31.03.2009,  15:29:56 | 0 comentarii | 297 vizualizari
Pe Taia, în bazinul electoral al lui Păducel, exploatarea lemnului îi lasă pe localnici fără apă. Dom’ primar, de ce nu iei măsuri?
de Cătălin DOCEA
Pentru că autorităţile acceptă bomba ecologică de pe Taia, de o lună de zile oamenii sunt nevoiţi să bată pe la porţile vecinilor care au fântâni pentru o găleată cu apă. Între timp, factorii de decizie se fac că lucrează.
 
A trecut deja o lună de zile de când peste 50 de familii de pe Taia sunt nevoite să stea ore bune din zi fără apă potabilă. Totul se datorează faptului că exploatarea lemnului se face în zone adiacente cursului de apă, în amonte de staţia de captare a Apa Serv de pe Taia. În ultima perioada s-a îngroşat gluma şi oamenii nu au apă decât noaptea, după ora 23:00. 
 
De data asta, cei de la Apa Serv sunt chiar nevinovaţi
Aşa cum ne-a explicat şi directorul Apa Serv, Gheorghe Cioară, în timpul zilei, din cauza exploatării lemnului şi a faptului că apa este traversată de utilajele magnaţilor lemnului, apa vine către staţia de captare murdară, tulbure, şi este imposibil de filtrat. Calitatea apei ce urmează a fi tratată este mult sub limita admisă. Normal, turbiditatea apei nu trebuie să fie mai mare de 25 de unităţi. La ora actuală turbiditatea apei care vine spre staţia de captare are 500 de unităţi. “Având în vedere nivelul de turbiditate al apei, care este foarte mare, noi nu mai putem filtra apa. Apa trece pur şi simplu fără să fie filtrată. Dacă mergeţi o să vedeţi cât este de tulbure, plină de argilă. Dacă am începe acest proces de filtrare ar însemna să înfundăm filtrele şi să periclităm activitatea staţiei. Este o situaţie gravă pentru că suntem nevoiţi să oprim apa şi putem să ne facem activitatea doar seara, după o anumită oră. Sâmbătă, de exemplu, am fost nevoiţi să oprim activitatea 14 ore din 24”, ne explică Gheorghe Cioră, directorul Apa Serv.
 
Dacă se ia apa, şi Păducel are o vină
Aria afectată s-a extins. Ieri, furnizarea apei a fost sistată câteva ore în unele zone din Petrila şi chiar în partea de Nord a municipiului Petroşani. În  schimb, locuitorii de pe Taia au ajuns la limita răbdării. Au făcut sesizări la Apa Serv, la Garda de Mediu, la Primăria Petrila. Stau de săptămâni fără apă. Unii localnici din zonă apelează la bunăvoinţa vecinilor şi iau apa pentru consum din fântânile acestora. Însă oamenii au boilere, centrale electrice, maşini de spălat racordate la reţeaua de apă pe care nu le pot folosi. “Stai de dimineaţa până seara fără pic de apă. Şi ştiţi ce greu este fără apă, să nu poţi să faci o baie, să nu poţi spăla un lucru. Eu mai cumpăr apă plată, dar sunt bătrâni pe-aici care nu au bani de dat pe apă plată. Bat în porţile vecinilor şi iau apă din fântânile lor. Am făcut sesizări peste sesizări şi văd că problema tot nu se rezolvă. Din contră, este mai rău. Primarul spunea că se vor întâlni cu cei de la ocol şi vor stabili un program de lucru pentru exploatare. Cei de la Garda de Mediu ne-au răspuns că este de datoria primăriei. În final, noi tot nu avem apă”, povesteşte supărat, pe bună dreptate, un localnic. Care-i vina primarului? Simplu: vorbeşte, se implică, se tot face că ia măsuri... Dar situaţia e aceeaşi.
 
Poluare cu program
Primarul Ilie Păducel nu este deloc străin de această problemă. Recunoaşte că a vorbit cu localnicii din zonă, că a fost contactat şi de cei de la Garda de Mediu. Se pare totuşi că nu s-a încu­metat să oprească exploatarea de lemn în zonă. Dar o va face, spune el, dacă problema nu se rezolvă. Explică însă că a luat măsuri în această privinţă. “Am avut o întrevedere cu cei de la Ocolul Silvic Petroşani, cu cei de la Composesorat şi de la Apa Serv. Am stabilit împreună cu aceştia un program de exploatare.
Programul a fost formulat, conform unor studii ale specialiştilor, în aşa fel încât să se lucreze vreo câteva ore pentru ca în orele ce urmează apa să se mai limpezească şi să poată lucra staţia de captare, să umple rezervoarele. Oricum nu mai aşteptăm. Dacă lucrurile nu se rezolvă şi apa este la fel de tulbure oprim definitiv exploatările. Mâne (astăzi - n.r.) va merge un inspector de-al meu de la Mediu pe teren şi va vedea cum stau lucrurile şi dacă este necesar oprim definitiv exploatările”, susţine Ilie Păducel. Atâta timp cât cursul apei se intersectează cu traseul celor ce exploatează lemn, apa va fi poluată. Iar planurile autorităţilor de a face poluarea cu program nu rezolvă problema ci doar, în dulcele stil românesc, o scaldă pentru a închide gura localnicilor. Ca un semn de respect pentru votul lor, probabil...
Am fost şi noi pe Taia. Apa este tulbure, maronie de-a dreptul. Ieri, la orele amiezii, nu se exploata lemn. Cu toate acestea, apa a rămas tot tulbure şi oamenii din Taia tot fără apă. Anul trecut s-a întâmplat la fel şi oamenii sunt deja la capătul răbdării. Sunt persoane care plătesc câte 150-170 lei lunar pentru facturile la apă. Cu toate că, în realitate, consumă mai puţin de jumătate din volumul facturat. Asta pentru că apometrele contorizează şi apa plină de rugină care spală ţevile uscate.
Puteţi vedea imagini şi înregistrări video cu dezastrul ecologic pe Taia în varianta electronică a cotidianului nostru, la www.zvj.ro.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter