01.05.2009,  11:02:21 | 0 comentarii | 329 vizualizari
Eveniment cultural de înaltă ţinută: Davidescu şi prietenii săi, iubitorii de carte
de Corneliu BRAN

Miercuri, 29 aprilie, inginerul-scriitor şi-a lansat cea de-a şasea carte: “Dragoste şi ură”

Zi frumoasă de primăvară, miercuri, 29 aprilie 2009, în toată ţara. Şi în Valea Jiului, fireşte. Petroşaniul arată parcă mai vesel, mai cald, iar oamenii parcă mai blânzi, mai plini de speranţă după iarna care parcă nu se mai sfârşea.
Pe o astfel de vreme, cel mai mare oraş din Valea Jiului a mai bifat un eveniment cultural. O nouă lansare de carte. E drept, într-un cadru mai restrâns, dar evenimentul în sine este cel care contează. Sala “Galbenă” a primăriei municipiului a găzduit întâlnirea inginerului minier Gheorghe Davidescu cu prietenii săi. Nici nu se putea un prilej mai bun pentru ca de-acum scriitorul Davidescu să mai ofere publicului larg o nouă carte. A şasea, câte una pe an, aşa cum a promis de altfel la lansarea primei cărţi, în 2003, “Impresii de călătorie din Asia şi Europa”. Poate că atunci nu mulţi l-au crezut în stare pe fostul director de la Compania Naţională a Huilei că se va putea ţine de cuvânt… Ambiţios şi perseverent, Gheorghe Davidescu a arătat că resursele omului sunt nebănuite, demonstrând lumii întregi că şi la vârsta a treia se poate scrie bine, cu atât mai mult cu cât experienţa de viaţă, talentul şi harul dat de Dumnezeu te pot ajuta mai bine decât la 20, 30 sau 40 de ani.
Trecerea de la partea de documentare la romanul de faţă, “Dragoste şi ură” a fost făcută treptat de autor. Primele încercări s-au simţit în cartea “Adâncurile din sufletul meu” (2005) şi apoi, parcă mai vizibil, în cartea “Destine”, urmând ca în ultima carte autorul să-şi îmbunătăţească simţitor stilul de romancier. Probabil că în următoarea carte, promisă pentru sfârşitul anului viitor, Gheorghe Davidescu va stăpâni tot mai bine acest stil. Care, din câte ne-a sugerat - miercuri - domnia sa, se pare că îi place şi îi convine de minu­ne.
Dacă despre cartea în sine v-am vorbit chiar în ziua evenimentului, într-un alt material, să vorbim acum puţin şi despre acţiunea de la primărie. Aşa cum cei care au participat şi la celelalte lansări de carte a autorului Davidescu s-au obişnuit, şi miercuri sala a fost din nou plină. Nici nu se putea altfel, când un concetăţean de-al nostru, cu o vastă experienţă de viaţă, lasă ceva în urma lui, este normal să apară şi publicul! Pe lângă zecile de lucrări miniere de mare anvergură, inginerul Davidescu mai lasă generaţiilor viitoare încă o moştenire: cărţile sale. Dorind, se pare, să rămână nemuritor în sufletele cetăţenilor Văii Jiului, pe care îi iubeşte atât de mult. 
Atmosfera din sală a fost destinsă, iar după un prim cuvânt al autorului, un sfert dintre cei prezenţi au ţinut să-şi manifeste părerea despre carte şi autorul ei. Părerile unanime despre “Dragoste şi ură” au fost favorabile, cartea şi noul stil impus de autor fiind surprize plăcute pentru toată lumea. Nu vom spune aici tot ce s-a vorbit şi s-a spus, dar totuşi nu putem să nu reflectăm măcar câteva idei propuse de o parte din publicul prezent, care a luat cuvântul. 
Prima idee ar fi aceea că viitorul roman al autorului va trebui să treacă cu totul pe latura unui roman adevărat. În sensul că autorul cărţii să nu mai intervină deloc, lăsând doar personajele cărţii să vorbească sau să-şi exprime ideile şi acţiunile. Abia atunci cartea viitoare va ajunge să fie un roman sută la sută, o carte în care scriitorul nu apare, lăsând acţiunea şi evenimentele să se scurgă doar prin prisma perso­najelor şi cadrului creativ.
O a doua idee subliniată în sală ar fi ca următoarele lansări de carte ale scriitorului Davidescu să nu mai fie ţinute la primărie, atâta vreme cât niciun consilier local din comisia de cultură nu intră în sală nici măcar să dea un “Bună ziua!”. De parcă la Petroşani s-ar lansa cărţi în fiecare zi, iar scriitorii sunt la kilogram, peste tot… Tocmai de aceea ne punem şi noi întrebarea firească: care mai este rolul comisiei de cultură din cadrul consiliului local?
Nu putem trece nici peste pro­punerea făcută de scriitorul Ioan Velica, pentru a doua oară în mod public, care i-a sugerat scriitorului Davidescu că nu ar fi rău ca într-un timp cât mai scurt să se alăture şi domnia sa la Liga Scriitorilor hunedoreni, a cărui preşedinte este tocmai cel care a venit cu propunerea.
Trecând peste omagiile şi cuvintele de laudă primite de autor, trebuie să subliniem şi una dintre ideile pomenite chiar de Gheorghe Davidescu: “Văd în sală foarte mulţi oameni cu experienţă, oameni care au ceva de zis şi de scris… Aş fi foarte bucuros dacă peste ceva timp aş fi invitat la propriile lor lansări de carte! Eu am demonstrat că se poate, la orice vârstă, dumneavoastră de ce nu puteţi?”.
După mai bine de o oră şi jumătate de dialog plăcut, amical, s-a trecut la sesiunea finală a acţiunii, partea care va rămâne martoră pe veci: autografele şi pozele cu prietenii.
Până la anul viitor, când aşteptăm viitoarea carte, cea de-a şaptea, redăm şi ce ne-a declarat, în exclusivitate, inginerul Davidescu, la finalul întâlnirii de miercuri după-amiaza: “Schimbarea aceasta de stil provine din gândirea mea, care îmi spune că mereu trebuie să fac ceva nou. În căutările mele am ajuns la necesitatea de a scrie o carte care să difere de toate celelalte, carte care să se poată numi roman. Dacă am reuşit, mai mult sau mai puţin, cititorii vor fi cei care vor putea certifica acest lucru. În orice caz, este un început şi sper  să continui. Lucrez în continuare şi pentru mine este un neprevăzut, pentru că de foarte multe ori, pe parcursul scrierii unei cărţi, îmi vin alte şi alte idei, care, îngemănându-se cu cele dinainte, trebuie să ajungă într-un final la o nouă carte, aşa cum mi-o doresc eu întotdeauna. Nu ştiu dacă pot sau nu să răspund cererilor cititorilor mei, dar mă străduiesc ca totul să iasă cât mai bine. Viitoarea carte va fi un alt gen de carte, în niciun caz documentaristică, sper să vă surprind din nou. Nu pot acum să vă spun mai multe, rămâne să vedem împreună ce va apărea la anul. Cartea viitoare nu va fi lansată mai devreme de un an, un an şi jumătate, deoarece necesită foarte multă muncă şi parte de documentare”.
Aşa cum spunea autorul, vă lăsăm pe fiecare să citiţi în linişte “Dragoste şi ură”, urmând ca la final fiecare cititor să poată trage concluziile sale.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter