31.03.2009,  16:29:47 | 0 comentarii | 261 vizualizari
Studenţi clujeni au adunat gunoaiele din Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina
de Mihaela PETROŞAN
50 de tineri studenţi, împreună cu profesorii lor, şi-au petrecut duminica într-un mod mai special. Ei au efectuat o acţiune de ecologizare în zona Crivadia, declarând război gunoaielor aruncate de cei pentru care munţii şi pădurile sunt o ladă de gunoi. „În natură nu există pedepse sau recompense, ci doar consecinţe”, spune Nicoleta Apostu, studentă în ultimul an la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca, citându-l pe Robert Green Ingresoll. Studenta este ori­ginară din Hunedoara şi tocmai de aceea a ales ca probă practică pentru lucrarea de licenţă ecologizarea Cheilor Crivadiei, re­zervaţie naturală din Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina.
 
Cârcotaşii poluării
„Poluarea, indiferent sub ce formă, constituie o povară greu de suportat de compatrioţii noştri şi din ce în ce mai vizibilă pe meleagurile româneşti. La fel de vizibile sunt şi gunoaiele de la limita rezervaţiei, ce mocnesc sub viaductul care traversează Cheile Crivadiei, rezervaţia remarcându-se prin frumuseţea peisajului, dar şi prin flora bogată şi variată, o adevărată „oază” termofilă, numeroase elemente dacice şi daco-balcanice, conservate la adăpostul substratului calcaros”, declară Mihaela Ionescu, directorul Parcului Natural Grădiştea Mun­celului-Cioclovina.
Deşi examenul de licenţă bate la uşă, Nicoleta Apostu a reuşit să-şi determine colegii şi profesorii să i se alăture, astfel că 50 de îndrăzneţi au declarat război gunoaielor din rezervaţie.
Împărţiţi în cinci echipe, Spionii Roz 007,1 (7 fete şi un băiat), ambiţioşi şi hărnici acţionând sub sloganul ATENŢIE, suntem peste tot!, Albinuţele - ghidate de sloganul „Măsurile de azi, mierea de mâine!”, protectorii şi simpaticii Ecorangeri „Toţi pentru unul, toţi pentru tine!”, biobestialilor, biocreativilor Ambulanţa pentru natură ghidaţi dupa sugestivul slogan „Natura îţi oferă totul , oferă-i tu salvarea” şi, nu în ultimul rând, ocoşii şi antrenanţii Marţieni, „Mici, harnici şi darnici cu natura!”, studenţii au dat dovadă de mult spi­rit ecologic. 
 
Un concurs inedit
Pentru a-i stimula puţin, organizatorii au gândit întreaga campanie sub forma unui concurs structurat pe trei părţi: o probă de cultură generală - trecută cu brio de toţi participanţii, o probă de ecologizare propriu-zisă, însă contra-cronometru, studenţii având 60 minute la dispoziţie pentru a aduna cât mai mulţi saci şi o probă „reciclo-creativă”, unde participanţii, făcând uz de câteva deşeuri colectate la proba anterioară, au realizat „opere de artă”: Piramida, Bicicleta, Garsoniera, Veneţia Deşeurilor şi Familia Ecologistă. 
La sfârşitul concursului, toţi participanţii au primit diplome, iar juriul a hotărât să claseze pe primul loc toate echipele datorită hărniciei, dar şi creativităţii de care au dat dovadă. Până şi juriul a fost supus unei probe de creativitate astfel că cele cinci diplome realizate de ei au fost diferite şi originale, inspirate din specificul fiecărei echipe.
“Nu vă îndoiţi niciodată că un grup mic de oameni care gândesc şi sunt dedicaţi pot schimba lumea. Adevărul e că e singurul lucru ce a salvat lumea până acum.”
După încheierea concursului, Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina le-a pregătit o surpriză harnicilor participanţi, astfel că ei au vizitat două obiective importante din zonă: Turnul medieval de la Crivadia şi Peştera Bolii.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter