07.05.2009,  15:06:40 | 0 comentarii | 762 vizualizari
La Lonea Mausoleu al eroilor, ridicat în anul 1924
de Ziarul Vaii Jiului
Primul Parlament al României întregite a ales în anul 1920  ziua Înălţării Domnului pentru prăznuirea Zilei Eroilor, votându-se atunci legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuţi în Primul Război Mondial în lupta pentru întregirea neamului. 
La 5 iunie 1924, de Ziua Eroilor a fost dezvelit la Lonea în Colonia I.C. Brătianu un Mausoleu al eroilor, sub care zac ose­mintele eroului necunoscut, oseminte a doi soldaţi necunoscuţi din vechiul regat, care fuseseră îngropaţi lângă Fabrica de cărămidă. Monumentul şi amenajarea locului au fost făcute prin grija Direcţiei Minelor Lonea şi a directorului administrativ Nicolae Gavrilescu.
Prin adresa nr. 529/926 către Societatea „Mormintele Eroilor căzuţi în război”, Direcţiunea Minelor Lonea face cunoscut faptul că în ziua de 5 iunie 1924, cu o pompă grandioasă, au fost exhumate osemintele celor doi eroi necunoscuţi români căzuţi şi îngropaţi la punctul „Malea” şi au fost îngropaţi în Mausoleul ridicat în comuna Lonea-Petrila în amintirea eroilor morţi pentru patrie în războiul de întregire a neamului. Din documentele vremii rezultă faptul că Fabrica de cărămidă funcţiona în actualul cartier Traian Vuia (Pod Fabrică), iar pământul pentru cărămidă se aducea cu trenuţul din Maleia. De aici confuzia cu punctul Malea, căci se pare că cei doi eroi au căzut şi au fost înmormântaţi lângă Fabrica de cărămidă.
Parcul natural cu pomi şi verdeaţă din jurul mausoleului poartă numele de Grădina Eroilor, până în ziua de azi. Aici, la mausoleu, totdeauna a fost cinstită memoria eroilor neamului, prin depunerea de coroane de flori, slujbe religioase, alocuţiuni.
În anul 1994, peste drum de Mausoleul Eroilor Neamului, pe platoul din vecinătatea fostei Direcţii a Minelor Lonea, a fost ridicată o troiţă din lemn lucrată de Onici Irimie. Pe soclul de beton al troiţei se poate citi: „Cinste eroilor neamului căzuţi în Primul Război Mondial (1916-1918), al Doilea Război Mondial (1940-1944), Revoluţia din decembrie 1918, precum şi a tuturor minerilor jertfiţi pe altarul muncii”. În apropierea acestui loc, pe partea dinspre mausoleu cum urci la gara mică, deci tot în Grădina Eroilor, în perioada interbelică a mai existat o troiţă care a fost distrusă la începutul perioadei comuniste (prin anul 1946) de către un reprezentant al ateilor, Ileş, care nu era băştinaş. La scurt timp după ce a făcut acest lucru odios, aşa după cum afirmă bătrânii satelor, acesta a înnebunit. Probabil „l-a ajuns” blestemul troiţei.
Din anul 1994, depunerea coroanelor de flori şi în general tot ceremonialul ocazionat de Ziua Eroilor se face la troiţa ridicată în anul respectiv. E drept că pe soclul ei sunt cuprinse toate categoriile de eroi ai neamului, dar nu cred că avem dreptul de a uita de mausoleul pe care l-au ridicat înaintaşii noştri, mai ales că acesta adăposteşte an de an măcar câteva buchete de flori.
Am adus în atenţia autorităţilor petrilene faptele de mai sus deoarece ne apropiem cu paşi repezi de Ziua Eroilor din acest an, ziua Înălţării Domnului, care se va sărbători pe 28 mai. 
 
Dr. Dumitru Gălăţan-Jieţ

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter