20.03.2009,  17:11:56 | 0 comentarii | 829 vizualizari
Cumpărătorii nu se înghesuie să achiziţioneze istoria Văii Jiului
de Cristian ANGHEL
Colonia Ianza este una dintre cele mai vechi din Valea Jiului. A fost construită la începutul anilor 1900 de către Vasile Ianza, de loc din Sarmizegetusa, dar aşezat pe plaiurile Văii Jiului. Vasile Ianza a fost mai întâi pretor şi apoi prim pretor al plasei Petroşani şi a fost chiar decorat cu Steaua României în Primul Război Mondial, pentru modul în care a asigurat aprovizionarea Petroşaniului în cele vremuri tulburi. 
După ce Transilvania a revenit României, Ianza a fost şi primul prefect român de Hunedoara. Avea o avere vastă ce conţinea o serie de imobile. Colonia Ianza se întindea, iniţial, de la podul de peste pârâul Maleia, unde este astăzi se­diul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, până la calea ferată, care despărţea Colonia Ianza de prima colonie muncitorească, cons­truită de austro-ungari. Ulterior, jumătate din această colonie a fost vândută şi transformată în Colonia Teodorescu, după numele celui care o achiziţionase, iar în 1956 statul român a naţionalizat imobilele deţinute de familia lui Vasile Ianza.
Zeci de ani, cele “14 apartamente”, cum era trecut în decretul de naţionalizare, au fost locuite de chiriaşi, inclusiv Casa cu Turn, o bijuterie arhitectonică, dar care nu se află pe lista clădirilor de patrimoniu din România.
După 1990, o parte din imobile se întorc la urmaşii lui Vasile Ianza, iar celebra Casă cu Turn, alături de alte două construcţii, ajunge la strănepotul lui, artistul plastic Cristian Ianza. Acum, acestea sunt aproape amintire. Deşi sunt situate într-o zonă centrală a municipiului Petroşani, se află într-o avansată stare de degradare şi, probabil, doar printr-o minune se mai ţin în picioare.
Statul Român şi-a luat mâinile de pe ele iar actualul proprietar nu a investit nimic pentru recondiţionarea clădirilor.
“Am vrut să introduc Casa cu Turn pe lista clădirilor de patrimoniu, dar mi s-a explicat că în judeţul Huendoara sunt foarte multe monumente istorice şi oricum beneficiile ar fi mai mici decât dezavantajele. Nu aş mai putea să fac nici măcar o modificare fără acceptul celor de la Patrimoniu”, a explicat Ianza.
Intenţia lui este să vândă aceste imobile, care reprezintă o parte din istoria Văii Jiului, dar cumpărătorii nu se înghesuie.
Până atunci, clădirile ajung să se ruineze pe zi ce trece, iar edilii nu pot face nimic în acest sens. „Nu prea avem ce să le facem proprietarilor de imobile care le lasă să se dărâme, pentru că nu avem competenţe în acest sens. Putem doar să le punem în vedere, însă nu interesează pe nimeni. Poate doar Inspecţia în Construcţii ar putea să intervină”, a declarat viceprimarul municipiului Petroşani, Claudiu Cornea.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter