23.03.2009,  16:02:13 | 0 comentarii | 487 vizualizari
Copiii străzii - o pată pe obrazul societăţii româneşti
de Mihaela PETROŞAN
Printr-o iniţiativă internaţio­nală, în fiecare an, de mai bine de un deceniu, pe 21 martie suntem îndemnaţi să ne amintim, să oferim măcar un gând bun poate celor mai necăjiţi dintre cei ce trăiesc în preajma noastră: copiii străzii. Aşa cum ştim, e un subiect inepuizabil şi o problemă care, mai ales în România, îşi aşteaptă cam fără rost şi spe­ranţă o rezolvare.
 
A fost Ziua Internaţională a Copiilor Străzii
La iniţiativa Federaţiei Interna­ţionale  a Comunităţii Educative, pe data de 21 martie 1998 a fost instituită Ziua Internaţională a Copiilor Străzii, prin rezoluţia Forumului Internaţional „Prietenii copiilor străzii”, desfăşurat la Varşovia. 
„Acest fenomen al ,,copiilor străzii’’ apare ca urmare a sărăciei, a şomajului, a situaţiei economice grele, dar şi a neînţelegerilor din familie, accentuate de cele mai multe ori de consumul de alcool sau a substanţelor interzise. În judeţul Hunedoara se întâlnesc doar ,,copii pe stradă’’, copii care muncesc în stradă şi seara se reîntorc în familie. Această zi este un semnal de alarmă asupra modului în care sunt folosiţi aceşti copii de către familiile lor, apelarea repetată la mila publică devenind o afacere sigură şi o sursă de venit uşoară. Deşi primesc ajutoare sociale, alocaţii pentru copii şi sunt capabili să muncească, există părinţi care preferă să-şi trimită copiii la cerşit, în stradă, cu hainele murdare şi rupte. Copilul este redus la condiţia de ,,marfă’’ a cărei valoare creşte în funcţie de ,,abilităţi’’ şi ,,calităţi’’. Însă să nu se uite că aceşti copii se confruntă cu numeroase probleme de sănătate, dezvoltare, integrare socială, iar rata analfabetismului este deosebit de ridicată, deoarece majoritatea nu frecventează instituţiile de învăţământ”, a declarat Viorica Popescu, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara.
Trebuie înţeles că răspunderea şi obligaţia pentru creşterea şi dezvoltarea copilului revine în primul rând părinţilor şi orice acţiune a lor ar trebui să ţină cont cu prioritate de interesul superior al copilului, de respectarea demnităţii acestuia. Intervenţia statului este complementară, statul asigurând protecţia copilului prin activitatea realizată de instituţiile abilitate şi de autorităţile publice în acest domeniu. 
 
Fiecare dintre noi trebuie să ajute la recuperarea copiilor străzii
„Pentru stoparea fenomenului „copiilor străzii” este necesară o mai mare implicare a tuturor instituţiilor desemnate în oferirea de servicii specializate şi nu în ultimul rând implicarea activă a fiecăruia dintre noi.
DGASPC Hunedoara adresează rugămintea de a semnala imediat cazurile de copii aflaţi pe stradă, la cerşit sau la vânzare de ziare şi recomandarea către locuitorii judeţului de a înceta de a le oferi bani, pentru că astfel se încurajează şi susţine cerşetoria.”, mai spune Viorica Popescu. 
De la începutul acestui an şi până la mijlocul lunii martie, Serviciul Delincvenţă-Devianţă a instrumentat 33 de cazuri, care se află în monitorizarea DGASPC Hunedoara. Dintre acestea, 25 sunt copii din judeţul nostru (16 copii găsiţi la cerşit pe stradă, 6 copii care vindeau ziare locale gratuite contra cost şi 3 copii declaraţi fugiţi de acasă, găsiţi în alte judeţe şi transferaţi la noi în judeţ, fiind încredinţaţi părinţilor). Celelalte 8 cazuri se referă la copii fugiţi de la domiciliu din alte judeţe (3 copii au fost găsiţi în judeţul nostru şi au fost transferaţi în judeţele de domiciliu, iar ceilalţi 5 copii sunt decla­raţi dispăruţi pe ţară şi negăsiţi încă în urma verificărilor întreprinse până acum).
În aceeaşi perioadă, Comparti­mentul abuz, trafic, telefonul copilului a înregistrat un număr de 50 de sesizări telefonice şi scrise privind cazuri de copii abuzaţi, neglijaţi şi exploataţi.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter