20.07.2014,  21:02:10 | 16 comentarii | 3246 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Gaşca ex-primarului comunal Nistor aduce falimentul. Eşecul managementului CEH, asigurat de păpuşarii aflaţi sub controlul direct al preşedintelui PSD Hunedoara, ucide economia locală. Iată (doar) câteva dintre încrengăturile familiei Nistor cu mediul de afaceri!
de Cătălin DOCEA
Două grupuri de interese din interiorul PSD Hunedoara se regulează, de ani de zile, pentru supremaţie. Dacă în perioada premergătoare înfiinţării SNÎMVJ şi, respectiv, a înglobării minelor viabile în Complexul Energetic Hunedoara, controlul asupra industriei miniere era deţinut de către PSD Lupeni (şi doar punctual de interpuşi ai senatorului Nicula şi ai deputatului Nistor), transferul minelor aşa-zis viabile în cadrul CEH a determinat mutarea polului de putere la Deva, sub controlul direct, unic şi chiar dictatorial al deputatului Laurenţiu Nistor.
 
La mâna lui Nistor...
...a stat decizia ca, în prima fază, până la nivelul lunii martie 2014, funcţia de director general să fie ocupată de Daniel Costel Andronache. Numele şi CV-ul ex-directorului general al CEH se leagă, printre altele, de societăţile Emoda SRL Şoimuş (asociat minoritar şi director general) şi Minprod 2005 SRL Şoimuş (asociat şi director). Total „întâmplător”, în rândul asociaţilor de la SC Emoda SRL Şoimuş îl regăsim şi pe Laurenţiu Nistor, nimeni altul decât liderul PSD Hunedoara. 
 
Prietenii lui Nistor – management jalnic!
Aşadar, Laurenţiu Nistor şi-a impus vechiul prieten şi partener de afaceri la conducerea Complexului Energetic Hunedoara SA, iar rezultatele au fost absolut dezastruoase. CEH SA a încheiat anul financiar 2013 cu o pierdere de peste 147,6 milioane de lei noi, adică aproape 33 de milioane de euro, tabloul dezastrului fiind întregit de plăţi restante în valoare de 197.506.922 de lei, din care 62.919.164 de lei către furnizori (10.192.554 reprezintă cifra plăţilor restante mai vechi de un an de zile, iar 2.069.791 de lei reprezintă cifra plăţilor mai vechi de 90 de zile).
Datoriile CEH către stat sunt, de asemenea, cutremurătoare. Chiar o dovadă certă a falimentului iminent. Potrivit celei mai recente raportări, acestea se ridicau la 89.320.114 lei (bugetul de stat), 59.034.835 lei (bugetul asigurărilor de stat), 1.192.628 lei (bugetul asigurărilor pentru şomaj) şi 14.028.904 lei (bugetul asigurărilor de sănătate). O bună parte din sumele prezentate înseamnă dobânzi şi penalităţi de orice fel. 
 
Băieţii lui Nistor au încasat cu 10 mâini
Chiar dacă au dus CEH-ul de râpă, interpuşii lui Nistor (în special) şi ai PSD (în general) la vârful CEH şi-au umplut buzunarele până la refuz:
Andronache Daniel Costel (fost director general, fost membru CA) a încasat, în anul 2013, salarii şi indemnizaţii în sumă de 216.043 lei.
Maria Ciobanu (director economic) - în 2013, de la funcţia de bază a încasat venituri în sumă de 114.542 de lei, la care s-au adăugat indemnizaţii în sumă de 24.135 de lei pentru calitatea de membru al comisiei de privatizare.
Giurgiu Vasile Gabriel (director comercial) - în 2013 a încasat venituri în sumă de 111.384 de lei.
Demetrescu Ovidiu - membru CA începând cu data de 03.07.2013 (în anul 2013, pentru aproape 6 luni, a încasat indemnizaţii în sumă de 18.603 lei).
Mangu Sorin-Iuliu (membru CA începând cu data de 03.07.2013) - în anul 2013, pentru aproape 6 luni, a încasat indemnizaţii în sumă de 42.117 lei.
Mihaela Preda (fost membru CA) - în anul 2013 a încasat indemnizaţii în sumă de 15.592 lei ca membru CA şi 27.004 de lei ca reprezentant al statului în AGA Gavril Baican - în anul 2013 a încasat 25.022 de lei ca reprezentant al statului în AGA.
 
Gaşca lui Nistor – achiziţii cu iz penal!
La nivelul CEH a existat, după cum se ştie, un contract de pază, legal atribuit, cu Lux Guard SRL. În baza acestuia, serviciile erau prestate pentru un tarif de aproximativ 6,2 lei + TVA / oră. Contractul expira în luna decembrie, cu posibilitate de prelungire la acelaşi preţ. Cu toate acestea, în locul firmei a fost adusă – printr-o achiziţie directă de aproximativ 6 miliarde – o altă societate, care s-a obligat să presteze pentru un tarif mult mai mare, de aproximativ 8,4 lei + TVA/oră. Problema nu e că firma de pază a fost înlocuită, ci că la mijloc nu ar fi existat o procedură legală de atribuire. Şi, mai mult, ce logică există atunci când poţi cumpăra o pâine, în continuare, cu un leu, dar decizi să o cumperi cu 1,5 lei? Miroase a şmen, ori ba?
Un alt caz interesant de analizat este cel al tichetelor cadou din luna decembrie 2013. Într-o zi de vineri s-a semnat protocolul cu sindicatele, protocol care prevedea acordarea tichetelor, iar luni – săptămâna imediat următoare - deja se distribuiau către angajaţi tichetele cadou (de la SODEXO). Asta în condiţiile în care orice procedură de achiziţie nu poate dura mai puţin de 9 (nouă) zile lucrătoare. 
 
Prietenii lui Nistor – specialişti în achiziţii la suprapreţ
Comparaţia fiind mama bună a demonstraţiei, am ales să alegem această metodă pentru a vă arăta cum, sub conducerea interpuşilor lui Laurenţiu Nistor, CEH SA a risipit banii publici cu lopata „inima lui Stalin”. O achiziţie frecvent întâlnită în industria minieră este cea de lemn de mină răşinos. Pentru a demonstra preţurile de speculă la care cumpără CEH, am ales pentru comparaţie două achiziţii similare, efectuate în aceeaşi perioadă, de către CEH şi SNÎMVJ.
Cum se pleacă prost într-o achiziţie? E simplu şi se procedează ca la CEH SA: se stabileşte o valoare estimată mult mai mare decât cea de piaţă. Şi astfel, pe blat, majoritatea firmelor participante îşi permit să umfle preţurile.
SNÎMVJ SA a achiziţionat cantitatea de 1.100 mc de lemn de mină răşinos, preţurile pe mc fiind cuprinse, în urma procedurii de achiziţie, între 176 şi 183,33 lei + TVA.
În aceeaşi perioadă, CEH SA a achiziţionat cantitatea de 2.400 mc de lemn de mină răşinos, preţurile pe mc fiind cuprinse, în urma procedurii de achiziţie, între 200 şi 220 lei + TVA.
Şi astfel, prin impunerea unei valori estimate mai mari la procedura de achiziţie publică, CEH SA a ajuns ca, în aceeaşi perioadă, să cumpere acelaşi produs ca şi SNÎMVJ cu preţuri mai mari cu 13,6 până la 21,3%.
 
Management pompieristic – by Nistor’s friends
Cauzele eşecului CEH sunt multiple. Pe de o parte, achiziţiile la suprapreţ, de genul celor anterior demonstrate, au apăsat greu pe bugetul colosului industrial. Pe de altă parte, sistemul de achiziţii impus de către deveni, care presupune ca hârtiile privind necesarul de materiale al unităţilor miniere să parcurgă şi câte două săptămâni pe ruta Valea Jiului – Mintia şi retur, face ca activitatea de producţie să fie direct afectată, materialele – oricum insuficiente – ajungând mult mai greu în subteran. 
Pentru că firmele de partid, din zona Devei, au fost şi sunt favorizate la plată, mai mulţi furnizori ai CEH din Valea Jiului sunt în pericol de a sista producţia, livrările ori prestările de servicii. Cum, de aproximativ 3 luni de zile, CEH SA face plăţi cu ţârâita, modeste în raport cu debitele şi termenele de plată, parte din furnizorii şi prestatorii CEH din Vale şi-au finanţat activitatea fie din alte contracte, fie din credite bancare. 
În viaţa economică locală, asta se traduce prin întârzierea plăţii salariilor şi a furnizorilor, plus neplata taxelor şi impozitelor către bugetul local şi cel de stat. Cum întreaga populaţie din Vale depinde, direct ori indirect, de activitatea CEH, blocarea economiei locale de către gaşca incompetentă formată din prietenii lui Nistor înseamnă colapsul economic al Văii Jiului.
În alt plan, este clar că furnizorii/ prestatorii pentru CEH SA vor promova, în perioada imediat următoare, o serie de litigii comerciale în instanţă (ceea ce va genera noi pierderi la bugetul CEH), şi vor refuza prestările/livrările in interesul CEH SA. Treaba aceasta, de asemenea, se traduce prin blocarea activităţii subunităţilor CEH şi, implicit, valuri de intrări în şomaj de la furnizorii şi prestatorii CEH.
 
Grevă generată de incompetenţă
La finele săptămânii trecute, minerii au ieşit în stradă. Primele de vacanţă au reprezentat principala nemulţumire. Administraţia a fost atât de hăbăucă încât a negociat în van un CCM inclusiv în baza a două acte normative abrogate. Senin, într-o conferinţă de presă la sediul de partid, directorul Niculescu declara – referitor la actele abrogate – că „noi, membrii comisiei de negociere, nu am ştiu acest lucru”. Incompetenţa urlă, realmente, din prietenii lui Nistor de la vârful CEH. Păi, dacă voi, membrii comisiei de negociere, nu aţi avut habar că negociaţi în baza unor acte normative abrogate, de sutele de milioane pe care le încasaţi lunar chiar nu v-a dus capul să consultaţi şi un jurist? Căci, în lumea reală, aşa se face: dacă nu te duce capul, deşi încasezi cu zece mâini, întrebi şi tu pe cineva care se pricepe...
 
Nemulţumirea PSD-iştilor: Nistor – blat cu PNL!
În Valea Jiului, la nivelul organizaţiilor PSD, preşedintele Nistor este aşteptat cu bâta de baseball. Pe de o parte, sponsorii neoficiali de partid – care au cotizat în 2012 până le-a ieşit pe nas - sunt nemulţumiţi că plăţile preferenţiale ale CEH nu îi includ, ci chiar îi ocolesc. Pe de altă parte, rezerva de cadre înjură printre dinţi pentru că, şi la ora actuală, în fruntea unor unităţi miniere au fost uitaţi mai mulţi liberali (doar trei exemple: Petrar la Uricani, Rosmenteniuc la Vulcan şi Drăgoescu – adjunct la SNÎMVJ). Deşi PSD se află la putere, jocurile de culise instrumentate de Nistor ţin mai mulţi liberali în funcţii şi tot atâţia pesedişti cu state vechi pe tuşă. 
Dacă la CEH s-ar fi furat mai puţin, dacă prietenii lui Nistor ar fi fost nişte băieţi competenţi, poate PSD-ul ar fi avut bani să salveze şi localitatea Aninoasa. La câtă ciordeală instrumentează, astăzi, PSD la nivel naţional, milionul de euro de care nevoie Aninoasa pentru a depăşi insolvenţa reprezintă bani de trabucuri. 
Tot cu delegare de la Nistor, organizaţii cu rezultate electorale modeste (PSD Petrila) şi lideri compromişi (Bobar – prins băut la volan şi sancţionat administrativ de către instanţă, după ce a trecut la mustaţă pe lângă o condamnare), au primit funcţii şi putere. Iar alte organizaţii, puternice şi cu rezultate în spate, vezi cazul PSD Uricani, au primit-o din partea lui Nistor pe nevasta pinguinului, zisă şi… „pinguriţa”. Pentru PSD Uricani, Nistor n-a fost în stare nici măcar să-l schimbe pe directorul liberal al minei, Petrar, cu un PSD-ist. 
 
Conexiunile lui Nistor cu mediul de afaceri viciat
La finele lunii trecute, în exclusivitate, cotidianul nostru a prezentat informaţii complete despre faptul că, în perioada 29.03.2010 – 21.06.2014, Drupo SRL Călan a încheiat cel puţin 38 de contracte ori acorduri cadru de lucrări cu entităţi de stat, majoritatea covârşitoare a acestora fiind din judeţul Hunedoara. Contractele şi acordurile se întind pe perioade cuprinse între 1 şi 4 ani. Valoarea celui mai mare acord cadru de lucrări, încheiat cu Consiliul Judeţean Hunedoara, depăşeşte valoarea de 338 de miliarde de lei vechi plus TVA.
Numai la nivelul Văii Jiului, din contractele deja semnate, ori care sunt în curs de perfectare, societatea Drupo ar urma să încaseze peste 400 de miliarde de lei vechi plus TVA. 
Surpriza etapei este că, în nenumărate rânduri, interesele firmelor din grupul de societăţi Drupo au fost reprezentate de către Irina Laura Nistor, fiica liderului PSD Hunedoara, cea care – în octombrie 2013 – a primit din partea tatălui său (sub formă de donaţie) un apartament de 61,53 mp, situat în Deva.
Numele lui Gabriel Doda, ale cărui interese au fost reprezentate inclusiv de Irina Laura Nistor, fiica preşedintelui PSD Hunedoara, apare în cercul de oameni de afaceri presupus a fi fost protejat de către fostul şef BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu.
Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, Nistor Irina Laura – fiica liderului PSD – ar fi fost implicată în reprezentarea intereselor următoarelor firme:
- Ferma Octavian Titus SRL (asociat unic Doda Octavian Titus);
- Agro Mira Plant SRL (asociat unic Farcaş Simona, contabil şef SDN Deva din cadrul CNADNR SA, soţia directorului tehnic de la Drupo - asociat în mai multe firme ale grupului Drupo);
- Cabana Căprioara SRL – în prezent radiată (asociaţi Doda Gabriel Teodor – cel care controlează grupul de firme Drupo, Avramică Marin, Moş Ovidiu – viceprimarul PSD al municipiului Deva);
- Drum Test SRL (societate controlată de familiile Doda şi Farcaş);
- Util Cons SRL (asociat unic - Doda Roman Mircea);
- Edil Construct SRL (controlată de Doda Gabriel Teodor);
- Acva Ciprius SRL (asociaţi Doda Roman Mircea şi Nemet Catinca);
- Drum Invest Construct SRL (asociaţi Doda Roman Mircea şi Morar Paul Adelin).
 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (16 )

#1 georgel20.07.2014,  21:57:06
Pai la VULCAN ILE E PRIMUL CARE FACE BLATURI URMAT DE COLTESCU .AMANDOI SUNT CU ROSMENTENIUC PE MANA UNUL CU RABELE CU STERIL SA I UMPLE GOLUL DE LA PORCARIE IAR CELALAT CUM ZICE GUTA:SE STIE......UITE ASA SE DUCE PSD_UL DE RAPA!
#2 minerul20.07.2014,  23:27:30
tine-l nistore pe dragoescu, pe niculescu cristian, pe jujan, draguleasca, petrar si alti si va mai vota familia ta cu PSD, ca noi nu.
#3 B D20.07.2014,  23:56:32
Pai de ce credeți ca sunt pastrati directori PNL (acum prin fuziunea cu PDL ) la societatea de închidere la minele Vulcan si Uricani ??????? Se pare ca sunt blaturi ale clanului. RAZMERITA realizate prin director general Anghel ( Directorul general SNIMVJ Anghel este cumnat cu deputatul Cristi RAZMERITA ), care i-l are in subordine si pe adjunctul PNList Dragoiesc, Deci BLATURI cu PNListi care merg pe interesul clanului RAZMERITA , cu binecuvântarea lui Nistor Laurențiu ( șef PSD județ ), si grav este cum scrie in ziar; ca astia in felul acesta LE SUBMINEAZĂ CU INTENTIE AUTORITATEA PRIMARILOR ILE - VULCAN si BUHAESCU - URICANI , care au avut cele mai bune rezultate la ultimele alegeri . Si care deocamdată sunt cei mai votati primari PSD din Valea Jiului, in timp ce RAZMERITA si echipa PSD a lunganului BOBAR din Petrila au luat cu mult SUB 50% din voturile electoratului. Si atunci te intrebi : unde este dreptatea ????? De aceea se impune ca PSD. Sa facă DREPTATE. PANA. LA. CAPĂT in primul rând cu mafioții din propria lor curte. Aceasta daca vrea sa mai fie CREDIBIL. JOS CLANUL MAFIOT din VALEA. JIULUI !!!!
#4 gabriel21.07.2014,  07:06:30
PSD UL INGROAPA VALEA CLANUL RAZMERITA NE A MINTIT CU LEGEA PENSIILOR,ACUM UMILESC SI PENSIONARII DAR SI AU PUS NEAMURILE IN FUNCTII DE CONDUCERE SI TOATE SLUGILE,BOBAR DISTRUGE MINA LONEA CU ZAMFIR LA CEH DRAGOI SI BALEIA SERVESC SI EI ANUMITE GRUPURI DE INTERESE CRED CA NUMAI DNA MAI DESCURCA ITELE MINERII MOR DE FOAME N AU MATERIALE DAR AVEM DIRECTORI CU DOUA SUTE DE MILIOANE PE LUNA SI CONSILII DE ADMINISTRATIE CU DOUZECISI CINCI MILIOANE PT O SEDINTA PE LUNA....BATAIE DE JOC DL NISTOR.
#5 @ B D21.07.2014,  08:15:58
La cine din PSD te referi,sa faca dreptate pana la capat ? Zi tu unul din PSD care vrea si poate sa faca dreptate !
#6 cristi21.07.2014,  08:35:31
ce face domnilor un director sa ia doua sute de milioane pe luna,da contracte cui trebuie ,plateste pe cine trebuie ,uitati va cine inchiriaza utilaje la minele din vale,cine face paza,cine face transportul sine da zeama chioara cine vinde fierul vechi,daca primeste mai mult decit e pe acte ,sponsorizeaza campanii electorale si se plimba de la un partid la altul ca banii n au miros poate dupa guvernarea asta dna sau curtea de conturi o sa faca lumina in mineritul vaii si in baroniada care a distrus valea...o sa i vedeti la toamna ce drag o sa aiba iarasi de noi sa le votam presedintele.
#7 Minerul21.07.2014,  10:37:43
La VULCAN mina e varza.Rosmneteniuc asta nu a fost de trei ori in mina de cand a venit. In schimb ne obliga sa zugravim sa reparam clubul sindicatului duce lemne la greu si dulapi scandura nu vede nici sindicatul ca e pe mana tac toti ce sa maizici de fier si cupru.ACUM sta ascuns se lauda ca e la psd ca sa l tina astia .O sa aibe numai voturi.nean saturat de prosti.pe cand schimbarea lui dle NISTOR SI DRAGOI sau aveti datorii la asta?
#8 nistor21.07.2014,  12:19:01
pt. "mineru" Pe cine ar trebui sa pun in locul lor ca sa voteze minerii cu PSD? Pe Cafeluta?
#9 tibi21.07.2014,  14:23:54
daca doi diretori pusi politic in fruntea mineritului ia cite 5000 euro pe luna inseamna ca mineritul e superprofitabil iar minerii zburda prin subteran de fericiti ce sint
#10 eu21.07.2014,  18:18:11
Nu cred ca ar trebui luat in calcul orientarea politica sau ocea religioasa, important este capacitatea lor de a lucra, chiar nu vedeti diferenta dintre conducerea SNIMVJ si cea de la divizia miniera a CEH. Nu vad despre ce nereguli vorbiti, unde este nedreptatea, sau suferiti ca nu puteti inaita la rang de SEF toti tampitii. Nu va ajunge ca ati distrus CEH .
#11 rosmenteniuc22.07.2014,  09:09:09
Sub umbrela anonimatului poti sa spui ca ai absolvit la Sorbona si ai fost si sef de promotie iar cei contemporani cu tine sunt toti prosti, in ceea ce priveste mina Vulcan te informez ca indicatorii economici nu arata ca mina e "varza" ce dimpotriva, iar meritul este al colectivului minei Vulcan din care fac si eu parte. Afacerea mea privata nu are nici o legatura cu activitatea profesionala (cladirea pe care sustii ca te-am "obligat" sa o "zugravesti" a fost "zugravita" inainte sa fiu numit director). In ceea ce priveste lemnul, scandura, fierul, cuprul si orientarea mea politica consider ca sunt "murdarii" astfel incat comentariul tau anonim sa aiba efectul scontat. Iti doresc o viata frumoasa.
#12 Sorin22.07.2014,  10:23:26
Cea mai elegantă definiţie a democraţiei. Ion Raţiu: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“
#13 VASILE22.07.2014,  10:45:18
CE ARTICOL DE RAHAT! STIM CINE STA IN SPATELE ACESTUI ARTICOL DE DENIGRARE A ANUMITOR PERSOANE.
#14 Ionel22.07.2014,  11:08:56
Incompetenta si hotiile voastre , ma ! Alea se afla in spatele articolului !!!
#15 Marius Andrei22.07.2014,  12:26:02
Pacat ca ziarele au inceput sa scrie doar la comanda. Se stie ca PSD a dus Valea Jiului in cap ca doar ei sunt la putere in vale de 20 de ani. Asa ca celelalte faze cum ca nu stiu ce si cum nu isi mai au rostul. Clanul Resmerita impreuna cu Nistor au distrus Valea Jiului cu votul vostru al prostimii dominate de frica.
#16 rusulica24.07.2014,  11:36:48
nenea nistor trebuie sa ti asumi esecul in valea jiului cu marionetele dragoi,baleia,puiu petrescu,zamfir ,birchi si altii doar baronii matale i au numit razmerita si cu bobar sa nu te miri daca in toamna procentul matale intra nitel la apa in plus si gaman de cind l ai pus la insemex se tine numai de gagicareala nu mai are timp de partid.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Din această săptămână, Grupul energetic nr.4, din cadrul Sucursalei Electrocentrale Paroşeni a intra[..]

24.06.2015, 18:54   |    0 comentarii
► Toţi politicienii sunt nişte găinari, niciunul neavând decenţa de a ieşi în faţă şi de a spune: n[..]
07.06.2015, 23:35   |    9 comentarii
►O „victorie” a sindicaliştilor: mineritul se separă iar de energie ►Bravo Sindicatului reprezentativ „Mun[..]
27.05.2015, 22:54   |    0 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter