27.07.2014,  22:44:53 | 3 comentarii | 1019 vizualizari
În scandalul aurului din zăcământul Teascu, / Georgeta Barabaş îi face mincinoşi pe activiştii Minning Watch
de Mihaela PETROŞAN
În replică la acuzaţiile aduse de organizaţia Minning Watch, conform cărora cetăţenii interesaţi ar fi fost daţi deoparte din discuţiile privind intenţia realizării unei noi exploatări miniere în judeţul Hunedoara, Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Hunedoara a făcut publice detalii legale în această cauză.
 
Atacurile Minning Watch se referă la proiectul de „Exploatare a minereurilor auro-argentifere în perimetrul Băiţa-Crăciuneşti, zăcământul Teascu” al SC Deva Gold SA. Activiştii de mediu reclamă faptul că „locuitorii celor două comune (Băiţa şi Certeju de Sus, n.r.) au fost excluşi din procesul de luare a deciziei privind oportunitatea proiectului pentru zonă”.
„Acuzaţia (...) este mincinoasă, pentru că procedura de emitere a avizului de mediu derulată în perioada 25.01.2013 – 05.07.2013 a respectat toate termenele de informare şi consultare publică. Mai mult, s-au desfăşurat dezbateri publice la Băiţa şi Certej în data de 10.06.2013. Decizia de emitere a avizului de mediu a fost publicată atât în presă cât şi pe site-ul APM Hunedoara fără să se înregistreze contestaţii din partea publicului”, susţine Georgeta Barabaş, directorul executiv al APM Hunedoara.
Şefa APM Hunedoara a ţinut să mai precizeze: „Procedura de emitere a acordului de mediu pentru proiectul menţionat este în derulare, Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a solicitat titularului toate studiile de evaluare a impactului de mediu prevăzute de legislaţia în vigoare. Acestea vor fi analizate de Comisia de Analiză Tehnică (CAT) constituită conform Ordinului Prefectului şi nu ad-hoc cum afirmă organizaţia Mining Watch. Toate anunţurile publice au apărut atât în presa scrisă cât şi pe site-ul APM Hunedoara aşa cum prevede procedura legală. Etapele de consultare publică şi de dezbatere publică se vor derula după depunerea studiilor de mediu specifice, în conformitate cu procedura în vigoare”.

Comentarii articol (3 )

#1 Mos Martin28.07.2014,  11:43:13
E tare faza. Din ciclul hotul striga hotul! Barabas a avut tupeul, legat de MHC-ul care devasteaza valea Taia ( cu sit Natura 2000 si rezervatie cu tot) sa scrie ca pe amplasamentul proiectului sau in vecinatate nu apar nici macar potential speciile pentru care a fost desemnat situl. Deci pe Taia nici potential nu pot fi sau ajunge vreun exemplar de lup, liliac comun (in pestera Bolii, la doar 8 km aerian, formeaza chiar o colonie), vidra, triton transilvanean, rac de ponoare (este in arealul sau exclusiv), zglavoaca, chiscar, moioaga, dunarita, fluture vargat sau croitor alpin. Nu exista o asemenea incompententa. Orice roman, chiar daca n-a auzit macar de Taia, isi da seama ca este o minciuna de rasul curcilor. Si d-na are tupeul sa-i faca pe altii mincinosi!
#2 THOR28.07.2014,  12:14:57
Dragă Moş Martin.Dacă trăieşti în grotă nu citi. Dacă nu trebuie să şti că tot ce esînseamnă civilizaţie, curent, telefon, maşină, etc, sunt produse ce au impact asupra mediului. Oamenii muncesc ca să le producă, iau bani, îşi întemeiază familii, le hrănesc, ies la pensie şi mor. Aşa e viaţa. Toate activităţile au un impact mai mare sau mai mic asupra mediului în care trăim. Cred că pentru oamenii din zonă menţionată este mai important să lucreze la ei în ţară şi să ducă o viaţă liniştită. Despre impactul asupra mediului şi despre alte posibile efcte există agenţii şi ministere guvernamentele care să se ocupe.Şi legi, bune, care trebuiesc respectate de toţi. Aşa că orice investiţie în ceva productiv, bine plătit este bun. Cu condiţia ca legea să fie respectată. În felul acesta apare progresul. Dacă îţi convine, bine, dacă nu ai două şanse:înapoi în grotă sau la semisclav în alte ţări. O zi bună
#3 Mos Martin28.07.2014,  12:43:54
@Thor Dragu mosului, in secolul 21 civilizatie inseamna in primul rand respect pentru natura. Natura a fost devastata in proportie de peste 99 la suta pe planeta asta si e datoria noastra suprema sa protejam infimul ramas. Chiar si din unghiul ingust economic daca privim situatia la o analiza completa a impactului indirect vom constata ca si strict financiar distrugerea naturii ne costa mai mult decat protejarea ei. MHC-ul de pe Taia, dupa faza scurta de constructie, nu creeaza niciun loc de munca, doar elimina mii de locuri de munca pe care le putea asigura ecoturismul in zona (potentialul era imens, nu prea mai erau alte vai superbe in tara care sa fi scapat de ciuma hidroenergiei de la izvoare pana la iesirea din munti). Agentiile respective sunt dominate de impostori si atata vreme cat noi nu intelegem ca trebuie sa fim cetateni si nu gloata, ca trebuie sa fim cu ochii pe ele si sa le cerem sa se reformeze, vor face in continuare opusul a aceea ce-i platim sa faca. Asta cu respectarea legislatiei este chiar fabuloasa! Pai in povestea cu MHC-ul respectiv s-au incalcat si se incalca toate nivelele de acte normative, de la directive europene pana la norme metodologice! Mie chiar imi pasa de pamantul asta in care-mi am radacinile si n-o sa plec pentru ca ma trimite un iobag (caci asta ai ramas in esenta) care-si ia pseudonim din panteonul nordic. Si mai incet cu grotele ca oamenii cavernelor aveau o mult mai adanca intelegere a naturii decat tine si traiau in armonie cu ea, asa ca merita mai multa consideratie.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter