09.07.2009,  10:34:12 | 1 comentariu | 867 vizualizari
Legende şi mituri mitologice (II)
de Ziarul Vaii Jiului
Hera, fiica lui Cronos şi a Rheei, a fost şi ea înghiţită, imediat după naştere, împreună cu ceilalţi fraţi ai ei, de către Cronos. În timpul luptei dintre Zeus şi Cronos, Hera a fost încredinţată zeiţei Tethys şi lui Oceanus, care au crescut-o. Mai târziu, ea s-a căsătorit cu fratele ei Zeus, devenind „soţia legitimă” a stăpânului lumii. În această calitate ea era considerată drept protectoarea căminului, a căsătoriei şi, în general, a femeilor măritate. Cu Zeus, Hera a avut patru copii: pe Ares, Hebe, Hefaistos şi Ilithyia. Împărţind tronul, dar nu şi puterea marelui ei stăpân, Hera e adesea înfăţişată ca o soţie geloasă şi nesăbuit de violentă, care uşor se simte jignită şi nu pregetă să se răzbune crunt pentru toate infidelităţile săvârşite de soţul ei. Adeseori mânia ei se vădeşte capricioasă şi nejustificată. Jignirea adusă de judecata lui Paris frumuseţii ei, de pildă, a contribuit în cea mai mare măsură la declanşarea războiului troian, iar pe Tiresias l-a lipsit de vedere pentru simplul fapt că a îndrăznit să-şi exprime o părere care nu a fost pe placul ei. Hera urmăreşte în egală măsură atât pe muritoarele iubite de părintele zeilor, ca de pildă Io, pe Semele sau pe Callisto, cât şi pe copiii acestora: Heracles, Dionysos etc. Rareori îi sprijină pe muritori, ca, de pildă, pe Achilles, Menelaus, argonauţi etc. În mitologia romană Hera era identificată cu Iuno. După atributele pe care le avea, Iuno era denumită fie Moneta (cea care vesteşte, avertizează - datorită faptului că a salvat Roma de invazia galilor prin alarma pe care au dat-o faimoasele gâşte de la Capitoliu, ce îi erau consacrate), fie Lucina, datorită faptului că ajuta femeile la naşteri, fie Juga, pentru că patrona căsătoriile etc. Sărbătorile închinate ei purtau numele de Matronalia şi aminteau de rolul salvator pentru cetate al femeilor sabine răpite odinioară, care s-au aruncat în încăierare între părinţii şi noii lor soţi, împiedicându-i să se măcelărească reciproc.
Jupiter, la romani, stăpânul zeilor şi al oamenilor, asimilat cu Zeus, din mitologia greacă. Era considerat drept divinitate supremă, dătătoare de viaţă şi de lumină, care cârmuia cerul şi pământul, stăpânea tunetul şi trăsnetul, dezlănţuia ploile şi furtunile etc. Legate de aceste atribute, Jupiter purta o serie de epitete, ca: Fulgurător, Fulminator, Tonans etc. Templul său se afla la Roma, pe Capitoliu şi, de aici, el a mai căpătat un epitet - Capitolinus. Dar denumirea cea mai cunoscută care îl desemna era Optimus Maximus (“cel mai bun şi cel mai mare”). Ca ocrotitor al romanilor şi al Romei în special, Jupiter era cinstit cu precădere de consulii care intrau în funcţie, de generalii care se întorceau victorioşi, de învingătorii în întrecerile sportive, de cei care împărţeau dreptatea etc. El era venerat şi avea câte un templu în toate oraşele Italiei şi ale provinciilor. 
După o legendă, Amalthea ar fi fost o nimfă care, ascunzându-l pe Zeus de tatăl său Cronos, l-a crescut în taină pe muntele Ida, hrănindu-l cu laptele unei capre. Zeus i-a dat Amaltheei în dar unul dintre coarnele caprei. După o altă legendă, Amalthea era capra care l-a hrănit în copilărie pe Zeus cu laptele ei. Mai târziu, Zeus a dăruit nimfelor care l-au crescut unul dintre coarnele Amaltheei. Acest Corn al Amaltheei, denumit şi Cornul Abundenţei, avea darul să ofere po­sesorului lui orice şi-ar fi dorit acesta. Originea Cornului Abundenţei e legată - într-o altă versiune - şi de legenda lui Achelous. (va urma)
 
Petru Bolog – Cimpa
Documentaţie:
Literatura mitologică, dicţionar mitologic, Diodar din Sicilia


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Marin Bianca05.05.2019,  17:11:56
Cea mai frumoasă lecție


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter