14.07.2009,  15:55:38 | 0 comentarii | 253 vizualizari
Lenea SRL are sediul pe strada Nicolae Bălcescu, lângă semaforul de la piaţă. La Poliţia municipiului Petroşani mai exact
de Alina PIPAN
După ce a fost agresat de doi tineri, un bătrân a fost tratat cu indiferenţă de poliţişti l Cerem conducerii IPJ Hunedoara să dispună măsuri drastice împotriva celor care, din lene ori comoditate, au pus pe drumuri un bătrân de 80 de ani.
 
Agresat de doi adolescenţi 
Aurel Moca este pensionar. Luna viitoare va împlini 80 de ani. Bătrânul locuieşte pe strada Unirii din Petroşani. Într-o după-amiază stătea în faţa blocului împreună cu alţi doi vecini de cartier. Pe lângă ei au trecut doi tineri, cu vârste de 15-16 ani, care s-au luat de bătrân şi l-au îmbrâncit. Acesta a căzut şi şi-a fracturat mâna dreaptă. “S-au luat de mine din senin. M-am trezit împins, am căzut şi mi-am rupt mâna”, povesteşte pensionarul. Unul dintre vecini, pensionar şi el, a încercat să-i prindă pe agresori dar a fost şi el trântit. Adolescenţii s-au făcut nevăzuţi, bătrânii agresaţi nereuşind ulterior să-i identifice. Aurel Moca a fost ajuns la spital, mâna i-a fost pusă în ghips şi apoi a încercat să obţină un certificat medico-legal. Pentru acesta ar fi trebuit să plătească 40 de lei, bani pe care bătrânul nu-i avea. A renunţat deci la ideea de a obţine acel certificat. S-a gândit să facă direct plângere la poliţie pentru agresiune. Dar la poliţie, ca în orice instituţie românească, totul este mai complicat şi condiţionat de rigorile birocratice. Şi de oameni cărora uniforma de poliţist pare să-i fi făcut să uite că trebuie să gândească şi cu sufletul, nu doar cu legea.
 
Funcţionarii din poliţie sunt riguroşi şi ocupaţi. Nu şi binevoitori
Aurel Moca a rugat o cunoştinţă să scrie o plângere către Poliţia municipiului Petroşani. El nici nu mai vede bine şi mai are şi mâna dreaptă în ghips în urma agresiunii. A ajuns la poliţie cu plângerea în care relata faptele întâmplate. Dar plângerea nu era completă, în sensul că nu conţinea şi cererea ca poliţia să înceapă cercetările. La poliţie bătrânul a ajuns cu o copie după plângere, pentru că s-a gândit el că este mai bine să păstreze originalul. 
Funcţionarii de la poliţie au verificat plângerea şi i-au cerut pensionarului originalul pentru că mai trebuia adăugat un rând care conţinea cererea începerii cercetărilor în acest caz. Poliţistul i-a explicat omului ce mai trebuie adăugat, dar a refuzat să-i primească cererea incompletă.
I-a cerut bătrânului să se întoarcă la domiciliu şi să se prezinte înapoi cu cererea originală. Stereotipuri penibile dacă ţinem cont că orice om din lumea asta face o plângere să înceapă cercetările, nu trebuie să repete obsesiv chestiunea asta şi în plângere. Cu alte cuvinte, este cel puţin inuman să pui pe drumuri un bătrân (care, pe deasupra, are şi o mână în ghips). La 80 de ani, după ce a fost agresat, a umblat pe la spital şi apoi a reuşit să formuleze o plângere, bărbatul nu înţelegea de ce mai trebuie să mai bată drumul până acasă, tocmai până în Aeroport, pentru o foaie de hârtie care nu conţinea nicio ştampilă originală, nu era un act oficial. Şi bătrânul avea dreptate. Şi noi ne întrebăm de ce omul nu a fost pur şi simplu ajutat să reformuleze şi să rescrie cererea decât să fie trimis acasă după plângerea originală. De lene. Pentru că un poliţist, cu toate că este riguros, şi nu vrea să comită vreo ilegalitate, nu s-a gândit niciun moment să ajute un bătrân de 80 de ani să rescrie o plângere.
S-a gândit totuşi că ar fi mai potrivit să-l expedieze acasă după original. 
Dacă e nevoie, facem noi o plângere pe această cale în speranţa că poliţia va reuşi, totuşi, să-i identifice pe agresori. După care mai facem una să îi cerceteze, una să-i dea pe mâna Parchetului şi încă una să-i înveţe minte. Şi încă una, la conducerea IPJ, pentru ca oamenii să nu mai fie puşi inutil pe drumuri.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter