29.10.2011,  13:05:04 | 0 comentarii | 689 vizualizari
Ședinţă de consiliu local cu cântec pentru pedeliştii petrileni… / Din 10 proiecte iniţiate, primarul pedelist Ilie Păducel a „reuşit” să treacă doar 4!
de Corneliu BRAN

Noua ordine locală, în urma constituirii, săptămâna trecută, a USL Petrila, preia hăţul puterii politice în localitate, impunându-se într-o singură şedinţă cu cinci proiecte trecute (din cinci)!

 

Noua alianţă a social-democraţilor şi liberalilor de la Petrila, sub sigla USL, dă mare bătaie de cap primarului Ilie Păducel. Nu că până acum n-ar fi avut probleme, din moment ce 8 consilieri din Consiliul Local Petrila fac parte din PSD. Dar, dacă până acum erau opt contestatari ai unor proiecte iniţiate de primar, de acum vor fi 11. Iar dacă până acum primarul şi viceprimarul vorbeau aceeaşi limbă, de-acum drumurile s-au separat, cel puţin la prima vedere. Ca să nu mai vorbim că de-acum opoziţia a devenit majoritară în Consiliul Local Petrila, astfel că orice proiect iniţiat de consilierii PSD sau PNL va trece la vot fără nicio problemă! 

 

Probleme pentru PDL

Timp de un an, până la viitoarele alegeri, primarul Păducel şi pedeliştii au pierdut cam orice şansă să-şi mai poată susţine proiectele, cedând astfel puterea politică - atât cât aceasta mai era - cu un an înainte de alegeri!

Acest lucru s-a reflectat cel mai bine la ultima şedinţă ordinară de Consiliu Local Petrila, desfăşurată luni după-amiaza, până spre seară, deşi pe ordinea de zi nu s-au aflat decât 15 proiecte, din care cinci iniţiate de USL Petrila. Din cele 10 proiecte iniţiate de primarul Ilie Păducel, au reuşit să treacă, atenţie, doar 4, în timp ce 6 au fost respinse fără drept de apel! Mai mult, ca victoria să fie pe toate planurile, toate cele 5 proiecte propuse de USL au fost aprobate, cu o majoritate zdrobitoare! Este o situaţie fără precedent prin care trece o administraţie locală din Valea Jiului, primarul din Petrila fiind acum neutralizat destul de uşor de către opoziţie, cam în orice decizie unde trebuie să aibă acceptul consiliului local. 

Dacă într-un material colega mea Alina Pipan vă oferă amănunte despre cele două proiecte care vizează actul medical pe raza Petrilei, proiecte discutate la şedinţa de luni, eu mă voi referi aici la celelalte aspecte şi puncte discutate în şedinţă, pentru că suntem siguri că pe cetăţenii din Petrila îi interesează de acum şi noua ordine locală, cum cu mândrie susţinea unul dintre consilierii locali social-democraţi chiar în plenul şedinţei.

 

6 din 10…

N-au fost votate (ca de obicei, primarul fiind la a patra încercare de acest fel) organigrama şi statul de funcţii pentru aparatul de specialitate al primarului, proiect respins din ianuarie încoace. Deşi prefectura a cerut ca acest proiect să se voteze, legea prevăzând clar acest aspect.

Acum, n-au mai fost 8 voturi împotrivă, ci 11. Toţi consilierii USL şi viceprimarul liberal Ramaşcanu au făcut front comun. Doar cu un vot de la PRM, unul de la PNG şi 6 de la PDL, primarul Păducel a trebuit să se recunoască înfrânt şi de data aceasta. Interesantă este poziţia lui Dorin Curtean, administratorul public, care în momentul de faţă are birou în primărie, dar nu are bază legală, din moment ce consiliul local nu a votat aparatul de specialitate al primarului!

Al doilea proiect care a căzut a fost organigrama SPLAS Petrila, instituţia trebuind să funcţioneze ca şi până acum, după vechea organigramă. Și acest proiect a fost respins sau amânat de câteva ori, în şedinţa de luni nimeni din cadrul USL neargumentând de ce nu votează acest proiect. Pur şi simplu, s-a trecut la vot şi atâta tot.

Vânzarea prin licitaţie publică a imobilului situat în curtea minei Petrila, o clădire veche intitulată în proiect spaţiu comercial, este al treilea proiect care n-a trecut. Astfel, incinta minei va rămâne cu clădirea respectivă tot ca şi până acum, starea de degradare a acesteia fiind vizibilă şi de neconceput într-un perimetru funcţional care se vrea civilizat. La fel, nu s-a spus cine doreşte această clădire, nu s-au spus motivele respingerii proiectului, doar s-a votat împotrivă şi... punct.

Consilierii opoziţiei n-au fost de acord nici cu proiectul de reparaţii a sediului Primăriei Petrila. Asta, deşi sala de şedinţe are tavanul plin de mucegai şi igrasie, parchetul e praf, iar pereţii put de mizerie. Măcar de s-ar fi propus un amendament care să vizeze doar această sală, unde, periodic, vin invitaţi şi oaspeţi din afara oraşului. Poate când o începe să le cadă unora tencuiala în cap, în plină şedinţă, după cele câteva urlete scoase în stilul caracteristic al unor consilieri (care preferă să-l imite pe Tarzan în locul unor argumente civilizate), unii consilieri, poate chiar de la USL, vor propune să se reia acest proiect.

Unul dintre proiectele care n-a trecut, pe bună dreptate, este proiectul care viza trecerea de administrare şi întreţinere către S.C. Apa Serv a obiectului de investiţii „Canalizarea apelor menajere Cimpa”. Și când spunem că acest proiect n-a trecut, argumentăm prin faptul că încă lucrările nu sunt finalizate, nici măcar probele la instalaţie şi aşa mai departe. Am salutat acest proiect necesar cimpenilor, am scris despre el de la faţa locului, dar până nu se finalizează lucrările şi nu se recepţionează totul, nu se poate înstrăina.

Un alt proiect care n-a trecut a fost acela care viza construirea unei baze de agrement lângă un lac. Un proiect care nici nu avea cum să treacă, din moment ce din punct de vedere moral chestiunile dintre părţi nu sunt încă  rezolvate. Adevărul fiind undeva la mijloc ca întotdeauna. Cu mult dialog şi cu oarece înţelepciune, probabil că toate părţile implicate, în frunte cu administraţia locală, ar putea ajunge pe viitor la un numitor comun. Se pot face acolo multe, inclusiv un parteneriat public-privat, dar care să atragă toate cele trei părţi. Aşa ar fi cel mai corect. Până atunci şi până ce raţiunea va învinge mândria unora şi altora, votul de luni este binevenit şi stopează pe moment reaprinderea unui nou scandal, unul fără rost şi total în defavoarea unora sau altora dintre părţile implicate. 

 

4 aprobate, tot din 10

Primarul s-a ales, aşa cum spuneam mai sus, doar cu 4 proiecte aprobate, cele două care vizau actul medical pe raza localităţii, care să înlocuiască funcţionalitatea clădirii fostului spital, precum şi cu alte două proiecte, intitulate: Proiect de hotărâre privind achiziţionarea serviciilor de proiectare pentru reparaţii şi modernizare străzi (este vorba de străzile Minei, Al. Sahia, Grădiştei, Castanilor, Cărbunelui, Trandafirilor, Răscoala, Birăoni, Valea Cimpii, Moşici şi Colonia Cimpa - străzi neincluse în proiectul integrat de 660 de miliarde de lei, pentru care apoi vor trebui găsite şi sursele de finanţare a lucrărilor efective); Proiect de hotărâre privind stabilirea taxelor de concesiune şi închiriere pentru anul 2011 a ATM-ului de la intrarea în imobilul care găzduia până acum Direcţia Generală a Finanţelor Publice Petrila. Cum instituţia respectivă nu mai există după reorganizarea făcută de ANAF la nivel de ţară - se aude că imobilul va fi preluat de Serviciul Taxe şi Impozite, bancomatul respectiv, al BCR, îşi va continua funcţionalitatea. Atât doar că BCR va plăti de-acum înainte, conform deciziei de luni, 500 de lei, lunar, primăriei. Aici incluzându-se serviciile de bază şi plata curentului electric. Iniţial, proiectul prevedea suma de 400 de lei, dar s-a mai plusat cu 100 de lei, astfel că, în final, consilierii au votat suma de 500 lei/lună.

 

Schimbări ale comisiilor de specialiate

Dacă până acum, deşi erau 8 consilieri, social-democraţii nu prea reuşeau să treacă într-o şedinţă decât rar un proiect-două, iată că ziua de luni a adus o premieră în acest sens. 5 proiecte ale opoziţiei au trecut ca vântul, în doar câteva minute consilierii locali USL schimbând, prin trei proiecte, componenţa comisiilor de specialitate din cadrul consiliului local (comisia economică, comisia social-cultură, comisia juridică şi de disciplină, comisia de amenajare a teritoriului şi de urbanism, comisia pentru soluţionarea cererilor de locuinţe, comisia locală de ordine publică). Astfel, comisia economică va avea de-acum preşedinte pe liberalul Cristian Buium, comisia social-cultură pe pesedistul Euachim Berar, comisia juridică şi de disciplină pe pesedistul Gheorghe Bobar, în timp ce comisia de urbanism are şi ea un nou preşedinte, pe Eugen Stoicoiu, tot de la PSD. 

Comisia pentru soluţionarea cererilor de locuinţe îl păstrează pe fostul preşedinte, primarul Păducel, pe viceprimarul Ramaşcanu,  juristul Elisaveta Popescu, referentul Elena Costache şi pe directorul Susana Heljiu (că aşa spune legea, că altfel toţi aceştia erau maziliţi de urgenţă), în timp ce ceilalţi patru membri (consilieri locali pedelişti plus peremistul Andronache) sunt înlocuiţi cu pesediştii Ioan Temneanu, Gheorghe Bobar, Vasile Jurca şi penelistul Cristian Oros.

La fel şi la comisia de ordine publică rămân Ilie Păducel - primar şi preşedinte al comisiei, Ovidiu Zaharie - şef unitate teritorială a Poliţiei Române, Gheorghe Bogeanu - şef Poliţie Locală, Toma Vărgatu - secretarul oraşului Petrila, Constantin Ramaşcanu - viceprimar (la fel, tot legea, altfel probabil numai Ramaşcanu ar mai fi rămas…). Intră în locul tandemului PDL - PRM doi consilieri PSD: Gheorghe Bobar şi Dumitru Răscolean. 

Alte două proiecte propuse de consilierii USL, aprobate în mare viteză şi într-o majoritate covârşitoare, au vizat realizarea obiectivului Parc Cultural situat pe strada Trandafirilor (este vorba de fostul parc Dr. Petru Groza), precum şi aprobarea sumei de 2.500 lei pentru tipărirea cărţii Petrila în oglinda timpului, scrisă de colaboratorul nostru Dumitru Gălăţan (iniţial, proiectul prevedea suma de 2.000 de lei, dar la cererea liberalului Oros suma a fost mărită la 2.500 lei).Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter