25.06.2009,  12:12:18 | 0 comentarii | 499 vizualizari
Reporter în istorie Minunile lumii moderne (IV) - (Legende şi minuni) -
de Ziarul Vaii Jiului
Interfaţa cu zeii
 
La Chichen Iza unice sunt Templul Războinicilor, înconjurat de coloane reprezentând luptători maya, Templul Observator, Altarul Craniilor şi Lacul Sacru, adânc de 30 de metri (interfaţă a “lumii de dincolo”), în care, potrivit tradiţiei, tineri neprihăniţi erau sacrificaţi Zeului Ploii. În sfârşit, atrage atenţia ciudatul teren de sport pe care s-a desfăşurat primul joc cu mingea cunoscut în istorie - se crede că era jucat numai de prizonierii de război. Regula era simplă: mingea nu trebuia să atingă pământul. Cine greşea era ucis imediat, dar supravieţuitorul era eliberat.
Mâncarea din Yucatan reflectă moştenirea maya, care păstrează şi azi elemente ritualice. Mayaşii confereau seminţelor atributele divinităţii, aducând ofrande plantelor tinere şi privind agricultura ca pe un miracol cosmic. Când porumbul a fost domesticit în “Mezoamerica”, mayaşii l-au transformat într-un obiect al adoraţiei lor. Ei au plantat aici porumbul timp de aproape 3.000 de ani. “Masa” (făină specială preparată din porumb) este şi astăzi ingredientul principal pentru “tortillas” şi “tamale”. În Peninsula Yukatan, tamalele se servesc cu “chilotomate”, un sos clasic având în compoziţie roşii, usturoi prăjit, ceapă coaptă, o plantă numită “epazote” şi “chile abanero”.
 
Mausoleul Taj Mahal, o lacrimă nestemată pe obrazul timpului
Taj Mahal poate fi considerat unul dintre cele mai impresionante şi mai frumoase monumente funerare din India. A fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea de Shah Jahan în memoria preaiubitei sale soţii, Mumtaz Mahal. Aflată pe patul de moarte, aceasta i-a cerut împăratului să-i indeplinească trei do­rinţe: să-i construiască un mormânt, să se recăsătorească şi să aibă grijă de copii. 
Împăratul Shah Jahan şi-a ţinut promisiunea şi, timp de 22 de ani, 20.000 de oameni au participat la ridicarea mausoleului. Materialele de construcţie au fost aduse din întreaga Asie pe spinările a 1.000 de elefanţi: marmură albă din Rajasthan, turcoaze din Tibet, agate din Yemen, jad din China, safire din Sri Lanka şi perle din Oceanul Indian. Peste 28 de tipuri de pietre preţioase şi semipreţioase dau strălucire acestui monument unic. 
Legenda spune că împăratul a poruncit ca arhitectului să i se taie mâinile şi să i se scoată ochii ca să nu mai poată realiza şi vedea vreodată o construcţie mai frumoasă. Clădirea din marmură albă strălucitoare este înconjurată de grădini ornamentale şi de fântâni arteziene. De asemenea, în funcţie de momentul în care îl admiri, Taj Mahal arată altfel în fiecare zi şi în fiecare oră, ca şi cum ar trăi şi ar respira. La răsăritul soarelui marmura capătă o uşoară nuanţă roz, pentru ca spre seară să devină alb-gălbuie. Şi de fapt, după cum spunea poetul Edwin Arnold, Taj Mahal “nu este un monument de arhitectură, ci dragostea unui împărat încrustată în piatră”.
Cele 7 minuni ale lumii antice, cele 7 minuni ale lumii moderne, dar şi topul celor mai frustrante şi dezamăgitoare obiective turistice din lume. Acesta din urmă, rezultatul unui sondaj realizat în Marea Britanie, clasează Turnul Eiffel din Paris pe primul loc. Care este explicaţia? Turiştii îl consideră un loc mult prea aglomerat şi extravagant de scump. Pe locurile următoare se află Muzeul Luvru din Paris şi celebra Times Square din Manhattan, simbolul prin excelenţă al oraşului New York. În acest top au fost incluse şi alte obiective turistice: Statuia Libertăţii din New York, Casa Albă de la Washington, Turnul din Pisa, Poarta Bradenburg din Berlin şi Piramidele din Egipt. Acestea din urmă, deşi fac deja parte din topul celor 7 minuni ale lumii antice, au devenit dezagreabile turiştilor datorită căldurii foarte mari şi a comercianţilor ambulanţi care nu se sfiesc să-i oblige să le cumpere produsele. Britanicii au ales în unanimitate Complexul de la Stonehenge drept cel mai anost obiectiv turistic din Marea Britanie. Părerea ge­nerală este că acesta reprezintă “o grămadă de pietre vechi, care arată mai bine în poze”.
 
Petru Bolog - Cimpa
Documentare: dicţionar geografic, magazin istoric, reviste şi presa vremii.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter