17.06.2014,  20:31:30 | 2 comentarii | 819 vizualizari GALERIE:     FOTO    
O întrebare pe adresa primarilor Văii: / Scriitorii şi Cărţile lor au voie să participe la Zilele oraşului?
de Mihai BARBU
La Petrila, „Zilele oraşului…” s-au terminat fără a se fi înregistrat şi vreo acţiune din domeniul culturii scrise. Dacă administraţia locală crede că toată populaţia Petrilei e înne­bunită doar de play-back-ul oferit de d-ra Silvia şi de contrastul cromatic oferit de „Alb şi Negru” se înşeală amarnic. 
 
Velea a scris o carte (inutilă) despre Schmidt, artistul minerilor şi al momârlanilor?
Faptul că jumătate de miliard de lei vechi se duc, în două zile, pe apa Sâmbetei nu e de natură să facă din contribuabilii petrileni nişte oameni extrem de fericiţi. Aducem pe această cale la cunoştinţa celor care gestionează fondurile publice că atât scriitorii, cât şi cultura scrisă au dreptul, într-o lume normală, să coexiste într-o Cetate ce aparţine, nu-i aşa?, tuturor.
 
Astăzi vreau să aduc în discuţie un 
exemplu cât se poate de elocvent. Se pare că edilii Petrilei nu dau doi bani pe cel pe care l-au făcut, înainte de a muri, Cetăţean de onoare al oraşului şi i-au împrumutat, ulterior, numele casei de cultură din localitate. Dl. Dumitru Velea a scris şi tipărit, pe spezele lui de pensionar, volumul intitulat „Ladislau Schmidt/ Cel cu mâna şi inima de aur”. Cartea are 150 de pagini format mare, este integral color, e tipărită pe hârtie cretată şi beneficiază de condiţii grafice deosebite. E inutil, credem, să mai adăugăm faptul că volumul a costat o sumă semnificativă, pe măsura unui album de artă. Autorul a oferit, încă din luna martie, câte un exemplar (gratuit) primarului şi secretarului. Întâiul gospodar al oraşului i-a mai cerut autorului şi un exemplar pentru biblioteca oraşului. Dl. Velea s-a conformat. Apoi, el a fost dus cu vorba, de la o lună la alta, şi nici până azi Primăria Petrila n-a găsit fondurile necesare pentru a achiziţiona câteva exemplare ale cărţii despre artistul petrilean Ladislau Schmidt. Un om care, pe lângă ortaci şi minerit, a avut şi o constantă pasiune în a imortaliza momârlanii din zonă. (Vezi reproducerile de la pag. 111 – „Momârlan”, p. 114 – „Momârlan cu bâta”, „Colibe pe vârf de stâncă”, p.125 – „Momârlani cu fluiere”, p.126 – „Momârlan cu cojoc”, „Cioban sprijinit în bâtă”, p.126 – „Momârlan bătrân” ş.a.m.d.) 
 
Un academician are o părere contrară celei oficiale
Credem că Zilele oraşului Petrila ar fi fost un prilej nimerit ca o parte din banii destinaţi cântăreţilor (care s-au perindat, în exces, pe scenă) ar fi fost dirijaţi şi pentru Carte. Academicianul Răzvan Theodorescu a citit „cu interes intelectual monografia închinată unui artist uitat, dar demn de tot respectul, germanul trăitor în România, Ladislau Schmidt, fiu al unei Petrile multiculturale”. Dl. academician crede că „Ladislau Schmidt ne apare - din paginile pe care i le dedică cu pietate Dumitru Velea -, un om de suflet şi de talent” şi socoteşte „reliefurile Istoriei mineritului din 1981 drept pilduitoare în acest sens, citabile la nivel naţional”. 
 
Doi petrileni, două destine, două dureri (înăbuşite)
Chestiunea pe care v-am relatat-o mai înainte este (la Petrila în particular şi, în Vale, în mod general), veche de când lumea. Dumitru Velea reproduce în cartea sa un text, din 1970, scris de Ion D. Sîrbu despre prietenul său, L. Schmidt, pe care l-a intitulat „Un talent autentic îşi caută împlinirea”. Iată ce scria, în urmă cu mai bine de patru decenii, un petrilean despre un alt petrilean: „Stăm de vorbă, căutăm soluţii. Nu e uşor şi totuşi, cred. Nu cred că dictonul nu poţi fi profet în satul tău e adevărat (deşi personal am fost şi sunt jucat ca autor dramatic în 7 teatre din ţară. În Petroşani, nu. De ce? Poate că m-am născut aici, poate pentru că scriu despre oamenii de aici)”. La Petrila, cine n-are noroc în timpul vieţii nu are nici după. Iar, în ceea ce-l priveşte pe Sîrbu, situaţia e la fel de tristă. După directoratul dlui Dumitru Velea, nimeni nu l-a mai pus în scenă pe Ion D. Sîrbu la teatrul care-i poartă numele. Motivele tocmai vi le-am expus mai sus.

Comentarii articol (2 )

#1 divertis18.06.2014,  10:27:58
Ar fi fost destul de dificil ca primaria sa ia din fondul de protocol destinat alesilor si rudelor acestora pentru a achizitiona cateva volume si a le imparti unor copii de exemplu care ar fi participat , cred eu, cu mare drag, la diverse activitati sportive (care au cam iesit din grija alesilor) sau concursuri pe teme de cultura generala. Dar pentru edilii acestui oras, si nu numai, zilele orasului inseamna doar mici, bere, linghispiruri si concerte ale unor mari vedete autohtone.
#2 petrilean18.06.2014,  17:38:00
Ladislau Schmidt este de fapt Brancusi de Petrila. Este foarte adevarat ca din cauza primarului Paducel, care a domnit deja prea mult, nu sunt observate personalitatile orasului nici macar pe timpul vietii lor, daramite dupa trecerea in nefiinta. Pacat, deoarece Petrila de-a lungul timpului chiar a dat multe personalitati marcante atat in cultura, sport, minerit cat si in alte domenii. Asa cum s-au gasit bani pentru cartile momarlanilor se puteau gasi si de aceasta data. Probabil ca autorul nu l-a ovationat si pe Paducel destul in randurile asternute astfel incat nu a reusit sa capteze atentia edilului pentru a-i dea bani. D.l Velea are posibilitatea de a se adresa direct Comisiei de Cultura in urmatoarea sedinta de Consiliu Local? Este adevarat din suma de 500 de milioane alocate Zilelor Petrilei se puteau imparti bani si pentru alte activitati culturale intrucat muzica usoara a fost sub orice critica. Politia ar trebui sa cerceteze modul in care se cheltuiesc banii publici. Deja este jenant cum in orasul Petrila fiecare face ce vrea cu banii publici, dar nu este cercetat de nimeni. Jenant.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter