03.11.2011,  10:41:53 | 0 comentarii | 564 vizualizari
Scurt, direct şi la obiect: / Strategia de Dezvoltare Locală a Vulcanului să fie făcută, într-adevăr, cu cetăţenii
de Gheorghe OLTEANU

În mapele de şedinţă ale consilierilor locali vulcăneni apar, uneori, proiecte de hotărâri care, la prima vedere, îţi dau impresia că “vor trece” ca pe apă. Adică nu vor pune mari probleme la vot.

 

Un astfel de proiect

trecut la ordinea de zi în şedinţa ţinută joi, 27 mai, a fost cel referitor la “Reactualizarea Planului Strategic de Dezvoltare Socio-Economică a municipiului Vulcan aprobat prin HCL nr. 32/2006”. Scurt, cu doar două articole. Cel dintâi cu “se aprobă reactualizarea....” şi al doilea în care se zice “prezenta hotărâre se comunică.....”.

Acum, pentru că sunt sigur

că mulţi dintre cetăţenii Vulcanului nu ştiu de existenţa unui asemenea plan, să spun în două cuvinte ce se vrea cu acesta. Citiţi şi aflaţi, dar nu cumva să vă bată gândul că citez din memorie. Mă uit şi eu şi le zic după cum scrie în nota de fundamentare întocmită de primarul Gheorghe Ile şi în raportul care vorbeşte despre acest proiect. Raport pe care şi-a pus semnătura doamna ing. Rodica Mihu, de la Compartimentul de Dezvoltare Locală.

Ni se dezvăluie aici faptul

că Planul de Dezvoltare Socio-Economică a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr.32/2006, el fiind rezultatul participării cetăţenilor şi a Comitetului de Dezvoltare Economică a municipiului Vulcan. Vă rog frumos să reţineţi treaba cu participarea cetăţenilor. Scopul pentru care a fost el întocmit este cât se poate de benefic, aflăm mai departe. Fondurile externe de finanţare a proiectelor de dezvoltare locală se acordă doar acelor comunităţi locale care au elaborat şi au reactualizat strategia de dezvoltare durabilă, “elaborată cu cetăţenii (reţineţi din nou, treaba asta cu cetăţenii - n.r.) şi în consens cu nevoile şi capacităţile locale”. Și, “pentru că multe dintre proiectele cuprinse în Planul Strategic de Dezvoltare Socio-Economică aprobat au fost realizate, este necesară reactualizarea acestuia”.

Chestiune cu care

toţi consilierii locali au fost de acord. Numai că, surprinzător, s-au făcut auzite şi câteva observaţii şi atenţionări. Prima intervenţie a fost acea a domnului consilier local PSD Simion Spiridon. Observaţia dumnealui a fost scurtă şi la obiect: strategia aceasta este prea stufoasă, iar multe proiecte prevăzute în ea nu-şi au rostul. Peremistul Ioan Dorel Șchiopu a mers mai departe şi a atins buba. Acum veţi înţelege de ce v-am rugat să reţineţi ceea ce v-am rugat mai sus. “Să ne orientăm spre ceea ce stabilesc oamenii, spre ceea ce vor ei”, a zis Dorel Șchiopu. Altfel, treptat, văd că întocmirea şi aprobarea acestei strategii devin pur şi simplu formale!”. Formalism care, deja, există, fiindcă,  s-a şi întrebat acelaşi Ioan Dorel Șchiopu, “oare câţi dintre cetăţenii municipiului Vulcan ştiu că există un asemenea Plan de Dezvoltare Socio-Economică?”. Cât despre existenţa acelor comitete de cetăţeni, să fim serioşi! “De aceea, a concluzionat vorbitorul, daţi-mi voie să vă dau o bilă neagră, pentru că oamenii nu prea sunt întrebaţi ce vor când se întocmeşte un asemenea plan!”. 

Ideea peremistului

Ioan Dorel Șchiopu a fost continuată de liberalul Nicolae Petroi. A fost una dintre ultimele sale intervenţii făcute în consiliul local vulcănean, fiindcă, la şedinţa din 27 mai, dumnealui şi-a dat demisia din această funcţie. “De aceea ar fi bine, a zis, aşadar, de acum fostul consilier liberal Nicolae Petroi, ca, atunci când facem strategia de dezvoltare, să participăm cu toţii la asta”. Și, uitându-se spre domnul primar Gheorghe Ile, a continuat cu “Încercaţi să aveţi sprijinul politic al tuturor, pentru că numai astfel reuşim să construim ceva în acest oraş!”. A zis rău? Nu cred. A vorbit la obiect, corect şi cât se poate de direct.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter