09.03.2009,  12:04:17 | 0 comentarii | 497 vizualizari
Căutând istoria pe „Drumul Nemţilor”
de Sorin SANDA
Săptămâna aceasta vă propunem să facem o mică excursie în munţii Vâlcan, în localitatea Uricani, zona Câmpu lui Neag. De această dată, vrem să urmăm istoria şi să ajungem la „Drumul Nemţilor”. 
 
Pentru aceasta, mai sus de Cheile Buţii, pe valea Jiului de Vest, am intrat pe Valea Gârbovului. Urcând prin nămeţii ce străjuiau valea, nu am putut să nu observăm pe ici-colo scurgerile de lavine (mici avalanşe) de-a lungul pantelor. Aici liniştea este „asurzitoare”, iar pantele abrupte, neclintite de milioane de ani, ne aduc odată cu vântul şoaptele istoriilor despre faptele întâmplate aici.
De pe Valea Gârbovului am urcat până la Ponoarele Gârbovului, unde într-un târziu am lăsat pădurea în spate, iar golul alpin ne-a întâmpinat cu ceaţa care trecea nestingherită creasta din Gorj.
Orientarea a fost greoaie pe plaiurile care înconjoară vârful Arcanu, un vârf solitar, dar încărcat cu istorie, datorită ceţei care a dominat zona. După aproape două ore, înaintând pe schiuri de tură, am ajuns pe vârf, în zona “Drumului nemţilor”, despre care s-au povestit atâtea la şcoală.
Dinspre vârf, ne-am îndreptat spre răsărit şi am ţinut aproximativ “Drumul Nemţilor”, „furat” momentan de nămeţi, fiind cu greu descifrabil.
Înainte de a fi denumit „Drumul Nemţilor”, aşa cum îl ştiu locuitorii Văii Jiului din generaţie în generaţie, se numea „drumul Gorjului”. Aici, pe vremuri, oamenii din Transilvania şi Ţara Românească se întâlneau pentru a face comerţ. Mai târziu, acesta a fost călcat de nemţi în război, urmaşii momârlanilor de atunci blestemându-i şi astăzi pe cei care le-au furat pădurea şi le-au jefuit avutul. Chiar dacă s-a întâmplat demult, locuitorii nu au uitat şi încă mai povestesc iarna, la gura focului, despre ororile la care au fost supuşi de cei pe care-i credeau aliaţi.
În prezent, „Drumul nemţilor” a devenit un traseu ştiut de mulţi locuitori ai Văii Jiului şi ai judeţului Gorj, dar şi de turişti ai Europei. În urmă cu doi ani, s-a făcut cunoscut mai ales datorită unui campionat european de motocros, unde concurenţii s-au întrecut pe un traseu montan care a cuprins patru judeţe: Alba, Hunedoara, Gorj şi Caraş-Severin.
La ora actuală, se duc tratative pentru reactivarea şi modernizarea acestui drum presărat cu istorie, însă nu se ştie exact când va fi rea­lizat un proiect viabil.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter