08.11.2011,  09:07:30 | 0 comentarii | 669 vizualizari
Luându-se după primarul de sector Piedone, / “Comandantul suprem” Ridzi i-a scos la raport pe cei “101 dalmaţieni” din Primăria Petroşani
de Corneliu BRAN

Faptul că marţi, 17 februarie 2009, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi s-a întâlnit cu poliţiştii comunitari din Petroşani nu mai e o ştire. Dar că i-a strâns pe aceştia la un raport, într-un careu ordonat, ca-n armată, pe un teren de sport al unei şcoli din Petroşani, ţinându-le un speech sobru despre chestiunile legate de “meseria” de poliţist comunitar, verificându-le apoi uniformele şi greutatea corporală, deja e o ştire. Și încă una destul de haioasă. Cu toate că acţiunea nu e originală, mult mai celebrul primar Piedone făcând asta în Bucureşti de mai multe ori.

Toate bune şi frumoase. Numai că, înainte să apară “comandantul suprem” al “micilor” poliţişti-funcţionari publici (că “mari” li se spune poliţiştilor adevăraţi, din Poliţia Română, ceea ce nu e cazul în materialul nostru), împreună cu “aghiotantul” său, viceprimarul Claudiu Cornea, cam pe la ora 10:20, respectivii, vineţii la faţă precum curcanii (pasăre “protejată” de poliţia română), făceau joc de glezne în curtea şcolii din cauza frigului pătrunzător, ziua de marţi fiind una deosebit de geroasă. “Aoleo, da` ne mai ţin ăştia pe-aici, prin frig, multă vreme? Tocmai acum, pe “cancerul” ăsta, s-au găsit să ne cheme! Nu puteau şi ei să ne ducă într-o sală din Primărie? Băi, da` rău am mai ajuns! Suntem trataţi ca nişte neica nimeni! Și ne-au mai şi pus să ne şi îmbrăcăm la patru ace, cu costumele cele mai bune, de parcă ar veni în inspecţie vreun şef de stat!”, susurau “zglobiu” poliţiştii-funcţionari publici, aşteptându-l înfriguraţi pe “şefu`”…

Pe la 11:00, “delegaţia oficială” din primărie şi-a făcut apariţia, în faţa celor 101 de poliţişti comunitari - funcţionari publici (jumătate) şi poliţişti comunitari - “cu convenţie” (cealaltă jumătate). E drept, “suita” oficială a ajuns lejer la “obiectiv”, fără sirene şi girofaruri, Școala “I.G. Duca”, corpul vechi, fiind doar la o aruncătură de băţ de primărie.

După un discurs plictisitor despre ceea ce înseamnă Poliţia Comunitară şi ce aşteaptă Primăria şi cetăţenii de la vajnicii apărători ai liniştii şi ordinii publice din Petroşani, plin de poveţe de tot felul, şi de alte “recomandări” fine, care sunau, voalat, mai mult a viitoare disponibilizări (deh, bugetu` şi criza, bată-le vina!), primarul s-a arătat surprins că toţi subalternii au ţinută nouă. “De unde le-aţi împrumutat?”, a glumit primarul, dar funcţionarii n-au prea gustat-o, uitându-se lung unii la alţii. “Păi nu ne daţi bani de echipament în fiecare lună?!”, s-a auzit o voce, dar fără vlagă, semn că respectivul nu a dorit să fie luat în colimator de şefii direcţi şi de “comandantul suprem”. Și cum lunar şi în momentul de faţă, cu toată criza economică anunţată şi cu tot bugetul de austeritate pro­gnozat, poliţiştii comunitari vor mai primi câte 200 de lei, pentru echipament (din 300 de lei cât era până acum s-a “tăiat” o “sutică”), înseamnă că, cu 2.400 de lei pe an, petroşenenii vor avea apărători ai liniştii publice fercheşi şi cizelaţi, în comparaţie cu cei din Lupeni sau Uricani, cărora li s-a tăiat “macaroana”.

În legătură cu “burtica” unor poliţişti-funcţionari, aceştia, conform noilor dispoziţii, vor trebui să cam intre la dietă (fără pâine şi alcool în primul rând) şi la abdomene, ca să mai dea jos din kilograme, altfel… “viză” de ieşire permanentă din sistem. Motivul - “buget de austeritate” fiind cel mai nimerit. Inclusiv pentru şeful Dorel Neag… dacă mai mişcă-n front şi, mai ales, dacă mai “dă ceva în presă”.

Și, uite aşa, s-a mai terminat o zi de pe agenda de lucru a primarului. dar cetăţenii petroşeneni, contribuabili la bugetul local, tot nu au aflat încă adevărul: au sau nu au o Poliţie Comunitară competentă, bine antrenată, isteaţă şi iute, pe care să se poată baza în cazuri limită? O poliţie comunitară într-adevăr profesionistă, care să apere oraşul de distrugeri şi de huliga­nism, de speculanţii de pe trotuare şi din pieţe, o poliţie care să instaureze ordinea şi liniştea pu­blică atunci când e cazul.

Pentru că nu scrie niciunde că dacă e chipiul nou, sub el se află şi o minte brici… Cum nu scrie nici atât că dacă respectivul e îmbrăcat bine nu e bădăran şi necioplit, arogant şi ipocrit. Nu ar fi rău ca primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi şeful Poliţiei Comunitare să ne explice de ce la Petroşani stau parcate maşinile “şmecherilor de Vale” în zone unde parcarea este strict interzisă (a se vedea unele locuri de pe strada principală, mai ales zona din faţa Magazinului “Jiul”), sau de ce unii vând în piaţă tot ce vor şi ce nu vor, nestingheriţi (iar la controale discuţia e de genul: “Actul de identitate, vă rog!”… “Nu-l am domnule drago”… “Păi, dacă nu-l ai, nu e bine!”… “Dar, hai, du-te de-aici, te rog frumos, nu înţelegi că nu e voie să vinzi?!”… “No, ba da, domnule drago, ba da…”) şi încă multe altele. Abia atunci oamenii din Petroşani vor simţi dacă sunt sau nu protejaţi. Până atunci, ei se simt neprotejaţi total, neinteresându-i prea tare dacă cei care trebuie să-i apere sunt sau nu îmbrăcaţi “giugiuc”, sunt sau nu burtoşi…Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter