28.05.2009,  10:51:33 | 0 comentarii | 318 vizualizari
Fără supărare! Chiar dacă s-a mai mişcat ceva, Parcul de lângă piaţa din Petroşani mai are mult până... departe
de Corneliu BRAN
Ceea ce este lăudabil pentru administraţia locală din Petroşani este faptul că, de la o vreme, conducerea primăriei a început să pună accent şi pe parcuri şi zonele verzi din localitate. Nu puţine parcuri din Petroşani şi-au schimbat, în bine, aspectul în ultimii doi ani, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi subalternii săi dându-şi seama că un oraş fără spaţii verzi este un oraş mort, bolnăvicios. Astfel au apărut pe harta municipiului noi oaze pline de verdeaţă sau de flori, parcuri renovate, unele chiar în totalitate. Şi ne gândim aici la părculeţul de la Hermes, de micul parc din Colonie, de parcul de la poştă sau cel de lângă teatru, sau chiar la Parcul “Carol Schreter”, care s-a bucurat de îmbunătăţiri evidente. Ceea ce nu este însă lăudabil, în această problemă, trebuie scos în evidenţă. Cu toate că vom supăra pe unii, cum ar fi de exemplu pe viceprimarul Claudiu Cornea, sau pe doamna pedelistă “convinsă” Macavei… Subiect de discuţie: Parcul de lângă Piaţa “Centrală” Petroşani. Da, parcul acela pe care unii doreau să facă… piscină între blocuri, numai că Tiberiu Iacob-Ridzi şi-a dat seama la timp în ce cursă este atras de unii înfierbântaţi şi a renunţat la proiect în ultima clipă.  Despre el este vorba în cele ce urmează…
 
200 de milioane de lei vechi pentru ce?
Anul trecut, doamna Macavei, printr-un grup de iniţiativă, anunţa peste tot că a obţinut un program pentru rezolvarea aspectului acestui parc aflat în inima Petroşaniului, parc care, după dimensiuni, ar fi al doilea parc ca şi mărime. Întrebând-o pe doamna Macavei în ce va consta cosmetizarea parcului cu pricina, domnia sa mi-a răspuns plină de optimism revoluţionar: “Ah, o să vedeţi atunci! Va fi ceva frumos… Se va pune lumină, se vor aduce bănci din fondurile primăriei, iar programul nostru va aduce bani pentru alei, pentru piste de role, pentru leagăne. Totul va fi dichisit, aranjat, vopsit…”. Am acceptat ideea şi ne gândeam atunci ce bine că am pistonat mereu în scris ideea că acest parc nu trebuie să moară, între atâtea betoane şi chestii de prost gust.
Timpul a trecut, a venit primăvara lui 2009, au venit banii, 200 de milioane, prin fonduri structurale din câte am înţeles, dar parcul nu s-a schimbat vizibil… De la nota 4 a trecut la nota 6 cu indulgenţă… dar meritul celor două puncte în plus nu este nicidecum al doamnei Macavei, ci tot al primăriei… Care, din câte am înţeles, a pus pe banii ei o nouă instalaţie de iluminat şi a schimbat băncile, care acum sunt mai noi, mai comode şi mai aspectuoase. Şi tot primăria a tuns gazonul şi a vopsit gardul. Şi atunci ce s-a făcut cu cele 200 de milioane de lei vechi? Bună întrebare, greu răspuns… S-a pus un tobogan, stimaţi cetăţeni, peste o maşină de nisip, s-a făcut o aşa-zisă pistă de role, care nu are mai mult de 20 de metri. Iar plăcile de beton care au fost scoase de pe locul unde s-a turnat aşa-zisa pistă au fost puse pe o alee bătătorită de oameni, exact pe zona verde, că “tot trec oamenii pe-acolo…”. Şi s-a asfaltat o porţiune de câţiva metri (cam trei metri pe trei), probabil tot pentru vreo pistă ceva, oricum nesemnificativ. Cam puţin pentru acea sumă de bani… Chiar foarte puţin. 
 
Tot prin apă se vor plimba bătrânii…
Partea hilară a acţiunii “Parcul de lângă piaţă” este că plăcile de beton montate pe aleea cu pricina arată puse ca de nişte oameni beţi. Lumea se uită, se miră şi îşi face cruce… Aşa ceva unii nu ar pune nici lângă coteţe în curte, dar într-un parc serios. Chiar nu se găsea o mână de dale sau de plăci de beton, noi, care să fie puse simetric şi cu gust?
Apoi, celelalte alei au rămas ca şi înainte, deci după vreo ploaie sănătoasă nimeni nu va mai putea trece prin parcul respectiv, deoarece aleile vor fi inundate de apă. Doar pe “Aleea Macavei” se va putea trece, pentru că e mai sus faţă de celelalte alei, asta dacă nu cumva nisipul pus să înalţe aleea respectivă nu se va duce naibii, după câteva ploi. Lucru făcut cu dosul… nu cu capul! Cum şi leagănele montate acum doi ani vor sta tot în apă, deoarece groapa de nisip s-a transformat în groapă de pământ, iar când plouă se transformă în groapă de noroi.
Interesant este faptul că nici Claudiu Cornea, viceprimarul municipiului, nu pare afectat de această situaţie, specificând doar că nu sunt bani şi de aceea nu este totul în regulă acolo… Iar în ceea ce priveşte banii de pe “program”, ei “au avut o destinaţie clară, nu se puteau folosi într-un alt mod… trebuiau folosiţi strict pentru pista de role, pentru tobogan şi leagăne…”. Dar întrebăm şi noi, dacă este aşa, cine a făcut renumitul “proiect”? Decât un aşa proiect, pentru a câştiga un program extern, mai bine lipsă. Iar placa cu “nu sunt bani la buget” am tot auzit-o. Câteva sute de milioane se găseau prin “puşculiţă” şi pentru acest parc, atât de iubit de persoanele în vârstă care merg să facă cumpărături la piaţă şi care se opresc între două drumuri pentru a se odihni puţin. Bine că sunt bani pentru altele… iar pentru nişte alei civilizate, nişte ronduri de flori şi alte câteva ornamente de decor nu se găsesc!
În încheiere am solicita totuşi mai multă atenţie pe viitor din partea administraţiei locale, mai ales atunci când astfel de grupuri sau grupări neprofesioniste iau astfel de iniţiative… Pentru că degeaba vin bani de-a moaca, dacă ne trezim azi-mâine cu vreo trambulină exact pe mijlocul Bulevardului 1 Decembrie 1918, pentru ca tinerii din Petroşani “să facă mai mult sport…”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter