29.07.2014,  22:33:52 | 2 comentarii | 2408 vizualizari
Fierbe Valea! / Minerii de la Livezeni denunţă CCM 2014 Nica Petre!
de Marian BOBOC
Li se mai alătură cineva?
 
Ieri, la schimbul II, sala de pontaj a minei Livezeni a fost ticsită de oameni. Adrian Jurca, preşedintele Sindicatului „Noroc Bun”, le-a explicat oamenilor prevederile noului CCM. Deşi CCM 2014 a fost negociat de „băieţii deştepţi” de la Sindicatul Muntele, în frunte cu Petre Nica, normal ar fi fost ca Robert Pavăl, preşedintele de la Sindicatul Solidaritate ’99 EM Livezeni, să le explice ortacilor ce şi cum, mai ales că a făcut parte şi din comisia de negociere. Aşa, s-a ajuns ca în zicala: un prost aruncă o piatră şi 10 oameni deştepţi se chinuiesc să o scoată. Unul dintre aceştia a fost Adrian Jurca.
 
CCM denunţat
Oamenii au fost informaţi despre Programul de reorganizare, restructurare pentru reduce­rea costurilor în vederea încadrării în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2014” (de fapt, o manevră infectă, pentru a face economii, care să susţină CCM 2014; adică, tăiem dintr-o parte şi cârpim într-alta, dar noi, tot cu pantalonii rupţi în cur rămânem).
Referitor la CCM 2014, minerii de la Livezeni au denunţat Contractul Colectiv de Muncă 2014. Dintre motive amintim câteva, pe care le vom dezvolta în alte ediţii.
 
Tăierea sporurilor de vechime şi de noapte
Ortacii şi-au arătat nemulţumirea în privinţa tăierii sporurilor de vechime şi sporurile de noapte, care erau garantate de Codul Muncii.
 
Gratuităţile la energie electrică şi termică
Referitor la unele drepturi istorice, aşa numitele gratuităţi la energia electrică şi termică, angajaţii minei Livezeni şi-au arătat scepticismul că acestea vor putea fi acordate, în lumina noului CCM.
 
Suplimentarea cu tichete 
a mesei calde Şi această prevedere a unui drept istoric al minerilor a fost denunţată de ortaci.
 
Dispariţia primei de „Sfânta Varvara”
dar şi a zilei libere plătite cu ocazia acestei sărbători au constituit alte motive de furie pentru minerii de la Livezeni. Din pudoare, nu putem consemna cele scoase pe gură de ortaci la adresa băieţilor deştepţi de la „Muntele”.
 
Prima de Ziua Minerului
În această chestiune minerii au spus doar atât: aşteptăm până marţi, 5 august, să ne primim prima la valoarea de anul trecut (350 lei). Cuvinte puţine, dar hotărâte, care pot ascunde multe. Doar sediul Sindicatului „Muntele” e la doi paşi de Mina Livezeni…
 
Adunarea l-a însărcinat
pe preşedintele Sindicatului „Noroc Bun” să prezinte administraţiei CEH doleanţele lor şi să denunţe acest CCM 2014 Nica, considerat de ei „cel mai prost din istoria mineritului”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 fostul30.07.2014,  00:11:48
Nici un contract nu e bun daca n-a fost negociat de Jurca,clar?Asta e Dumnezeul mineritului,dupa ce bea cateva beri, sau o sticla de vin si papa ceva bun, sa-l vedeti cum intoarce la frontalele, cu pachetul de tigari pe masa ....meserias cum nu mai este,asta trebuie angajat pe viata.
#2 Ortac30.07.2014,  18:54:39
Dragi ortaci de la Livezeni,unde ati fost cand cei de la Lonea erau in curtea CNH-ului si denuntau toate aceste lucruri?Nu va permis "marele"lider jurca, sa veniti.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Prezentă joi, într-o emisiune la un post naţional de televiziune, deputatul hunedorean liberal Carmen Hărău a făcut o s[..]
02.08.2015, 21:45   |    0 comentarii
Miercuri, într-o emisiune la B1TV, deputatul hunedorean Carmen Hărău a abordat, într-o manieră extrem de dură, pro[..]
09.07.2015, 17:30   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter