06.11.2011,  14:45:30 | 0 comentarii | 720 vizualizari
Am văzut, pe viu, cum e / Cu primarul Dănuţ Buhăescu, la o şedinţă
de Gheorghe OLTEANU

Întâmplător, alaltăieri dimineaţă, am fost de faţă la o şedinţă pe care primarul Dănuţ Buhăescu a avut-o cu câţiva colaboratori. Am putut fi de faţă, fiindcă, la Primăria din Uricani, ziariştii nu trebuie să facă antecameră până uită de ce au s-au mai dus acolo. Dar, spre surprinderea mea, am rămas uimit văzând că nu doar cei de la publicaţii au trecere liberă la primar.

Mă gândesc de la început 
că se vor găsi destui din aceia care să spună că bag în ele. Mi-e martor viceprimarul Corneliu Braia. Care, fiind cu faţa spre mine, a bunghit imediat că am găsit subiectul pentru un reportaj. Și, dacă veţi crede că cuvântul dumnealui nu este suficient, căutaţi-le pe cele două doamne, ale căror nume le veţi afla în continuare, şi întrebaţi-le pe ele.

 

La şedinţa despre care vă spuneam 

au participat primarul Dănuţ Buhăescu, care, normal, stătea în capul mesei, viceprimarul, secretarul instituţiei, juriştii, un consilier şi vreo doi şefi de servicii. Se discutau probleme strict referitoare la bunul mers al treburilor în oraş.  Unde ceva nu era cum ar fi trebuit să fie, primarul Dănuţ Buhăescu îl ruga pe respectivul să aducă totul în ordine. Zic îl ruga, dar vreau să se înţeleagă că rugămintea era pe un ton imperativ. Care, la urma urmei, este firesc să fie la edilul şef al unei loca­li­tăţi. Pentru că, până la urmă, primarul este cel arătat cu degetul în caz că nu s-a realizat aia şi aia.

 

Până aici e clar. 

Pe când dumnealor, la masă, discutau şi învârteau dosare de hârtii, pe uşă intră o femeie. Să nu cumva să credeţi că era vreuna din acelea, aranjată, cu ţoale de fiţe şi cu degetele pline de auret. Despre care, din prima, îţi vine să zici asta-i vreo patroană, frate! Nu. Era o femeie simplă, la vreo patruzeci de ani, îmbrăcată modest, într-o rochie, şi cu batic pe cap. Mă aşteptat să aud cum o ia Buhăescu la întrebări. Că de ce ai dat buzna aşa, femeie? Însă nici gând de aşa ceva. După ce şi-a terminat ideea, primarul Dănuţ Buhăescu şi-a îndreptat privirea spre ea şi a întrebat-o care-i necazul. Femeia a prins curaj şi s-a apropiat. Aşa am aflat şi eu ce-i cu ea acolo. O cheamă Ionela Ilişoiu, e despărţită de bărbat, are un copil şi trăieşte doar din alocaţia de stat a acestuia. A auzit de la unii că, “la primărie, se dă făină la săraci şi că o să se dea şi zahăr”. S-a dus şi ea să capete, numai că i s-a răspuns că nu se poate, fiindcă nu este luată în evidenţă la primărie. N-a prea înţeles ea cum vine asta cu evidenţa şi de aceea s-a gândit să-l întrebe direct pe domnul primar Dănuţ Buhăescu.

Primarul a ascultat-o şi i-a explicat cum e treaba. Da, se dă făină şi zahăr, care vin de la U.E., dar numai ălora care sunt cu ajutor social, pensii până la patru milioane, care-s în şomaj sau care au în grijă un handicapat. Ea, nefiind luată în evidenţă cu niciuna din chestiile astea, nu poate primi. “Asta e regula, i-a zis primarul, dar să ştiţi că noi ne-am gândit să facem o sesizare, pentru ca şi celelalte persoane sărace, fără venituri, care nu figurează în evidenţa noastră, să poată primi făină şi zahăr aduse de la Uniunea Europeană“. “Fiţi sigură că, până la urmă, se va găsi o rezolvare”, a asigurat-o Dănuţ Buhăescu pe când femeia dădea să iasă.

Și, imediat după asta, l-a băgat în priză pe omul lui care se ocupă cu chestiunea asta. “Ia vezi, faci o sesizare la Prefectură, poate vor veni cu o modificare la ordinul acesta şi le vom putea da la toţi”, i-a zis primarul. “În oraş avem cam patru sute de persoane aflate în situaţia acestei femei, apucă şi-mi spune viceprimarul Corneliu Braia. Dacă vom obţine un răspuns pozitiv, de la anul vor primi şi acestea ajutor în făină şi zahăr”. 

 

Nu trece mult şi,

în biroul primarului Buhăescu, intră o altă femeie. Nu vreo închipuită, ci una la fel de modestă ca şi cea de dinaintea ei.  O cheamă Brebeneţ Cristina şi a venit într-o problemă care o priveşte pe fiica ei Sonia. Care-i elevă în clasa a XI-a la Grupul Școlar “Dimitrie Leonida” din Petroşani. “Și nu orice fel de elevă, spune cu mândrie femeia. În fiecare an a terminat cu media generală peste 9. Învaţă bine, aşa cum învăţa şi în generală, la Uricani”. Cineva dintre cei de la masă dă din cap, spune da, aşa e, domnule primar, eu o cunosc pe fetiţă. Ce vroia femeia? Ei sunt patru în casă: băiatul, fata, ea şi soţul. Toţi trăiesc din pensia de paisprezece milioane a bărbatului. Naveta fetei la Petroşani şi retur o omoară. Cinci milioane pe lună. Nu poate, cumva, s-o ajute primăria cu ceva în problema asta?  Primarul Dănuţ Buhăescu se scarpină după cap, pare un pic încurcat şi-i spune că-i pare rău. Că n-are ce face. El plăteşte drumul copiilor care vin la şcoală de prin satele din jurul Uricaniului. Legea zice clar că elevilor care fac naveta la o şcoală care-i până la douăzeci şi cinci de kilometru de localitatea de domici­liu le plăteşte jumătate din sumă inspectoratul şcolar. Femeia nu pare entuziasmată de veste. Zice că, anul trecut, cu o lună şi ceva înainte de Crăciun, a adunat un teanc de bilete. S-a dus cu ele la liceul din Petroşani al fetei şi o funcţionară de acolo i-a zis că nu sunt bani. Că nu a dat primarul bani. Dănuţ Buhăescu schimbă o privire cu jurista şi zice: “E clar că aţi dat peste una comodă, care n-a vrut să se deranjeze. Banii ăştia nu-i dă primarul, ei vin de la inspectorat”. “Doamnă, i-a continuat vorba jurista, veniţi la mine un pic mai încolo, facem un memoriu şi încercăm să vi se dea banii de navetă care i se cuvin fetei”. Femeia îi mulţumeşte şi se îndreaptă spre ieşire. O văd mai liniştită de cum a fost când a venit. Eu cred că va fi şi mai liniştită dacă funcţionara, aia comodă, de la liceul la care învaţă fiică-sa n-o va mai duce cu preşul. Și eu, cel care scrie aceste rânduri, sper să fie exact aşa, mai ales dacă doamnei cu pricina i-a căzut sub ochi articolul acesta.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter