15.05.2009,  14:10:14 | 0 comentarii | 321 vizualizari
Pe 22 mai 2009, printr-o expoziţie de pictură şi pliante, La Galeria de Artă “Iosif Tellmann din Lupeni, 30 de elevi lupeneni vor încheia “Drumul marelui ban al Olteniei”, Mihai Viteazul
de Corneliu BRAN
În data de 22 mai 2009, începând cu ora 17:00 la Galeria de Artă “Iosif Tellmann” din Lupeni va avea loc vernisajul expoziţiei de desene şi pliante, realizate de elevii claselor a IX-a şi a X-a din cadrul Grupului Şcolar Industrial  Minier din Lupeni. 
Această acţiune culturală va încheia de fapt un ciclu de acţiuni cultural-istorice - desfăşurat în mai multe etape - început pe data de 1 Decembrie, 2008, la Alba-Iulia, oraşul reîntregirii neamului. Tema principală a acestor acţiuni a fost (cum se putea altfel, când începi ceva din Alba-Iulia?) marele domnitor român, banul Craiovei, primul întemeietor al Unirii Principatelor Române într-un singur stat, marele şi inegalabilul domnitor român, Mihai Viteazul. 
Unul dintre artizanii acestui proiect, care a implicat peste 30 de elevi de la o şcoală şi de la un liceu din Lupeni, dar şi tot atâţia elevi de la două importante colegii din Craiova, profesorul şi artistul plastic lupenean, Simonel Bucur, ne-a declarat: “Acţiunea din 22 mai va fi finalul unui şir de activităţi cultural-istorice care au angrenat copii şi profesori de la două instituţii de învăţământ din Lupeni. Desenele care vor fi expuse sunt decorative. Este vorba de o tematică care ţine de mo­dificări succesive ale spaţiului. Plian­tele pe care publicul le va vedea la vernisaj, fac parte, de fapt, din finalizarea unui proiect educaţional interjudeţean, în care, aşa cum v-am spus, au fost angrenaţi copii şi profesori din Lupeni, dar şi de la două colegii din Craiova, proiect care a avut ca subiect Drumul marelui Ban al Olteniei”; anul acesta împlinindu-se 410 ani de când Mihai Viteazul a intrat cu oastea sa în Ardeal. Ca totul să fie cât mai aproape de adevărul istoric, împreună cu copiii am parcurs etapele de la Selimbar-Alba-Iulia-Pasul Vâl­can, cu plimbări la faţa locului, dar şi cu fotografii, documentare istorice şi desene, finalizarea fiind făcută anul acesta, în aprilie, la Poiana lui Mihai din Schela Gorjului, unde a poposit oastea domnitorului înainte de a intra în Transilvania, acum mai bine de patru secole. Ca să specific exact despre ce elevi a fost vorba, pot să vă spun că au fost angrenaţi în acest proiect interesant copii de la Şcoala Generală Nr.1 – Lupeni, de la Grupul Şcolar Industrial Minier – Lupeni, de la Colegiul “Traian Demetrescu” – Craiova şi de la Colegiul “Constantin Brîncuşi” – Craiova”.
În afară de profesorul Simonel Bucur, la acest proiect au mai participat, în calitate de coordonatori, profesorii: Estera Filip, Mimi Cernăianu, Aurelia Bucur, Dana Szekely, Loredana Popa Nica, din partea Grupului Şcolar. Iar din partea Şcolii Generale Nr. 1 Lupeni a participat profesorul Iosif Bodo.
“Elevii au făcut tot acest traseu de care v-am vorbit. Pe 1 Decembrie anul trecut au fost la Alba-Iulia, unde au văzut manifestările datorate Zilei Naţionale, precum şi tot centrul istoric al municipiului. Apoi, ne-am îndreptat atenţia spre Mediaş, într-o altă etapă. Bineînţeles că în drum copiii au văzut localitatea Şelimber, unde Mihai a purtat una dintre marile victorii ale sale. Apoi, într-o altă etapă, am fost prezenţi cu copiii la Craiova, locul de pornire a banului Mihai spre odiseea victorioasă, unde s-a ţinut şi un simpozion cu tema Mihai Viteazul, loc în care copiii au prezentat anumite aspecte din viaţa marelui domnitor român. După care, tot la Craiova, a urmat un inedit concurs de istorie, copiii noştri obţinând un bine meritat loc II. A urmat etapa Schela-Gorj şi Pasul Vâlcan, copiii din Craiova fiind şi ei oaspeţii Văii Jiului. În paralel cu locurile vizitate şi celelalte manifestări istorice sau de cultură ge­nerală, a fost vorba şi de concursul de creaţie, despre care v-am spus că se va finaliza pe 22 mai la Iosif Tellmann în Lupeni”, a încheiat Simonel Bucur declaraţia sa pentru “Ziarul Văii Jiului”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter