29.10.2011,  15:30:13 | 0 comentarii | 656 vizualizari
Deşi e loc de mai bine... / Inspectorii de mediu din Petrila au avut un martie destul de plin
de Corneliu BRAN

Cei doi funcţionari din Compartimentul Protecţia Mediului din cadrul Poliţiei Locale Petrila, format din inspectorii Ciprian Căliman şi Alin Iorga, au avut de lucru în această primă lună de primăvară, din cauză că foarte mulţi cetăţeni nu respectă normele şi prevederile de mediu, încălcându-le cu bună ştiinţă.

 

Amenzi mici, cazuri minore…

Deşi presa dă şi a dat nenumărate exemple de oameni care îşi bat pur şi simplu joc de natură şi de mediul înconjurător, punând în pericol ecosistemul şi sănătatea celor din jur, pe unii se pare că îi cam doare undeva de toate astea. De aceea, continuăm să vă prezentăm şi azi câteva exemple de nesimţire ale unor cetăţeni, urmând să continuăm în perioada următoare şi cu exemple de pe raza celorlalte localităţi din Valea Jiului, atrăgând totodată atenţia consiliilor locale că nu ar strica să mărească drastic plafonul de amenzi, aceasta până ce nu ne vom trezi prea târziu. Totuşi, cazurile prezentate sunt minore şi suntem convinşi că ele sunt doar o a zecea parte din câte se întâmplă pe raza Petrilei într-o lună. Primul exemplu este al unui cetăţean domiciliat pe strada 8 Martie, la blocul 25. Acesta a umplut cu hârtie un spaţiu din zona Cap de Linie Petrila, fiind sancţionat cu suma de 140 de lei. Cam puţin am zice, dar astea sunt amenzile stabilite de Consiliul Local Petrila. Un alt caz este cel al unui cetăţean domiciliat în Alba-Iulia, Ioan P., angajat al unei cunoscute firme de lactate din judeţul vecin. El a fost surprins de inspectori depozitând moloz la groapa de gunoi menajer a oraşului, închisă după cum bine se ştie. Culmea, el a fost sancţionat tot cu suma de 140 de lei, deşi fapta sa este cu mult mai gravă decât primul caz prezentat. Un alt caz, asemănător cu cel al cetăţeanului din Alba, este cel al lui Călin S., petroşenean de origine, domiciliat tot în acest municipiu, angajat al unei cunoscute firme din Petroşani, care are un punct de lucru şi la Petrila. Acesta a fost surprins depozitând moloz la groapa de gunoi a oraşului, deşi ştia că aceasta este închisă. Amenda, v-aţi prins, tot 140 de lei, floare la ureche pentru firma respectivă. Pe Taia a fost surprins acum câteva zile un cetăţean din municipiul Hunedoara, Iulian Ovidiu L. care, în urma campării, a aruncat în această zonă gunoi menajer. Pentru aceasta a fost sancţionat cu 300 de lei. Astfel de cazuri sunt frecvente pe Taia şi Jieţ, odată cu încălzirea vremii, când foarte multă lume merge la iarbă verde, „uitând” să-şi mai cureţe zona de mizerii la plecare.

 

Unde sunt cazurile cu adevărat majore?

Tot pe parcursul acestei luni, cei doi inspectori de mediu din cadrul Primăriei Petrila susţin că „au verificat zilnic sectoare aparţinând Jiului de Est şi a pâraielor de pe raza oraşului, iar în zonele cu mizerie am vorbit cu cetăţenii din acea zonă ca să-şi facă curat, ca de exemplu în zona garajelor de pe Sahia”. Pe de altă parte,  inspectorii susţin că au luat legătura cu preşedinţii de asociaţii de proprietari, aducându-le aminte că e de datoria locatarilor să-şi facă muncile de primăvară, mai precis curăţenia, şi apoi să o menţină pe perimetrul aferent, în caz contrar urmând a fi aplicate amenzi. Totuşi, inspectorii ne vorbesc aici doar de cazuri minore, cazurile adevărate sunt lăsate în umbră. Cum care? Cele în care maşini întregi merg cu mizerie la groapa de gunoi, inclusiv maşini ale firmei de gospodărire a oraşului. Apoi, nu ne spune nimeni nimic de construcţiile ilegale de pe marginea apelor curgătoare, cum este şi cazul prezentat de noi pe Canalul Ludului. Acolo, inspectorii de la mediu împreună cu colegii de la urbanism ar putea face lumină, aceasta până ce nu se va întâmpla vreo nenorocire. Din păcate, exemplele ar putea continua. Poate că luna viitoare va aduce şi rezolvarea unor cazuri mai complexe.

 

Peste 100 de contracte de salubritate încheiate în martie. Ce au făcut până acum?

Interesant este faptul că la Petrila abia în această lună au fost încheiate de către SC Edil Urban Serv SRL un număr de 115 contracte de salubritate, inspectorii de mediu fiind alături de reprezentanţii firmei de gospodărire a oraşului la încheierea acestor contracte.

Se pune, firesc, întrebarea: să înţelegem că un număr destul de mare de cetăţeni sau firme nu aveau încheiate până acum astfel de contracte? Și atunci să credem că în 2010 aceştia aruncau gunoiul menajer, dar nu plăteau nimic la bugetul local, aceasta în timp ce Petrila are mari probleme cu depozitarea gunoiului menajer, primăria fiind obligată să-l transporte la Vulcan? Este foarte interesant şi credem că acolo unde se poate dovedi că s-a aruncat gunoi fără contract, respectivii ar trebui taxaţi retroactiv, măcar pentru o perioadă de un an de zile. Nu poţi veni să-ţi închei contract acum, fără a mai fi luat la răspundere de cineva, după ce ani de zile ţi-a „scăpat” acest aspect. Dar asta este o altă discuţie şi, din păcate, această situaţie se întâlneşte nu doar la Petrila, ci în toată Valea Jiului.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter