03.11.2011,  13:02:39 | 0 comentarii | 684 vizualizari
Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi: / „Odată cu anul 2010, municipiul Petroşani se va transforma, cu adevărat, într-o staţiune turistică de interes naţional”
de Ziarul Vaii Jiului

- Domnule primar Tiberiu Iacob-Ridzi, aţi început anul 2010 cu câteva premiere: inaugurarea primului bloc de locuinţe sociale din Petroşani dat în folosinţă după 20 de ani; finalizarea licitaţiei pentru atribuirea contractului de execuţie a proiectului „Dezvoltarea domeniului schiabil în masivul Parâng”; demararea proiectului pentru colectarea selectivă a deşeurilor etc. Am putea spune, la prima vedere, că Petroşaniul este ocolit de criză. Aşa este?

- În mod categoric această criză economică afectează şi municipiul Petroşani. Până să fi venit însă criza, noi am reuşit să obţinem aprobarea unor proiecte majore în ceea ce priveşte dezvoltarea comunităţii noastre, proiecte care au fost finanţate şi care, în bună parte, au fost, aşa cum aţi remarcat şi dumneavoastră, deja executate sau în curs de execuţie. Legat de locuinţe, dincolo de premierele anului 2009 - primul bloc ANL, primul bloc nou de locuinţe sociale şi primele lucrări de reabilitare termică a unor blocuri -, avem deja câteva certitudini şi pentru anul 2010. Asta înseamnă continuarea programului privind reabilitarea energetică a blocurilor şi construirea altor două blocuri de tip ANL. Avem în vedere şi găsirea unor soluţii de finanţare pentru a putea să reabilităm şi celălalt corp de clădire de la fosta garnizoană militară din Colonie, unde am putea amenaja alte peste 100 de noi locuinţe sociale. Toate aceste investiţii vor avea ca rezultat, pe de o parte, rezolvarea în bună parte a cererilor de locuinţe pe care le avem înregistrate la primărie şi, pe de altă parte, vor contribui la înfrumuseţarea oraşului nostru, din punct de vedere estetic. 

- Iarna grea care a trecut peste noi a lăsat destul de multe urme în străzile din Petroşani. Am văzut că aţi  avut câteva activităţi legate de astuparea gropilor. Cum credeţi că se va circula în 2010 pe străzile din Petroşani ?

- Noi am acordat în fiecare an atenţia cuvenită circulaţiei rutiere şi pietonale. Știţi că, an de an, pe toate străzile din Petroşani s-a acţionat pentru astuparea gropilor. Din păcate, drumurile sunt foarte vechi şi, din cauza condiţiilor meteo, problemele pe care le întâmpinăm pe această direcţie sunt şi ele foarte mari. Încercăm să facem însă faţă în aşa fel încât în Petroşani să se poată circula cât de cât bine. Tot legat de acest subiect, pot să le dau oamenilor încă o veste bună. După cum deja se ştie, la finele anului trecut am semnat un contract de finanţare, pe fonduri europene, pentru reabilitarea sistemului rutier central din municipiul Petroşani. 

- Ce înseamnă acest lucru ?

- Acest lucru înseamnă că anul acesta vom reconstrui practic acest ax central, prin turnarea unui nou covor de asfalt şi reabilitarea totală a infrastructurii de pe bulevardul 1 Decembrie 1918, între sensurile giratorii din Aeroport şi cel de lângă biserica catolică. Mai mult, alte câteva străzi adiacente vor intra în reabilitare, conform acestui proiect. Este vorba despre un proiect în valoare totală de 2.183.523 de euro, cu o componentă nerambursabilă de 98%, Petroşaniul fiind prima municipalitate din Valea Jiului care beneficiază de un grant atât de mare în cadrul acestui program european. Este rezultatul unei munci de peste un an de zile şi, dacă vreţi, o reconfirmare a faptului că, în ceea ce mă priveşte, nu am vorbit prostii, atunci când le-am promis cetăţenilor „bani pentru Petroşani”. Intrând puţin în detaliile tehnice ale acestui proiect, am să vă spun că este vorba despre reabilitarea unei suprafeţe de 37.900 mp de străzi însumând 3,34 km de drumuri, despre reabilitarea a 21.400 mp de trotuare pietonale, 210 metri de drumuri laterale, un pod, montarea de borduri noi pe o lungime totală de 6,74 kilometri şi amenajarea unui număr de 10 staţionare moderne pentru transportul în comun. Și acest proiect constituie un important capitol al transformării oraşului nostru într-o veritabilă staţiune turistică de interes naţional. 

- Poate cel mai important „capitol” al acestei transformări este însă proiectul pentru dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng. Mulţi au crezut, după problemele de anul trecut, că acest proiect va fi abandonat...

- Am vă readuc aminte că, în urmă cu câţiva ani, atunci când eu şi deputatul de Valea Jiului Monica Iacob-Ridzi vorbeam despre acest subiect, mulţi erau aceia care ne considerau visători. Am mers însă mai departe şi ne-am „bătut” pentru ca acest proiect să prindă contur şi iată-ne anul acesta în faţa primei etape de implementare, constând în construcţia telegondolei şi a pârtiilor de schi din Parâng. Toate aceste lucruri vor demara efectiv, sperăm încă de la finele acestei luni. Licitaţia privind desemnarea constructorului a fost finalizată fără probleme, o primă tranşă din banii aferenţi execuţiei proiectului se află deja în conturile primăriei, astfel încât acest extrem de important „capitol” în ceea ce priveşte transformarea municipiului nostru într-o staţiune turistică de interes naţional şi, credem noi, nu peste multă vreme, de interes internaţional este gata de start. 

- O staţiune turistică de acest fel implică şi anumite aspecte de ordin edilitar-gospodăresc. Am văzut că, în general, în staţiunile europene curăţenia nu mai este un deziderat, ci o certitudine.

- Aşa este. În ceea ce ne priveşte, nu batem pasul pe loc nici în acest aspect. Anul trecut am reuşit să implementăm, spunem noi cu succes, un prim proiect pentru introducerea unui sistem de colectare selectivă a deşeurilor în zona turistică din Parâng. Aici, deja efectele acestui program încep să se vadă, gradul de poluare cu deşeuri a zonei Parâng fiind mult mai mic. Desigur, acest lucru se datorează şi numeroaselor acţiuni de ecologizare întreprinse în zonă atât de autorităţile administraţiei locale, cât şi de diferite asociaţii şi organizaţii neguvernamentale cărora le adresez mulţumirile mele. Vom continua demersurile pentru rezolvarea problemei deşeurilor şi în municipiul Petroşani. Vreau să vă spun că efectul introducerii taxei de salubritate este unul benefic, având în vedere că societatea de gospodărie nu mai încasează bani fără să ridice gunoiul. Pe de altă parte, am reuşit să accesăm un alt proiect finanţat din bani europeni pentru implementarea unui sistem de colectare selectivă şi management al deşeurilor pe raza municipiului Petroşani. Este vorba despre un proiect în valoare totală de 1.070.775 euro, care prevede construirea unor noi platforme pentru colectarea selectivă a deşeurilor, achiziţionarea a două utilaje autocompactoare şi amplasarea, în toate cartierele oraşului a unui număr de aproape 5.000 de europubele speciale. Mai departe, legat de acest subiect, vreau să vă spun că în ultima şedinţă a consiliului local am aprobat asocierea noastră cu alte comunităţi pentru constituirea, la nivelul judeţului Hunedoara, a unei asociaţii care va avea drept scop accesarea de fonduri europene în vederea construirii şi amenajării unor depozite ecologice pentru deşeurile menajere. Desigur, la fel de important este şi modul în care populaţia va răspunde pozitiv la aceste demersuri ale noastre, pentru că păstrarea unui oraş curat nu este doar un atribut al autorităţilor locale, ci o obligaţie elementară a fiecăruia dintre cetăţeni. 

-  Pe lângă infrastructură, am văzut că municipalitatea din Petroşani nu neglijează nici investiţiile în reţeaua de învăţământ şi sănătate şi nu neglijează nici susţinerea activităţilor culturale şi de promovare. Care este explicaţia?

- Investiţiile în educaţie, în sănătate şi în cultură sunt cele care definesc modul de viaţă al unei comunităţi. Dacă vrem să fim o comunitate cu adevărat europeană, atunci avem datoria de a da atenţia cuvenită acestor sectoare de activitate care ţin de educaţia generaţiilor viitoare, de sănătatea oamenilor, de promovarea valorilor noastre locale. Noi am făcut paşi importanţi în ultimii ani în finanţarea acestor sectoare de activitate. Și în acest an avem în vedere modernizarea şcolilor şi a Spitalului de Urgenţă din Petroşani. De pildă, pentru modernizarea Școlii Generale “I.G. Duca” avem aprobat un program european în valoare de 1,3 milioane de euro. Pentru Spitalul de Urgenţă din Petroşani am aprobat chiar zilele trecute, în consiliul local, aportul de cofinanţare de 2% din valoarea unui important program european de 20.143.292 de lei, prin care Spitalul de Urgenţă din Petroşani intenţionează să efectueze nu doar o serie de lucrări de reabilitare şi modernizare a ambulatoriului de specialitate, ci şi să achiziţioneze aparatură medicală de cea mai înaltă performanţă.

Legat de sectorul cultural, noi avem an de an un calendar al acţiunilor pe care le organizăm sau pe care le susţinem foarte bine definit, care deja a intrat în conştiinţa locuitorilor Petroşaniului. În ciuda dificultăţilor de ordin financiar, nu vom abandona acest program pentru că oamenii au nevoie şi de acest gen de acţiuni menite a pune în evidenţă valorile umane pe care le are Petroşaniul. În fine, promovarea Petroşaniului la nivel local, naţional şi internaţional este o condiţie esenţială pentru ca oraşul nostru, zona aceasta atât de frumoasă în care trăim să devină o destinaţie pentru milioane de turişti, pe care-i aşteptăm să vină la noi în vacanţă.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter