18.05.2009,  16:44:42 | 0 comentarii | 268 vizualizari
Praf în ochi sau în sfârşit omul potrivit la locul potrivit? Noul şef al Pieţei Centrale a început în forţă curăţarea pieţei. Şi la propriu şi la figurat
de Ziarul Vaii Jiului
De o lună, noul şef al Pieţei Petroşani este Ioan Pristavu.  Cum piaţa respectivă este cel mai mare spaţiu de desfacere din Valea Jiului a produselor agricole, dar şi alimentare, bineînţeles că nu poate să rămână indiferentă în ochii presei. Marţi, 12 mai, am mers la faţa locului. Iar ce am văzut, dar şi auzit, ni s-a părut interesant… Pentru că „bine” va fi poate doar din toamnă. Asta dacă Ioan Pristavu se va ţine şi de cuvânt după cele spuse. 
 
În trei luni, şeful pieţei promite că ne scapă de putoarea din hală
 
Ioan Pristavu a venit ca şef al pieţei, după cum susţine chiar dânsul, cu poftă de muncă, cu autoritate şi cu „terminarea măgăriilor”. Primul pas l-a făcut direct în hala agroalimentară, care încă mai pute de-ţi sparge nasul, uşor diminuat în urma măsurilor luate de noul administrator şef: „Din start mi-am dorit ca această piaţă să intre în normalitate. În acest sens încerc zi de zi să creez nişte condiţii igienico-sanitare şi de prezentare a mărfii la nivel european. Singura mea dorinţă, de când am venit aici, este să pot ajunge să văd cumpărătorul din Petroşani mulţumit de condiţiile care i se oferă. Cu ajutorul primăriei, a consiliului local, dar şi cu sprijinul comercianţilor şi a colegilor din administraţia pieţei sper să reuşesc acest lucru. În luna care s-a scurs nu am stat pe loc, ci am şi început lucrările la hală, ţinând cont că în această perioadă de vară solicitările pentru mesele de comercializare sunt mai mult pentru platoul exterior. Am început recondiţioanarea meselor existente în hală, prin îndepărtarea stratului de rugină şi aplicarea unui strat protector de vopsea, care să aibă grijă şi de rezistenţa în timp a meselor. Vopsea care va crea şi un aspect plăcut halei. Apoi, se lucrează la reaşezarea meselor din hală, fapt care va crea un nivel de prezentare mai plăcut, marfa depozitată nemaifiind afişată ostentativ. Cumpărătorul va avea posibilitatea, după noua aranjare a meselor, de a vedea o vitrină plăcută, unde mărfurile să fie expuse civilizat, nu alandala. Trebuie să ţinem cont şi de infrastructura halei, şi anume de faptul că avem oarecare probleme legate de căile de scur­gere, de sifoanele de pardoseală, care din punct de vedere tehnic au mici carenţe. Defecţiuni uşor de îndepărtat, prin confecţioanarea unor clopote separatoare de miros, care ne vor face să scăpăm odată de mirosul specific canalizării. Toate acestea vor fi făcute în simbioză cu efectuarea curăţeniei, deratizare, dezinfecţie… În trei luni sper să aduc hala la standarde superioare”.
 
Operaţiunea „lacătul” provoacă scandaluri şi controverse
Una din primele măsuri dure luate de noul şef al pieţei este şi tăierea tuturor lacătelor care ţineau închise mărfurile celor care vând produse. Bineînţeles spargerea lacătului s-a făcut acelor care nu şi-au luat lacătul jos de bună voie. Ioan Pristavu susţine că această măsură era necesară deoarece comercianţii se obişnuiseră să-şi ţină marfă agricolă stricată sub mesele de expunere a mărfurilor, fără ca nimeni să poată să intervină. Mai mult, unii ascundeau acolo ţigări netimbrate, sticle de ţuică şi vin de casă pentru vânzare – deşi acest lucru este interzis, marfă expirată şi câte şi mai câte. “Mirosul venea şi de la aceste mărfuri agricole ţinute închise sub lacăt. Chiar în boxele unde se vinde brânză şi lactate am găsit depozitate legume stricate. Păi, ori vinzi brânză, ori vinzi cartofi şi ceapă. În plus, şi noi eram răspunzători în caz de controale pe linie sanitar-veterinară sau de poliţie econo­mică ori garda financiară, iar pentru marfa respectivă depozitată acolo nu primeam niciun leu. De-acum, contra unei sume de bani, vor putea înmagazina produse, dar cel mai important este faptul că fiecare va răspunde pentru ce vor depozita acolo. Sunt curios dacă aşa vor mai avea curajul să ţină acolo mărfuri putrezite sau marfă de contrabandă”, a declarat Pristavu.
Această măsură a început să fie luată, de marţi, 12 mai şi pe platoul de afară. În primul rând, rromii, care vindeau acolo pantofi second-hand, au fost retraşi doar pe cinci mese, în zona „ţarcului”. Vor avea voie să-şi mai depoziteze marfa, contra-cost, sub lacăt, însă doar la cele cinci mese. Dar vor răspunde pentru ceea ce vor ţine acolo în caz de controale. Bineînţeles că această măsură a creat un val de nemulţumiri rromilor respectivi, care solicitau minim 10 mese şi cereau să nu fie mutaţi de pe platoul central. S-a ajuns cu „negocierile” până la primărie. Ioan Pristavu a venit şi cu o altă soluţie… Mutarea lor în Piaţa „Dacia”. „Ce, vrei să ne omori, să ne iei pâinea de la gură?!”, au sărit ca arşi comercianţii de pantofi second-hand. În cele din urmă, ca să nu fie mutaţi la „Dacia”, rromii au căzut la pace şi au fost de-acord cu noua locaţie şi cu numărul redus de mese. „Nu se mai putea să stea cu pantofii lângă legume şi zarzavaturi… Ce comerţ mai era ăsta? Sau să-şi ţină pantofii sub mesele unde se vând produse agroalimentare! Au făcut puţin scandal, am mers la negocieri, inclusiv pe la primărie, dar în cele din urmă am bătut palma. Eu am experienţă în munca cu rromii de când lucram la salubritate în Bucureşti. Cei de-aici sunt copii mici, pe lângă cei din Bucureşti…”.
 
„Până în toamnă fac şi căcătoarea… să obţinem odată autorizaţia aia”
Întrebat de autorizaţia de funcţi­oanare a Pieţei Centrale, care de 20 de ani tot vine şi n-a mai ajuns, şeful pieţei ne-a declarat: „Am demarat deja lucrările în acest sens şi anume este definitivat proiectul pentru un nou grup sanitar. De altfel, vor fi alocaţi bani pentru acest proiect de la bugetul local. Cred că undeva prin toamnă acest grup sanitar va fi funcţioanal, după care ne vom ocupa de tot ce trebuie în ve­derea obţinerii autorizaţiei de funcţi­oanare”.
Tot în acest an, Ioan Pristavu are în vedere şi contactarea unor firme agroalimentare mari, care să-şi deschidă mici magazine în hală la preţ de producător. Şi nu doar atât,  respectivele firme să îşi afişeze şi mai multe banere publicitare în hală, dar şi pe platoul exterior, cât şi pe pereţii exteriori ai halei, mergând pe principiul, după cum susţine Ioan Pristavu, în mod deschis: „… şi pereţii trebuie să facă bani în piaţa asta”.
De asemenea, în interiorul halei se doreşte a se crea şi un ambient sonor plăcut, prin montarea unei instalaţii audio-video, prin care administraţia pieţei să redea muzică şi publicitate (tot pe bani, fireşte…). Interesantă idee, dar care ar mai avea de aşteptat, priorităţile fiind acum altele şi destul de multe (asfaltarea drumurilor adiacente şi a platoului, rezolvarea problemei canalizării externe, rezolvarea unui ţarc unde să se comercializeze vara pepeni şi toamna varză, problema şobolanilor şi nenumăraţilor câini vagabonzi care parazitează piaţa agro-alimentară, adevărate surse de infecţii ambulante etc.). 
Vom trăi şi vom vedea câte din aceste idei vor fi concretizate, iar la toamnă, aşa cum ne-a cerut administratorul şef al pieţei, vom trage linie. Până atunci vom fi, totuşi, cu ochii pe Piaţa Centrală.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter