05.03.2009,  13:48:20 | 0 comentarii | 869 vizualizari
De vorbă cu preotul Dimitrie Jura despre Jieţ, tradiţii, familia sa şi momârlani ai locului… (VI)
de Corneliu BRAN
Părintele Jura, la întâlnirea de la Primăria Petrila: 
„Asta a făcut Marchiş! A distrus râul, cu acordul tacit al autorităţilor şi acuma el îl repară… Mie mi se pare foarte dubios ca pe banii noştri, ai contribuabililor, Marchiş să îşi facă de cap în oraşul Petrila. Nu se poate aşa ceva!”
 
După o vizită rapidă la păstrăvăria preotului Jura, împreună cu reprezentanţii Sistemului Hidrotehnic Petroşani, din cadrul Apelor Române, conduşi de inginerul Sorin Corici, vizită care nu se încadrează în subiectul de faţă, am ajuns cu toţii la Primăria Petrila. Unde “delegaţia” a fost aşteptată de primarul Ilie Păducel şi de către juristul primăriei, Toma Vărgatu. 
Discuţiile s-au purtat pe un ton civilizat, cu excepţia ieşirii din “matcă” (că tot a fost vorba de o apă curgătoare) a primarului Ilie Păducel la adresa subsemnatului, chiar la începutul întâlnirii, tonalitatea replicilor la acuzele fulminante ale domniei sale fiind la acelaşi nivel, semn că n-am făcut şi nu facem pe noi de frică, mai ales când nu ne simţim cu nimic vinovaţi, indiferent de cine se află în faţa noastră. Neavând legătură cu materialul de faţă, nu le vom reda acum. Cu atât mai mult, cu cât la finalul întâlnirii primarul Ilie Păducel şi-a cerut şi scuze, pe care le acceptăm. În fond nu avem nimic cu primarul din Petrila, contrar aparenţelor, dar realitatea trebuie spusă, indiferent de subiectul abordat. Atât şi nimic mai mult… Că nu întotdeauna suntem şi înţeleşi, asta e o altă chestiune, dar nicidecum nu e vorba de rea voinţă. 
Şi ca să-i răspundem şi domnului inginer Corici, care ne-a telefonat susţinând că “ştie că avem interese să îl susţinem pe preotul Jura”, îi vom spune doar atât: NU, domnule Corici, NU avem “interese”, singurul interes este râul Jieţ şi importanţa zonei respective, care din punct de vedere turistic este total neexploatată şi e păcat faţă de locuitorii Văii Jiului şi mai ales ai Petrilei. Iar cu excavatorul şi cu basculanta nu se poate face turism, iar din punct de vedere ecologic nici nu mai vorbim. De aceea PROPUNEM, până nu e prea târziu, ca începând de la satul Jieţ şi până după Cabana “Groapa Seacă”, “instituţiile statului”, aşa cum vă place să spuneţi, să declare zona ca fiind “ZONĂ TURISTICĂ PROTEJATĂ DE STATUL ROMÂN”, astfel ca nimeni, în viitor, să nu mai poată să afecteze mediul acolo, nici măcar cu un bolovan mutat de la locul lui. Ăsta este “interesul” nostru, domnule inginer Sorin Corici şi nu peştii preotului Jura sau ce mai credeţi dumneavoastră ori alţii!
Redăm mai jos cele mai importante dialoguri care au avut loc între cele trei părţi: primarul Ilie Păducel – reprezentantul administraţiei locale petrilene, inginerul Sorin Corici – reprezentantul Apelor Române şi preotul Dimitrie Jura – preotul paroh din satul Jieţ, reprezentantul jieţenilor.
 
Ilie Păducel: Nu ştiu ce vi s-a spus de către domnii cu care aţi fost pe teren, dar v-aţi pronunţat în felul următor: din discuţiile pe care le-aţi purtat acolo vi s-a spus că de 13 ani nu s-a făcut nimic în localitatea Jieţ…
Corneliu Bran: Nu în localitatea Jieţ, pe râul Jieţ… E o diferenţă!
Ilie Păducel: Pe râul Jieţ… Eu aş vrea să vă exemplific ce s-a făcut bun pe râul Jieţ în cei 13 ani: regularizarea Jieţului de la confluenţa cu Jiul de Est, montare de gabioane, reparare de poduri (podul de la Dobreşti, podul de la Popi, podul de la Gălăţan, podul de intersecţia cu DN - ultimul pod), construirea unui pod la Stoiconi. De asemenea, de fiecare dată când au fost inundaţii, după acestea s-a lucrat la regularizarea râului cu buldozere, cu utilaje. 
Tot în localitatea Jieţ, pentru că trebuie să spun, pot spune că am luat măsuri pentru mutarea rampei de gunoi din nasul oamenilor de acolo, de lângă drumul respectiv. Asta în primul rând. Apoi, s-a asfaltat drumul din Jieţ, s-a reparat şcoala din Jieţ, inclusiv s-a făcut şi încălzirea centrală la şcoala respectivă. S-au pietruit de asemenea drumurile şi uliţele din sat, s-a făcut iluminat public şi în Jieţ ca în tot oraşul Petrila. Sunt doar câteva din realizările din această perioadă de timp.
Corneliu Bran: Bun, ne spuneaţi de poduri... Pe râul Jieţ, din câte ştim, podurile respective nu au autorizaţie de construire.
Ilie Păducel: Au autorizaţie!
Corneliu Bran: Eu zic că nu… Dar e domnul Corici aici, să-l întrebăm! Vă rog…
Ilie Păducel: S-a construit un singur pod şi celelalte s-au reparat…
Corneliu Bran: Domnule Corici, vă rugăm să-i spuneţi domnului primar ce mi-aţi spus şi mie!
Sorin Corici: Da, deci podul de la Stoiconi, am spus când aţi fost la mine, NU are autorizaţie de gospodărire a apelor. Atât am spus… E singurul pod nou, restul sunt reparate…
Ilie Păducel: Am spus, celelalte poduri au fost reparate şi s-a construit podul de la Stoiconi. Aşa am spus şi repet încă o dată…
Corneliu Bran: Părintele Jura acuză că pe râu se fură balast şi nimeni nu face nimic! Aţi întreprins vreo anchetă a primăriei?
Ilie Păducel: Da, de fiecare dată când am fost sesizat de către cetăţeni sau de către părintele Jura, am trimis organele competente, iar pe cei pe care i-am găsit că exploatau balast din albia Jieţului, am constatat că aveau autorizaţie de exploatare de la Apele Române!
Corneliu Bran: Autorizaţia pentru firma Druppo, contestată de părintele Jura azi, şi nu numai, pe ce considerente s-a dat? Părintele Jura, aici de faţă, contestă această firmă, prin faptul că, după opinia dânsului, aceste lucrări mai mult distrug decât fac bine…
Ilie Păducel: Firma Druppo, care a amenajat şi a construit acea balastieră, de lângă albia Jieţului, are la zi toate avizele şi autorizaţiile necesare pentru funcţionare.
Dimitrie Jura: Eu l-aş întreba pe domnul Corici, aici de faţă…
Sorin Corici: Lăsaţi domnule părinte, că mi-aţi spus pe Jieţ că de 13 ani n-am făcut nimic!
Dimitrie Jura: Nu am spus că n-aţi făcut… am spus că n-aţi gestionat cum trebuie… Nu v-am acuzat, dar n-aţi gestionat cum trebuie, pentru că râul arată azi în halul ăsta din cauză că dumneavoastră nu v-aţi implicat cu adevărat. Poate m-am exprimat greşit…
Sorin Corici: Şi aţi început azi, tot pe Jieţ, discuţia pe un ton… şi v-am zis aşa: dacă continuaţi aşa, mă sui în maşină şi plec! Eu nu sunt persoana care să fiu trasă la răspundere într-un asemenea hal de către dumneavoastră! Eu nu mă bag în meseria dumneavoastră aşa cum ar trebui şi dumneavoastră să nu vă daţi atotştiitor în meseria mea. Am făcut şi eu şcoală destulă, am diplome, am experienţă, nu mă învăţaţi dumneavoastră cum să-mi fac treaba. Dacă discutăm civilizat, eu vă răspund, dar să nu fiu întrerupt şi insultat!
Dimitrie Jura: Bun, am înţeles, haideţi să continuăm… În 2007 a fost un simpozion pe probleme ecumenice la club, la Petrila. Venind pe drum, am văzut că oamenii firmei domnului Marchiş, care a construit podul la Stoiconi, încărcau balast cu excavatorul într-o rabă. Întâlnindu-l pe domnul primar la simpozion, i-am spus: “Domnule primar, vedeţi că strică podul ăla pe care l-aţi făcut acolo…”, eu neştiind atunci cine sunt respectivii (specific că pe domnul Marchiş nu l-am cunoscut decât anul trecut în Parâng). Domnul primar mi-a spus: “Da, uite e poliţia aici, imediat o trimit şi să vedem!”. A fost poliţia acolo şi îmi zice: “Ah, au autorizaţie!”. Vă aduceţi aminte, domnule Corici, când am avut o discuţie la dumneavoastră la sediu şi mi-aţi spus: “Nu este nicio autorizaţie!”? Deci, autorizaţii n-au fost nici când s-au făcut gabioanele cu piatră de pe râul Jieţ! 
Referitor la gabioane, în perioada aceea, când acestea s-au făcut pe Jieţ, a fost cel mai mare dezastru de pe râu! Nu se poate să se gestioneze în acest fel un râu! Pentru că dacă vedem studiul acela care s-a făcut la Bruxelles, pe care vi l-am arătat, se vede clar că toată lumea luptă să-şi păstreze mai ales apele, deoarece va deveni o criză – nu numai financiară, dar şi de apă, în lume – iar noi, cu acordul instituţiilor care ar trebui să le apere, distrugem!
Sorin Corici: Eu v-am explicat domnule părinte acolo, pe Jieţ, că nu distrugem nimic, v-am arătat dosarele pe care le am la mine, că am venit pregătit, v-am spus că am făcut adrese la poliţie... Dar dumneavoastră văd că aveţi ceva cu mine. Faceţi nişte acuzaţii foarte grave şi nu e bine. Vă legaţi mereu de instituţiile statului şi nu e normal. Iar, scuzaţi-mă, referitor la piatra de pe Jieţ, scrie în ziar că şi casa părintească a familiei dumneavoastră a fost făcută cu piatră de pe Jieţ…
Dimitrie Jura: Greşit! Nu a fost piatră de pe Jieţ, ci de altundeva!
………………………………
Ilie Păducel: În ceea ce priveşte asigurarea malurilor s-a făcut ceva rău?  
Dimitrie Jura: Domnule primar, eu nu spun că
s-a făcut ceva rău, nu s-a făcut bine că s-a luat piatră de pe râu!
Ilie Păducel: Nu era normal ca piatra din gabioane să se pună de pe râu? S-au făcut praguri de fund, se mai fac şi anul acesta, avem program!
Dimitrie Jura: Domnule primar, cum de nu s-a putut aduce piatră de la tunelurile care se fac pe Defileu? Se putea lua piatra de atunci! Şi făceam un bine şi Defileului Jiului şi râului Jieţ. Eu am văzut în Gorj, să ştiţi… Nu ştiu de ce toată lumea ne-o ia înainte, domnule primar. Am văzut piatră depozitată de pe Defileul Jiului, în apropiere de Tg.Jiu.
Ilie Păducel: Bine, pe Defileul Jiului, domnule părinte, dacă bine îmi aduc eu aminte, lucrările au început în urmă cu maxim trei ani.
Dimitrie Jura: Tocmai de asta spun! Atunci, în 2002, când s-a făcut jaful ăla de pe râu, de ce nu s-a adus piatră de pe Defileu?
Ilie Păducel: Au fost inundaţiile din 1998-1999, dumneavoastră ştiţi…
Dimitrie Jura: Alea nu au fost inundaţii domnule primar… Inundaţii au fost în 1964, 1970, 1974…
Ilie Păducel: Şi în 1998-1999 au fost şi pe Jieţ şi pe Taia şi pe Valea Popii, peste tot! Faptul că am obţinut nişte bani de la Guvernul României şi am făcut asigurarea malurilor pe albiile apelor Jieţ, Taia, Răscoala, Tirici, eu zic că este un lucru bun, domnule!
Dimitrie Jura: Domnule primar, eu vă spun încă un lucru. Râurile astea puteau sta şi aşa bine mersi. Eu cred că mai bine turnaţi un covor de asfalt de la tunel până la Cimpa şi pe urmă aveam noi timp şi de gabioane.
Ilie Păducel: Dar banii au venit cu dedicaţie! Pentru amenajarea şi epurarea cursurilor de apă…
Dimitrie Jura: Le spuneaţi: “Domnilor, nu ne trebuie acum bani pentru gabioane, mai bine facem altceva…”. Pentru că eu ştiu de ce, banii de la ape, deci de la Agenţia Naţională a Mediului, se dirijează, mii de miliarde, şi se folosesc în scopuri dureroase. 
De exemplu, dumneavoastră, cu acordul primăriei aţi dat piatra la Druppo şi pe urmă o băgaţi în nămol! Pe mine mă doare inima când mă gândesc că o piatră care asigura viaţa pe râu, dumneavoastră o băgaţi în nămol. Nu se poate! Şi este efectul ăsta de bumerang, pe care-l vede toată lumea! Deci, firma Druppo este plătită indirect de Primăria Petrila şi Primăria Petroşani… Cu tot respectul, v-am spus, ţineţi minte că am discutat şi frumos împreună? Nu m-aţi ascultat! Spuneţi că aţi mutat şi “groapa de gunoi”! Cine v-a dat sugestia? Eu nu vreau să…
Ilie Păducel: Eu am mutat groapa de gunoi!
Dimitrie Jura: Da, dar cine v-a dat sugestia şi unde, dacă recunoaşteţi?
Ilie Păducel: Cum unde?
Dimitrie Jura: La tunel la Petrila, unde ne-am întâlnit şi v-am spus: “Domnule primar…”… 
Ilie Păducel: Da, domnule, da!
Dimitrie Jura: Da şi aţi făcut-o, cinste dumneavoastră! Toate lucrurile bune pe care le-aţi făcut, vi le respect!
Ilie Păducel: Şi eu v-am respectat şi respect pe toată lumea care merită!
Dimitrie Jura: Bun, dar, pe mine de ce m-aţi minţit?
Ilie Păducel: În ce sens?
Dimitrie Jura: Când aţi spus că firma are autorizaţie să ia balast de la piciorul podului de la Stoiconi!
Ilie Păducel: Care firmă? Marchiş?
Dimitrie Jura: Da!
Ilie Păducel: Păi eu n-am ştiut că-i Marchiş acolo, domnule, dar Marchiş a făcut podul...
Dimitrie Jura: Păi, aţi trimis poliţia!
Ilie Păducel: Marchiş a făcut podul! Marchiş, când s-a rupt pragul de fund, tot el îl repară, pe banii lui, domnule! Pe banii firmei dânsului, nu pe banii noştri!
Dimitrie Jura: Pe banii firmei? De unde are Marchiş atâţia bani?
Ilie Păducel: Pentru că s-a rupt aia şi e în garanţie! Grinda de la pragul de fund!
Dimitrie Jura: Domnule primar, v-am spus şi textul ăla: eu te-am făcut, eu te dobor! Asta a făcut Marchiş! A distrus râul, cu acordul tacit al autorităţilor şi acuma el îl repară… Mie mi se pare foarte dubios ca pe banii noştri, ai contribuabililor, Marchiş să îşi facă de cap în oraşul Petrila. Nu se poate aşa ceva! Pentru o minte cu logică, nu se poate!
(Va urma)


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter