10.06.2014,  21:00:19 | 4 comentarii | 1225 vizualizari
La Termocentrala Paroşeni / Nu fierbe doar CAF-ul, ci tot ce este suflare de angajat în uzină
de Gheorghe OLTEANU
De câteva zile, la SE Paroşeni atmosfera este una deosebit de încinsă. Oamenii fierb, la propriu, mai că se poate spune, iar tensiunea care pluteşte în aer o depăşeşte cu mult pe cea a curentului electric care pleacă din staţia de transformare a termocentralei. 
 
Acum, 
când citiţi aceste rânduri, angajaţii SE Paroşeni, membri ai Sindicatului Liber, împreună cu cei ai Sindicatului Liber şi Independent de la Termocentrala Mintia, sunt în grevă japoneză pentru o zi. De ce şi cum s-a ajuns aici am aflat ieri de la domnul Mihai Lorincz, preşedintele Sindicatului Liber SE Paroşeni (în foto), care, după şedinţa de consiliu a sindicatului, a venit la redacţia ZVJ. 
 
Contractul Colectiv de Muncă,
semnat în 2006 cu conducerea Termoelectrica, a expirat la sfârşitul lunii aprilie. A expirat, fireşte, fără posibilitatea ca el să poată fi prelungit. În atare condiţii, Sindicatul Liber de la SE Paroşeni şi Sindicatul Liber şi Independent de la Mintia au semnat, cu mai marii de la Complexul Energetic Hunedoara, un acord prin care drepturile angajaţilor energeticieni, prevăzute în fostul contract de muncă, să fie menţinute. Înţelegerea aceasta a fost valabilă, însă, doar până ieri, 10 iunie 2014. Ce se va întâmpla, aşadar, de azi încolo, în condiţiile în care nu mai există nici contract colectiv de muncă şi nici acord? Nimeni din uzină nu ştie şi este foarte posibil ca întrebarea să-l pună în dificultate şi răspunsul să nu-l poată da nici măcar Sfântul Ilie, protectorul energeticienilor, în caz că ar fi chestionat pe această temă fierbinte. 
 
În ce o priveşte
conducerea CEH, departe de ea gândul de a-i lămuri pe energeticienii care astăzi muncesc purtând banderolă pe braţ. Acolo sus interesele sunt cu totul altele şi ele se limitează în a-i menţine în scaun şi cu salarii babane de belferi pe brontozaurii care s-au culcat în companie şi s-au trezit în ditamai complexul. Fiindcă cum poţi să spui altfel, din moment ce, printr-o hotărâre emisă la mijlocul lunii mai, Consiliul de Administraţie al CEH a decis reducerea cu un sfert a activităţii din complex, asta urmând să se materializeze prin trimi­terea în şomaj tehnic, din iunie până în decembrie, a personalului TESA din Divizia Energetică Deva şi Mintia? 
 
Şi, pentru că operaţiunea nu a fost destul,
în 10 iunie pe adresa Sindicatului Liber de la SE Paroşeni a venit o altă hotărâre, tot de la CEH, prin care se vorbeşte de reducerea cu 25 la sută, în fiecare lună, a numărului personalului din complex. Aşadar, nu doar cei de la TESA vor şoma tehnic, ci lor li se vor alătura şi ceilalţi angajaţi ai complexului, excepţie făcând cei care lucrează în subteran. Ei, bine, hotărârea aceasta a pus capac la toate deciziile de până acum. 
 
Întruniţi de urgenţă
în şedinţă de consiliu, cei din conducerea Sindicatului Liber de la Termocentrala Paroşeni au hotărât că nu pot fi de acord cu această ultimă hotărâre a boşilor din CEH. S-or fi gândit, oare, capetele deştepte din complex, atunci când au pritocit hotărârea, că în felul acesta se pune în pericol sistemul energetic naţional, că sunt afectate desfăşurarea lucrărilor de mentenanţă şi întregul proces tehnologic şi organizatoric? Că, pe de altă parte, sunt atinse grav de tot interesele salariaţilor Sucursalei Electrice Paroşeni? Desigur că domniile lor nu s-au gândit la toate astea, pentru că gândirea lor ţinteşte cu totul şi cu totul alte interese. 
 
Fapt demonstrat 
de bla-bla-urile pe care sindicatul din termocentrală le-a primit, în loc de răspuns, la propunerile care au vizat reducerea cheltuielilor din complex. Aceleia care vorbea despre pensionarea persoanelor în drept, care, aşadar, întrunesc vârsta şi condiţiile, onor conducerea CEH a răspuns că propunerea a fost analizată şi că, despre ea, urmează să se discute la minister. 
Bla-bla, exact cum vă spuneam. Ce-i aşteaptă, în aceste condiţii pe angajaţii de la Termocentrala Paroşeni? Unii, cum este şi preşedintele de sindicat Mihai Lorincz, o spun de pe acum şi fără să se ferească: „Avem în faţă un viitor nesigur, sumbru!”. 
 
„Nu înţeleg şi nu pot fi
de acord cu lipsa unei punţi de dialog între conduce­rea CEH şi sindicate, a detaliat Mihai Lorincz. Noi vom continua să facem toate demersurile, care ţin de noi, menite să apropie cele două părţi şi să le aducă la un dialog constructiv, menit să detensioneze situaţia de acum. Eu sper că acest lucru se va petrece foarte curând, pentru că, deja, iar conducerea CEH trebuie să ştie asta, la Termocentrala Paroşeni fierbe nu doar CAF-ul, ci tot ce este suflare de angajat în uzină!”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (4 )

#1 Daniel11.06.2014,  00:35:00
Tot aia bogatii fura sa stiti care au bani prin conturi bancare si sunt profesori au salari mari. Daca nu esti profesoare care sta la parter platesti de te rupi,desi sunt multi care stau la parter cam fura curentel,cablu tv si cam atat ca net se fura mai greu si apa gaze.
#2 z11.06.2014,  08:46:03
Ei bravos, daca TESA e in somaj tehnic ,nu e nicio problema.Insa daca somajul tehnic atinge muncitorimea,ei asa nu se poate, fierbe termocentrala,e buna aceasta mentalitate la fel ca pe vremea lui Ceasca .Sa nu va caute cineva la bilute si sa va arate ca centrala poate functiona cu jumatate din efectiv,restul fiind pile ,pilute si alte cunostinte,sa vedeti ce o sa fierbeti atunci !
#3 cetatean al Vaii Jiului11.06.2014,  09:02:38
poate functiona fara probleme,sunt multi care taie frunze,la mina sunt multi pontati subteran si stau la suprafata
#4 @cetatean al Vaii Jiului11.06.2014,  09:44:26
Ai uitat sa spui,ca primul pontat de subteran ce freaca menta la suprafata,e chiar liderul sindicalistilor !


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Ieri, la jurnalul de la ora 13:00 de la Radio România Actuali­tăţi, pe lângă anunţul cu plecarea la Petroşani a[..]

27.05.2015, 23:04   |    2 comentarii
Deşi poziţia ziarului nostru faţă de mascarada de miting politico-sindical organizat de numitul Nica Petre a fost publică, la[..]
27.05.2015, 22:28   |    1 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter