă spun că 4 metri nu are cum să fie! Hai, domnule, e lac, e heleşteu, ce naiba… Are cam un metru şi ceva, vă spun eu!
Părintele Jura:  Hai, domnule, că mă duc eu acum şi măsor! Ce dacă e gheaţă. Din dunga aceea şi până la apă, şi apoi cât e în jos, până la fundul apei. Mă duc şi măsor acum… E un braţ de excavator, vă spun eu! Nu se poate aşa ceva! Uiaţi-vă acolo, sunt 10 metri furaţi! Zice domnul Corici că s-a dus la Lonea balast, de aici! Cum să se ducă numai la Lonea? Vă duc în sus pe râu, să vedeţi cum bate râul în drum. La noi, în România, totul e varză. La fel şi aici… Digurile sunt făcute cu piatră adusă din altă parte şi domnul Corici zice că dă piatră la drumuri să se decolmateze râul. Păi, râul ăsta nu se colmatează domnule, râul ăsta nu are dreptul să se colmateze! Colmatarea înseamnă când el aduce frunze, copaci, aia e cu totul altceva.
Inginerul Corici: Sincer, din tot ce spuneţi dumneavoastră referitor la Jieţ nu mai înţeleg nimic! O dată spuneţi: “Corici, n-ai făcut nimic aici!”; pentru că arată totul natural, nemişcat… Pe partea cealaltă îmi spuneţi: “Corici, da’ ce faci la drumul ăla, că vine apa şi bate în el!”. Iar dacă bagă excavatorul, zbieraţi: “Vai, distrugi peştele! Distrugi biofauna!”. Când am băgat buldozerul să nivelez, ziceţi că pregătesc material pentru mafioţi, să încarce. Deci nu-i bine nici aşa! Ce înseamnă regularizare, după dumneavoastră, domnule părinte Jura?
Părintele Jura: Nu mă luaţi cu ce înseamnă regularizare… Domnule, vă mai spun o dată ca să înţelegeţi: în 13 ani aţi lăsat Jieţul să ajungă în halul ăsta în care e acum! Dumneavoastră l-aţi lăsat să se distrugă şi acum vreţi să-l reparaţi. Pe banii mei şi ai oamenilor, plătitori de taxe şi impozite! De ce l-aţi lăsat până acum să se distrugă? Nu trebuia să se ajungă aici! Banii ăştia folosiţi acum - miile de miliarde - puteau fi folosiţi în alt mod. În loc să se facă drumuri civilizate şi să fie folosiţi în alte scopuri, băgaţi bani în buzunarele hoţilor! Dumneavoastră, Apele Române! Primul lucru pe care ar trebui să îl faceţi acum, ar fi să retrageţi autorizaţia firmei respective! Să lăsaţi râul să se refacă singur! Acest râu se reface singur, nu trebuie specialişti! Cunosc de copil acest râu, iar de când el este în custodia Apelor Române, el a fost subminat!
Inginerul Corici: Părinte, folosiţi expresii grave şi nu aveţi dreptate! Iar în ceea ce priveşte râul, se ia numai surplusul de material!
Părintele Jura: Nu există surplus de material aici! Nu există! Asta este invenţia dumneavoastră!
Inginerul Corici: Iar nu aveţi dreptate, înainte de pod sunt munţi de balast! Apa caută cota cea mai joasă şi normal, acest balast a ajuns în drum! Cică n-ai acum voie să iei balast…
Părintele Jura: Nu, nu ai voie! Şi o să vină de la Consiliul Europei şi o să vedeţi că nu ai voie! Îi chem eu pe comisarii europeni, staţi liniştit! N-o să dureze o lună, vă spun eu!
Inginerul Corici: Pot să vină! Dar eu ştiu altceva, în doi ani de zile se vrea ca pe toate cursurile de apă să nu se mai exploateze balast. Se va mai aproba acest gen de exploatare, însă doar în afara albiei!
Părintele Jura: Lăsaţi ce va fi peste doi ani! Vă spun eu pe ceea ce se vede. Efectiv s-a lăsat să se distrugă râul. Aici, pe râul ăsta, nu este vorba de material în plus, din contră, este în minus. Se vede clar cu ochiul liber, de la albie, până sus, sunt 10 metri în minus. Râul este distrus pe 22 de kilometri.
Inginerul Corici: Dacă dumneavoastră, domnule părinte, susţineţi că aţi lucrat la noi…
Părintele Jura: Acum 40 de ani, da’ am lucrat!
Inginerul Corici: Bun, dar lăsaţi-mă să vorbesc! Am găsit în arhivă, pentru că m-am pregătit de ieri, de când m-a sunat domnul Bran, un fapt întâmplat acum 20 de ani. Ştiţi despre ce era vorba? Era vorba de o mare balastieră a celor de la drumurile judeţene, chiar pe acest amplasament. De asta ce ziceţi?
Părintele Jura: Nu era nicio mare balastieră. Vă arăt unde s-a făcut prima groapă, tot aici unde ne aflăm s-a făcut.
Inginerul Corici: Aha, deci, ştiţi!
Părintele Jura: Sigur că ştiu… Ştiu tot ce a fost şi este pe Jieţ! Dar aia s-a oprit…
Inginerul Corici: Păi, parcă ziceaţi că numai Corici a distrus! De alţii de ce nu ziceţi nimic părinte. Iar dumneavoastră prea amplificaţi lucrurile, prea exageraţi, dar numai când vine vorba de Corici.
Părintele Jura: Lăsaţi domnule Corici, nu vă mai victimizaţi că nu e cazul! Eu am spus, nu cu dumneavoastră am treabă, ci cu cei care au lăsat să se distrugă acest râu. Întâmplător sunteţi dumneavoastră, putea fi altcineva. Şi nu vorbeam doar de reprezentanţi ai Apelor Române, mai sunt şi alţii… Nu vreţi nici măcar să spuneţi clar, opiniei publice, pe cine aţi găsit în albie furând! Mă tot luaţi cu adrese şi înştiinţări. Aveţi curajul să spuneţi mai exact?
Inginerul Corici: Da, domnule, de ce să nu am, din moment ce am atenţionat peste tot acest fapt, la momentul potrivit! Am găsit în albie firmele Primăriei Petrila, pe cei de la Termoprest şi pe cei de la actualul Apa Serv, fost R.A.A.V.J., când director era domnul Lungu şi pe alţii. Am făcut adrese la Poliţia Petrila, sunt trimise acolo, le am şi în copii la mine.  (Va urma)


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter