03.07.2014,  21:15:10 | 0 comentarii | 1558 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Înainte de naţionalizarea din 11 iunie 1948, profesorul Masca / A salvat o biserică folosind cuie de la fabrica cumnatului său
de Mihai BARBU
„Îmi aduc aminte că la intrarea în Petroşani, pe şoseaua ce trece prin barierele CFR, vis a vis de abator şi de turnul de apă, undeva pe dreapta, se afla o bisericuţă din bârne, acoperită cu şindrilă. Lăcaşul avea un turn de clopotniţă scurt în care se găsea un clopot nu prea mare, dar vizibil. Lemnul bisericii era îngălbenit de vreme, iar uşa bisericii era închisă cu un lacăt greu. Părea părăginită şi uitată în timp. Se spunea despre ea că are câteva sute de ani. Mă fascina ori de câte ori treceam pe lângă ea. Liniştea misterioasă care o învăluia emana imagini halucinante ale unor vremuri trecute prin vicisitudini şi suferin­ţe, ale unor aşezări  româneşti care nu aveau dreptul să-şi construiască biserici din piatră”. Cu biserica din fosta Colonie „Avram Stanca”, reconstruită prin osârdia preotului Traian Moşic, îşi începe evocarea profesorului Ioan Ponta din Iaşi despre unele din locurile tainice ale copilăriei sale.
 
Cuiele, o marfă rară blocată de stat în vederea naţionalizării
Prin 1947- 48 un grup inimos de petroşeneni, cu sprijinul primăriei, a hotărât să restaureze biserica descrisă mai sus. Era în preajma lunii iunie 1948, când se luau ultimele măsuri de naţionalizare a întreprinderilor particulare. Valea Jiului trecea printr-o criză de anumite produse industriale. Ca să dăm un singur exemplu, la noi nu se găseau cuie. Refacerea bisericuţei necesita, printre altele, şi o semnificativă cantitate de cuie. S-a apelat, atunci, la profesorul de matematică Masca, de la Liceul Teoretic din Petroşani. De ce? Pentru că lumea bine informată din oraş ştia că profesorul nostru avea un cumnat care deţinea, undeva,  prin ţară, o fabrică de cuie. Şi că, astfel, putea să procure cantitatea necesară restaurării bisericii. Profesorul, om amabil şi cu credinţă în Dumnezeu, a procurat cuiele respective. Gestul acesta de bunăvoinţă faţă de comunitate şi de biserică avea, ulterior, să-i atragă urmări foarte neplăcute. Mărfurile fabricilor particulare erau considerate blocate de stat, în vederea iminentei lor naţionalizării. Gestul profesorului Masca era evaluat de noile autorităţi comuniste ca fiind „o însuşire din avutul obştesc”. 
 
Recompensa profesorului 
pentru fapta sa creştină a fost o cunună de cuie Era o ilegalitate care, din punct de vedere juridic, nu exista în codul penal. Ea nu a putut fi pedepsită din punct de vedere juridic, ci doar din punct de vedere partinic. În faţa unei asemenea situaţii (care îi era defavorabilă juridic), partidul comunist a recurs la un mijloc barbar, medieval, de pedepsire a profesorului. El urma să fie discreditat public, ca om, în faţa concitadinilor săi. Comuniştii i-au legat d-lui profesor Masca, în jurul capului ca o cunună, pe gât şi în jurul trunchiului, sfori de care au fost prinse cuie cât mai mari, ca să fie vizibile de departe. În felul acesta, d. profesor a fost purtat, cu alai, prin centrul Petroşaniului sub ochii holbaţi ai cetăţenilor care asistau fără reacţie la bizara manifestare. Unii, din penibila suită care-l însoţea pe d. profesor, au strigat lozinci din care reieşea că: „Iată ce păţesc exploatatorii care fură din avuţia poporului!”.
 
Epilogul care reabilitează şi omul şi fapta
În ciuda nefastei întâmplări, omul nostru a reuşit să reziste traumei psihice şi şocului psihologic la care a fost supus. Şi-a văzut mai departe de meserie, fiind respectat ca un reputat dascăl de liceu şi, după deschiderea Institutului de Mine, ca un apreciat profesor universitar de matematică. În acest caz se pare că Dumnezeu a lucrat cu uneltele juridice ale dreptului roman: „Să trăieşti cinstit şi să dai fiecăruia ceea ce i se cuvine”. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Un moment inedit s-a petrecut ieri, în curtea bisericii „Sfânta Varvara” din Aeroport, după Sfânta [..]
04.12.2014, 20:45   |    0 comentarii
Se împlinesc cinci ani de când judeţul Hunedoara are înfiinţată o Episcopie ortodoxă, de care, într-ad[..]
05.11.2014, 21:33   |    2 comentarii

Publicitate
Newsletter