20.05.2009,  12:13:22 | 0 comentarii | 222 vizualizari
Viaţa cetăţeanului nu contează în ochii edililor Primăria din Lupeni – campioană la datorii (şi) către SMURD
de Mihaela PETROŞAN
Deşi, pe fondul crizei, edilul lupenean susţine că nu sunt bani pentru drepturile restante ale profesorilor ori pentru SMURD, echipa de fotbal din localitate beneficiază de o atenţie specială şi de fonduri pe măsură.
 
Toată Valea ar trebui să treacă pe la casierie
Adunarea Generală a Asociaţilor „Salvital”, care a avut loc la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, a reuşit să nască multe discuţii dar să şi rezolve câteva din problemele legate de activitatea SMURD în judeţ. Discuţiile au fost cu atât mai aprinse şi la obiect cu cât la această întâlnire a participat chiar fondatorul Serviciului SMURD în România, doctorul Raed Arafat, precum şi preşedintele CJ, Mircea Ioan Moloţ. Principalele probleme dezbătute au fost legate de bugetul asociaţiei, prezenţa SMURD în teritoriu, precum şi comunicarea între asociaţie şi consiliile locale. Una din situa­ţiile deosebite care au fost scoase în evidenţă ar fi cea a datoriilor pe care le au primăriile către Asociaţia „Salvital”. Potrivit datelor prezentate, încă din 2007, aproape toate cele 36 de primării din judeţul Hunedoara, membre ale „Salvital”, au acumulat datorii faţă de asociaţie. Acestea se ridică la peste 480.000 de lei şi sunt, în principal, pentru plata salariilor paramedicilor, ratele pentru ambulanţe şi cotizaţia de membru al asociaţiei. Cele mai mari datorii le înregistrează Consiliul Local (CL) Lupeni, cu aproape 140.000 de lei, CL Vulcan, cu peste 74.000 de lei, dar şi CL Aninoasa, care are restanţe în sumă de 9.000 de lei doar la cotizaţii, şi CL Petroşani care înre­gistrează restanţe la ratele pentru ambulanţe în valoare de aproape 3.000 de lei. CL Uricani are restanţe numai din acest an, valoarea lor fiind de 4.373 de lei.
 
Bani de chiolhanuri ar fi, dar pentru salvat vieţi omeneşti nu prea
După prezentarea situaţiei financiare a Asociaţiei „Salvital”, s-a trecut la prezentarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2009, buget ce trebuia votat. În momentul votului mai mulţi primari au intervenit cerând diminuarea bugetului de cheltuieli şi reducerea numărului de echipaje, pentru motivul că nu ar mai avea bani să acopere cheltuielile cu salariile. Desigur, ca în orice activitate locală, nimeni nu spune că s-ar putea renunţa la banii de chefuri, festivităţi şi chiolhanuri pentru a se susţine o activitate vitală pentru cetăţeni. „Am impresia că Salvital nu a aflat în ce situa­ţie se află membrii fondatori. Avem situaţii financiare grave care nu fac altceva decât să mărească datoriile faţă de Salvital. Aş vrea să văd cum a aplicat Salvital recomandările Guvernului, cum reduce cheltuielile, personalul etc.”, a declarat Petru Radu Păun Jura, primarul oraşului Simeria. Potrivit declaraţiilor lui Păun Jura, dacă bugetul pe anul acesta nu se pune pe baze realiste, foarte mulţi membri se vor retrage din Asociaţia Salvital. „Eu nu votez bugetul, dar dacă va fi adoptat, pe membrul fondator Simeria să nu contaţi”, a mai precizat primarul Jura, nemulţumit că CL Simeria trebuie să asigure salariile a 12 din cei 80 de paramedici din judeţ. 
 
SMURD nu aduce voturi
În fapt, fondurile necesare Asociaţiei Salvital au fost asigurate de către Consiliul Judeţean Hunedoara, din buget, pentru ca activitatea depusă în slujba salvării de vieţi omeneşti să nu se întrerupă. „În urmă cu patru ani am salutat ideea înfiinţării acestui serviciu. Din păcate, SMURD este o activitate care nu aduce voturi. Ferească Dumnezeu să nu fie un apropiat al nostru sau chiar noi, să avem nevoie de SMURD. Atunci folosim toate relaţiile să vină elicopterul SMURD...”, a declarat preşedintele CJ, Mircea Ioan Moloţ. Şeful CJ Hunedoara s-a arătat dezamăgit de lipsa de implicare a unor primari, dar, în acelaşi timp, a recunoscut că împărţirea obligaţiilor trebuie fãcută mai judicios. „Prin urmare, promit că voi avea o discuţie cu fiecare primar privind importanţa SMURD, astfel încât toţi cei 69 să contribuie la finanţarea acestui serviciu. Înţeleg situa­ţia de criză, dar accidentele nu ţin cont de criză.”, a mai spus Mircea Ioan Moloţ.
 
Şi totuşi, trebuie să se mişte...
„Nu mi se pare corect ca Vulcanul să susţină 50 la sută din salariile paramedicilor SMURD din Valea Jiului. Nicio redimensionare a posturilor nu este posibilă, pentru că asta ar atrage închiderea unor unităţi de intervenţie. Din punct de vedere moral, mi se pare corect ca toţi să contribuie, deoarece echipajele SMURD acţionează şi pe teritoriile primăriilor, care nu contribuie cu nimic. Vom stabili o cotizaţie suportabilă pentru toate primăriile, deoarece avem datoria morală să asigurăm acest serviciu pentru cetăţeni.”, a mai declarat preşedintele CJ Hunedoara. La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat i-a sfătuit pe primari să nu folosească tema crizei economice ca pretext pentru a nu mai susţine financiar activitatea SMURD din judeţ. „Acolo unde au fost înfiinţate echipaje SMURD cu sprijinul autorităţilor locale, sper că se va face totul pentru menţinerea lor, numai că fondurile trebuie să fie gestionate foarte bine.”, a afirmat doctorul Raed Arafat.  În final, primarii au votat bugetul Asociaţiei „Salvital” pe 2009 cu promisiunea făcută de preşe­dintele CJ Hunedoara ca în termen de o lună să reanalizeze valoarea cotizaţiei fiecărei primării.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter