25.05.2009,  16:07:43 | 0 comentarii | 270 vizualizari
Dănuţ Buhăescu - primarul care sfinţeşte locul ce se cheamă Uricani
de Gheorghe OLTEANU
Vă propun un experiment interesant. Luaţi un cimpean, un răscolean sau un jieţean, în tot cazul un localnic de pe dealurile din partea de est a Văii Jiului. Paraşutaţi-l lângă blocul 13, cel făcut de ANL, din cel mai vestic oraş al Văii, şi lăsaţi-l cu ochii-n soare. Apoi, daţi-vă la fereală şi fiţi atent ce face neamu’. Se va uita mirat în stânga, va fluiera a mirare privind în dreapta, îşi va ridica clopul, după care se va scărpina şi-şi va zice cu mirare: măi, măi, da’ când am ajuns eu în Bucureşti?
 
Perfect justificată mirarea momârlanului 
Fiindcă aşa-i apare Uricanul, oraşul păstorit de Dănuţ Buhăescu, nu doar unuia de la ţară sau ăluia care coboară o dată pe an din creierii munţilor, ci şi unora din Lupeni şi Vulcan. Ba chiar şi ălora din Petroşani, care n-au trecut de multă vreme pe aici. Complet schimbat. În bine, desigur. Să privim, bunăoară, la blocul al cărui număr 13 nu are nimic fatidic în el. Avea până acum aproape doi ani, când arăta ca lovit de bombe. Acum n-ai ce să mai zici. E ca unul dintre acelea din şiragurile de blocuri ANL care au răsărit prin preajma Capitalei: apartamente cu trei şi patru camere, încăpătoare, holuri lungi, de poţi să mergi cu bicicleta de la un capăt la altul, sală de baie cu toate alea în ea, termopane, parchet laminat, balcoane adevărate, debarale, chestii, trestii. Mai trebuie doar să-ţi aduci mobila şi să agăţi candelabrul.
 
Ziceaţi de gaz?
Are, normal, trasă şi instalaţia de gaz metan. La fiecare apartament în parte. Şi mai şi: chiar şi încălzirea se face pe gaz, de la cele două centrale termice pe care le are fiecare scară de bloc. Ce trebuie spus mai departe este că primarul Dănuţ Buhăescu a dat gaz la tot Uricaniul. A promis că aduce magistrala-n Uricani? A adus-o. A tras ramificaţiile de la ea la mai toate cartierele? Le-a tras. Restul depinde de oameni. Să-şi tragă contracte cu E-ON-ul şi să ardă sănătoşi gazul. Buhăescu mai are o ambiţie. Mare. Să întindă conducta galbenă de gaz  până-n gospodăriile cetăţenilor care locuiesc în afara oraşului propriu-zis. Adică în Valea de Brazi, la Câmp şi unde se va mai putea.
 
Precis vă  aduceţi aminte de treaba aceea cu parcul
De ăia care, luându-l la întors pe Buhă, cum că n-avea dreptul să-şi facă poartă ca a lui Brâncuşi sau să se aşeze, şi el, la o masă asemănătoare ăleia de la Tg-Jiu. Au tăcut papagalii? Au tăcut, iar poarta şi masa au rămas la locul lor. Acolo în parcul oraşului. O mândreţe de parc. Şi aici voiam să ajung. Dănuţ Buhăescu are de gând să meargă pe aceeaşi linie în pri­vinţa urbanizării, la nivel european (nu greşesc defel!), a locali­tăţii în care el primăreşte. Are-n cap să facă un centru pietonal al Uricaniului. Deşteaptă treabă, când te gândeşti că vor fi mulţi aceia cu bani pe ei, care vor tăbărî să viziteze Parcul Naţional Retezat. Înainte de a ajunge acolo, turiştii îşi vor trage un pic sufletul în Uricani şi se vor mai uşura de euroi. Oraşul poartă de intrare în Parcul Retezat, cum îi place primarului să-şi alinte localitatea în care este ordinator principal de credite. Asta, ca să nu mai zic de curăţenie, flori, spaţii verzi, ecologizare şi alte din astea care ţin de frumosul oraşului.
 
Pentru unii o fi el, Buhăescu, mai slobod la gură, 
dar, după ce-i citeşti sufletul, îţi dai seama că-i creştin adevărat şi cu frică de Dumnezeu până-n ultima globulă roşie care-i circulă prin aortă. Păi care alt primar se apuca să ridice, în Uricani, ditamai catedrala? Catedrală Ortodoxă al cărei hram va fi “Adormirea Maicii Domnului”. Când a început s-o construiască, Dănuţ Buhăescu avea bani puţini, dar multă credinţă că va izbăvi. Credinţa i-a fost de mare folos, fiindcă, nu demult, prin interme­diul deputatului PSD Cristian Resmeriţă, s-a pricopsit de la ăi de de sus (de la Guvern) cu nişte bani pentru catedrală. Nu încât să-l dea pe popă afară din pronaos, dar destui încât să nu stagneze lucrările.
 
Intenţionat am lăsat la vale de tot
chestia pe care voiam s-o spun despre blocurile alea vechi. Cărora parcă le vine să cadă pe ele. Pentru că pe astea Dănuţ Buhăescu vrea să le introducă rapid în programul acela de reabilitare termică. Despre care se tot vorbeşte peste tot. Rând pe rând, de la anul, fiecăruia dintre aceste blocuri, ridicate în stilul barocului sovietic al anilor ‘50, i se va repara faţada şi va fi anvelopat, cum se spune acum. Ce mai, la urmă de tot va fi ca nou.
 
Voi încheia cu ceva de vis
Măcar aşa ne promite domnul primar că va arăta faleza Jiului în porţiunea cuprinsă între cele două poduri. Ce vrea acolo Dănuţ Buhăescu? Vrea ca acolo să fie loc cu verdeaţă, cu multe, multe flori, jucării pentru copii, niscai fântâni arteziene, trotuare pentru plimbatul pe jos, bănci pe care bătrânii să-şi odihnească oasele obosite, iar tineretul să se giugiulească, un iluminat din acela care să te facă să stai pe acolo până după ora unu noaptea. Plus alte minunăţii pe care le veţi vedea când treaba va fi gata.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter