11.06.2014,  21:56:41 | 0 comentarii | 1978 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Investiţie în derulare executată în prezent de către Tecnoservice Bucureşti SA la SE Paroşeni / Realizarea instalaţiei de desulfurare umedă a gazelor de ardere pentru grupul nr. 4 de 150 Mw şi pentru CAF-ul de 103,2 gcal/h
de Gheorghe OLTEANU
Coşul de fum, componentă importantă a instalaţiei de evacuare a gazelor de ardere 
 
La sfârşitul lunii trecute, am publicat o notă în care am relatat pe scurt despre o operaţiune deosebit de importantă derulată la investiţia care prinde contur în incinta SE Paroşeni.
 
Nu ştiu dacă cei
de la SC Tecnoservice Bucureşti SA au ţinut seama de cele trei ceasuri rele care se arată în ziua de marţi. Bănuiesc că nu, din moment ce au planificat prima parte a lucrării pentru ziua de 27, iar pe a doua pentru următoarea, miercuri, 28 mai. Au fost, într-adevăr, trei ore, dar deloc rele. Au fost cele în care, uşor, uşor, macaraua de mare putere a ridicat primul tronson al coşului de fum aferent instalaţiei de desulfurare gaze arse. Investiţia despre care am amintit în introducerea acestui reportaj.
 
Subsemnatul a ajuns la
termocentrală cam la un sfert de oră de la începerea acestei dificile operaţiuni. De pe electrofitre prive­liştea a fost una impresionantă. Absorberul, încă înconjurat de schele, şi macaraua de lângă ea care ridica primul tronson al coşului de fum mi-au creat o imagine asemănătoare cu cele de la Cape Canaveral, văzute la televizor, când cu lansarea vreunei rachete spaţiale. Chiar şi când, la puţin după ora opt, a început să plouă cu găleata, nu am abandonat. Deşi plecasem de acasă doar în tricou, iar până când una dintre doamnele care m-au însoţit la cota +30 a adus o umbrelă eram deja leoarcă.
 
Primul tronson
al coşului de fum cântăreşte 20 de tone, iar cealaltă bucată, care s-a pus peste el în ziua următoare, are cu cinci mai mult. În acest fel, înălţimea ansamblului absorber-coş de fum este de 60 de metri.  Înălţime determinată, astfel încât să se asigure o dispersie adecvată a gazelor de ardere în atmosferă, în vederea respectării concentraţilor maxime a substanţelor în aer, stabilitate prin Ordinul MAPM nr.592/2022. De fapt, procesele chimice importante ale instalaţiei de desulfurare se petrec în interiorul acestui ansamblu. 
 
Gazele de ardere provenite
din arderea combustibililor fosili în cazanele energeti­ce sunt trimise - după trecerea prin instalaţia de desprăfuire, pentru reţinerea pulberilor de cenuşă - spre instalaţia de absorţie. Reţinerea bioxidului de sulf se realizează prin pulverizarea unei suspensii absorbante în gazele de ardere. Şi, mai departe, gazele de ardere odată desulfurate sunt evacuate în atmosferă prin acest coş de fum umed. I se spune umed, deoarece, datorită temperaturii gazelor de ardere desulfurizate (50-60 de grade Celsius), condensul rezultat este preluat prin intermediul unui sistem interior de colectare şI introdus, printr-o conductă, în absorber. Dacă mai vreţi să ştiţi ceva despre coş, vă mai pot spune că este din oţel, iar prin interior este protejat prin tehnologii moderne împotriva coroziunii şi eroziunii. 
 
Marţi, 28 mai,
cu ocazia acestei operaţiuni am avut onoarea şi plăcerea să fac cunoştinţă cu domnul ing. Răzvan Popescu, directorul general al SC Tecnoservice Bucureşti SA, cu directorul tehnic Ion Cuhulea, cu managerul de proiect, ing. Dan Apalaghiri, dar şi cu ing. Octavian Dobrescu, şef de şantier, cu care, conform dispoziţiilor redacţionale, voi avea o colaborare mai îndelungată. Pe domniile lor i-am cunoscut în prezenţa domnului ing. Doru Vişan, directorul SE Paroşeni, ca întotdeauna o gazdă deosebit de amabilă, şi a doamnei inginer – sper că mă iartă, fiindcă o menţionez la urmă - Adriana Buşoniu, şef Birou Mers Economic SE Paroşeni. 
 
Timp de două zile, 
domniile lor au urmărit, cum, pe rând, cele două tronsoane ale coşului de fum, care, împreună, cântăresc 38.794 kg, au fost ridicate şi montate, iar directorul general al SC Tecnoservice Bucureşti, cel tehnic şi managerul de proiect au plecat de la Paroşeni doar după ce li s-a raportat încheierea cu succes a operaţiunii. Cu alte aspecte care privesc investiţia de la SE Paroşeni voi reveni în reportajele mele viitoare.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal






_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter