29.10.2011,  13:05:44 | 0 comentarii | 661 vizualizari
Primarul Păducel împotriva alianţei. Ședinţa de Consiliu local de luni a fost mai mult o confruntare. 5 ore de contradicţii între USL-işti şi restul consilierilor
de Alina PIPAN
Luni, la ora 16, a avut loc Ședinţa Consiliului Local Petrila. Iar aceasta a durat, ca în vremurile bune, vreo 5 ore. Nu pentru că lista propunerilor de hotărâri ar fi fost mare. Dar pentru că pe ordinea de zi apăreau vreo două trei puncte care au fost discutate în delung. Mai precis două propuneri referitoare la înfiinţarea în Petrila a unui centru de permanenţă şi a unui centru multifuncţional, în locul defunctului spital. Și o alta referitoare cu temă turistic-recreativă.
Pesediştii vor spital la Petrila. Primarul centru de permanenţă
Mai precis pesediştii au venit cu o propunere cheie. Ca la Petrila să se înfiinţeze un spital care să fie finanţat strict din bugetul local. O idee mai mult decât îndrăzneaţă, ca să nu-I spunem SF. Pentru că, finanţarea unui spital depăşeşte cu mult posibilităţile oricărui buget local din Valea Jiului. Dar pesediştii, susţinuţi de aliaţii din PNL au renunţat greu la această idee. Iar ideea lor contracara cu o celelate două prupuneri. Prima susţinea realizarea unui centru de permanenţă la Petrila. În momentul de faţă în Valea Jiului nu există niciun centru de permanenţă. Cu toate că metodologia pentru înfinţarea acestor centre a fost pusă la punct de câteva luni de Ministerul Sănătaţii. Acest centru presupune o permanenţă a serviciilor medicale din partea medicilor. Adică centrul este deschis non stop şi oricine are nevoie poate apela la o consultaţie a medicului. Unele indicaţii se pot da chiar prin telefon. Pentru a explica rostul şi funcţionalitatea acestui centru a fost invitată doctor Bărbulescu, medic de familie. Centrul de permanenţă presupune asocierea mai multor medici, minim 5, care să ofere aceste servicii medicale. Centrul s-ar putea realiza în cadrul fostei urgenţe iar primăria trebuie să sigure cheltuielile spaţiului, paza, îngrijitoarele şi să plătească un administrator. Idee fezabilă, dar nu pe placul USL. Care a avut nevoie de 2 ore la acest punct să se hotărască dacă-I bine sau nu să voteze.
“Centrul acesta de permaneţă este în primul rând primul lucru pe care-l putem face în spaţiul fostei urgenţe. Avem normale metodologice, sunt medicii care doresc să se implice în acest proiect iar primăria poate să-l susţină. Acesta poate fi realizabil imediat. Dar cei din PSD nu doreau să renunţe la ideea spitalului finanţat de primărie. Care, în momentul de faţă, nici măcar nu se poate realiza pentru că nu există cadru legal. Foarte greu s-au convins că un centru de permanenţă este cea mai bună soluţie”, explică Emanoel Andronache, administrator în cadrul fostului spital şi consilierl local PRM.
“Am avut noroc că i-am avut alături pe Andronache şi pe doctor Bărbulescu. Altfel nu făceam nici măcar acest centru de permanenţă. Cea mai viabilă idee. Noi nu ne permitem un spital finanţat din bugetul local. Nu ne permitem nici măcar salariile pentru funcţionari. Și să nu mai punem la socoteală faptul că nu există cadru legal pentru înfiinţarea unui spital, aşa cum au propus consilierii pesedişti. Trebuie să se înţeleagă acest lucru şi greu au înţeles”, explică primarul Ilie Păducel care, de data aceasta nu l-a avut alături nici pe vicdprimarul Ramaşcanu pentru că acesta, conform alianţei, trebuie să se consulte şi să urmeze voia PSD.
Se vor demara procedurile şi pentru realizarea unui centru multifuncţional
În momentul de faţă, pentru realizarea unui centru multifuncţional la Petrilan nu există normele metodologice. Dar acestea sunt în curs de realizare. Pentru fostele spitale, ministerul propune, în cazul în care nu agrează ideea centrului pentru persoane vârstnice, executarea unui centru multifuncţional. Care să strângă laolaltă medici cu diferite specializări. Centrul muntifuncţional este obligatoriu să aparţină administrativ de un spital. În acest caz Spitalul de Urgenţă Petroşani. Până a contacta administraţia spitalului despre această propunere, ea trebuie să aibă acordul consiliului local. Ei, aici belea! Dacă la prima propunere au mai vrut cumva cei din alianţă să voteze. La a doua parcă li s-ar fi picurat plumb pe unghii. Alte ore de explicaţii. Cum se poate înfiinţa, de ce ar fi benefic, ce presupune. Într-un final s-a votat şi propunerea asta.
“Până la realizarea acestui centru este mult de lucru. Dar în principiu aveam nevoie de acordul consiliului local. L-am primit, dar greu. Acum va trebui să facem o propunere către conducerea spitalului. Să vorbim cu doctorul Vasilescu să vedem dacă este de acord cu această propunere. Pentru că centrul trebuie susţinut de administratorul principal. Adică de spitalul din Petroşani. Și de acolo să fie trimişi medici specialişti pentru a face ore la Petrila conform unui program. Va trebui să negociem cu Petroşaniul. Însă, dacă noi nu avem susţinerea Consiliului Local Petrila cum putem apela la Petroşani?”, susţione primarul care la această a doua propunere l-a avut ca susţinător tot pe Andronache.
Ca să nu se lase mai prejos că nu au reuşit să facă cam cum îşi propuseseră, pesediştii l-au taxat pe primar cu o altă propunere. Una prin care un om de afaceri din Petrila propunea o asociere cu primăria în vederea realizării unui spaţiu de agrement lângă un lac. Situat chiar în apropierea unor terenuri pe care le deţine. Propunerea a fost respinsă.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter