22.06.2009,  16:28:09 | 0 comentarii | 251 vizualizari
La subfiliala de Cruce Roşie din Vulcan Daniel Halastauan se pune pe şcolit asistente
de Gheorghe OLTEANU
De la 1 iulie, subfiliala de Cruce Roşie din Vulcan dă drumul la cursurile de surori de, evident, Crucea Roşie şi la cele care vor pregăti personal care să ştie, ca la carte, cum se acordă primul ajutor. Evident că medical, fiindcă din acela financiar nu se prea înghesuie nimeni să dea.
 
Cursurile, care vor fi ţinute de către doamna doctor Maria Berghian, coordonatoare de proiect, şi de câteva asistente medicale cu care dumneaei lucrează, se vor desfăşura într-o sală amenajată special în acest scop. Sala asta se află la Dincă, lângă căminul de nefamilişti, fosta unitate militară a Vulcanului. De fapt, şi sala ţinea de unitatea asta. Era aceea de la poartă, în care parcau părinţii şi rudele în aşteptarea odraslelor care slujeau patria. În care mama, grijulie, îşi răsfăţa odorul în uniformă militară cu bunătăţi făcute de mâna ei, iar tatăl scotea pe şest, ca să nu-l vadă ofiţerul de serviciu, damigeana cu zaibărul din producţie proprie.
 
Pentru cine ştie cum a fost sala asta şi cum arată ea acum diferenţa e ca ca de la subteran la suprafaţă. În primul rând, după ce au dispărut militarii, clădirea a ajuns un jaf şi era mai să cadă. Naiba ştie ce-a văzut Daniel Halastauan, preşedintele subfilialei de Cruce Roşie din Vulcan, când a pus ochii pe ea şi a cerut-o de la primărie. Chestia e că, cu ajutor din partea Consiliului Local Vulcan, a lui tăticu’ Ile de la primărie, şi cu munca voluntară a ... voluntarilor de la Crucea Roşie, a făcut din clădirea asta ceva ce nu-ţi vine să crezi. Intri, pe dreapta este baia, la stânga e biroul şefului, normal, iar drept înainte e sala amenajată ca la şcoală. Cu mese, scaune şi cu mult material didactic de specialitate. Planşe pe care-s prezentate toate piesele componente ale corpului omenesc, un schelet al cărui craniu îţi zâmbeşte complice, şi două jumătăţi de om. Una cu cască de Crucea Roşie pe cap, cu care te poţi distra scoţându-i ba gura, ba nasul, ba falca, ba un ochi sau pe amândoi, şi cealaltă cu pieptul dezvelit la propriu şi cu o jumătate de faţă decoper­tată de stratul de piele.
 
Daniel Halastauan, “Galego” pentru voluntarii din su­bordine şi pentru amici, e mândru de realizarea lui. Spune că i-a încântat şi pe nemţii lui cu treaba asta. Nemţii lui fiind cei de la Deutsches Rotes Kreuz din Rottstadt, care l-au vizitat luna asta, timp de două zile. Pe 16 şi pe 17 iunie. Ca întotdeauna când au venit la Vulcan, nemţii au fost domni şi n-au venit cu mâna goală. Au adus şi au lăsat, în camera-depozit de lângă sala de cursuri, 349 de cutii cu îmbrăcămite, echipament care va fi donat perso­nalului de la spital, nişte biciclete, un cărucior (nu electric ca al domnişoarei Eba) şi două perechi de cârje. Mult, puţin, asta nu contează, din moment ce a venit pe degeaba. Dumnezeu să le ţină năravul.
 
Ceva referitor la cursurile  despre care vorbeam pe la început. La cursurile astea vor fi şcolite 25 de asistente de Crucea Roşie şi tot atâţia din aceia care vor sări cu primul ajutor. Prima serie de cursanţi va lua loc în bănci la începutul lunii viitoare. După care, în funcţie de necesităţi, vor mai fi organizate cursuri de acest gen. Ce mai e de spus ar fi că fetele dornice să se dea mare că-s asistente de Crucea Roşie n-au decât să-l caute pe “Galego” şi să se înscrie. Tot de la el vor afla ce documente le trebuie pentru asta. Tot domnul preşe­dinte le va comunica persoanelor interesate amănunte despre proiectul social “Îngrijirea la domiciliu”. Pe care subfiliala de Crucea Roşie vulcăneană îl va pune în picioare, în colaborare şi susţinută de Primăria şi Consiliul Local Vulcan. Aşa, în mare, pot să vă spun că e vorba despre personal angajat cu tot ce trebuie şi instruit în acest sens, care să aibă grijă de oamenii în vârstă şi de bolnavii care nu pot ieşi din casă. Să le dea păpică, să le pornească televizorul, să stea la taclale cu ei, să-i ţină curaţi, să le scoată pensia şi să le facă cumpărăturile. În fine - cum poe­tic zicea “Galego” mângâindu-l pe la intestine pe ăla cu pieptul dezvelit - să le facă, dintr-o zi tristă, o zi fericită.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter