29.04.2009,  15:51:36 | 0 comentarii | 281 vizualizari
“Varza” de la Biroul de Carte Funciară Petroşani Arhivă oficială devalizată datorită organizării proaste şi a nesimţirii
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Deşi a trecut sezonul verzei, câteva “verze” de hârtie se mai găsesc pe mesele pline de praf şi mizerie ale Biroului de Carte Funciară din cartierul Aeroport - Petroşani. Am fi curioşi să aflăm de la conducerea Oficiului Judeţean de Cadastru şi Piaţă Imobiliară în scris, printr-un răspuns oficial, dacă “varza” respectivă se poate sau nu mura.
Lăsând gluma la o parte, pentru că este vorba totuşi de o instituţie numită “serioasă”, foarte importantă pentru toţi cetăţenii, trebuie să spunem că în fiecare dimineaţă oricine poate să se înfrupte cu “varza” respectivă, numită “opis”, asta dacă trece cu treabă sau fără pe la Cartea Funciară din Aeroport. Acest lucru se întâmplă în zilele noastre şi credem că nu doar criza economică este de vină, aşa cum ne explica şefa acestei instituţii… Ci mai degrabă organizarea internă a instituţiei, condusă de la Deva, cât şi nesimţirea unor concetăţeni. Două componente de bază care au produs practic situaţia actuală.
Sesizaţi de cetăţeni că în acest sediu multe nu sunt cum ar trebui, ne-am deplasat la faţa locului pentru a vedea dacă aspectele sesizate sunt şi reale. Şi s-a adeverit întocmai... Dacă intrarea mai arată cum mai arată, pe holul lung am putut găsi doar două bănci antice, de lemn. Prima dată am crezut că am greşit intrarea şi ne aflăm într-o magazie sau aşa ceva… Dar nu, era măreţul coridor al celui mai “pompos” birou public din Petroşani. Tot pe acelaşi coridor am sesizat şi o masă de lemn, veche, numai bună de dus la Muzeul Satului din Capitală. Probabil că, pe criza asta, şefii de la Deva – câţi or mai fi ei, de când cu schimbările astea – ţin acele obiecte pentru vreun muzeu, pentru a pricopsi probabil instituţia cu banii primiţi pe ele. În treacăt, spre biroul de primire a actelor am tras un ochi şi spre cămăruţa unde zeci de oameni dau din coate zilnic pentru a ajunge la vestitele “opisuri”. Jalnic şi acest interior. Apoi am intrat într-o încăpere mai mare, un fel de fişier, unde oameni vin şi lasă ori ridică actele. Personalul, la ora când am fost noi, cam după prânz, era în regulă şi a vorbit civilizat cu noi, semn că cele spuse de unii nu s-au adeverit. Deşi unui domn aflat în încăpere nu i se găsea o cerere (?!), toate trei func­ţionarele vorbeau politicos cu domnul respectiv, fără să ştie cine suntem şi ce vrem.
După ce am intrat în biroul şefei re­gistrator, doamna Elena Cosmescu, şi după ce i-am spus scopul şi durata vizitei, domnia sa a fost de acord cu toate cele sesizate de cetăţenii “de bine”. În sensul că a recunoscut că dimineaţa este aglomeraţie, că oamenii nu prea au pe ce să stea cu orele, în afară de cele două bănci antice, că opisurile sunt rupte, unele incomplete, deoarece unii pur şi simplu le rup, sau se servesc de-acolo cu câteo coală şi pleacă bine merci, fapt foarte grav după părerea noastră. Ba chiar ne-a şi arătat apoi celebrele “verze”, fapt pentru care ne-am permis să le şi foto­grafiem, ca să nu credeţi că vorbim aiurea. 
“Noi suntem aici cu chirie. Am avut promisiuni ca să primim şi spaţiul de la etajul unu, dar între timp acestea au căzut. Acum avem din nou promisiuni că vom face un contract de închiriere la etajul I, pe minim 10 ani, după care se va face şi reamenajarea spaţiului actual. Dar, deocamdată, nu ştim mai multe… Opisurile sunt date oamenilor dimineaţa ca să le uşurăm munca. Din păcate, nu avem posibilitatea să-i urmărim, pentru că suntem foarte puţini şi nu avem pe cine să punem să urmărească respectiva cameră. Avem doar casiera şi doamna cu înregistrările. E posibil ca în aceste condiţii să ajungem ca opisurile să nu mai corespundă, din cauza descompletării sau distrugerii lor. Pentru a repara această situaţie, am făcut un referat la Deva ca să primim doi referenţi, să se ocupe de lucrul acesta. Aşteptăm, avem promisiuni, dar nu ştiu când se va rezolva. Lipsa de bani, criza, schimbarea condu­cerii, toate acestea afectează…”, a declarat Elena Cos­mescu. Nu ştim când se va termina debandada de la Cartea Funciară din Petroşani, dar un lucru este clar: acolo nu există un cadru normal de lucru cu publicul. Fapt care ar trebui să dea de gândit celor care conduc această instituţie. Fie ei actuali sau viitori şefi. Iar în ceea ce priveşte aceste opisuri, problema se putea rezolva şi cu un poliţist comunitar care să ve­gheze ca nemernicii să nu mai rupă sau să deterioreze foile documentelor respective. Asta dacă ar fi vrut cineva…


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter