15.07.2009,  09:56:56 | 0 comentarii | 433 vizualizari
Cangurii de la Şcoala Generală Nr. 2 din Uricani au ajuns până la proba de baraj de nivel judeţean
de Ziarul Vaii Jiului
Dialog cu doamna institutoare Marioara Pârlea
 
- Doamnă institutoare Marioara Pârlea, vă rog să prezentaţi succint istoricul concursului Cangurul.
- La începutul anului 1980, O’Holloran, profesor de matematică din Sydney, a creat un nou joc pentru elevii australieni care era compus dintr-un set de răspunsuri multiple, verificate cu ajutorul calculatorului, la care să poată participa sute de mii de tineri. Preluând ideea, în anul 1991, doi profesori francezi au lansat jocul în Franţa, sub numele de Kangourou, ca omagiu adus prietenilor australieni, apoi au înfiinţat Asociaţia Internaţională „Kangourou sans Frontieres” cu sediul la Paris care a răspândit concursul în Europa şi apoi în America.
- Cum a fost perceput în România acest concurs?
- În România s-a înfiinţat Fundaţia pentru Integrare Europeană „Sigma” care şi-a îmbogăţit continuu experienţa în iniţierea şi dezvoltarea de programe educaţionale pentru tineret.
- Ce fel de proiecte a iniţiat şi derulat această fundaţie?
- Fundaţia pentru Integrare Europeană „Sigma” este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi non-profit care a iniţiat şi a derulat proiecte care au dat tinerilor posibilitatea de a-şi demonstra şi dezvolta cunoştinţele şi abilităţile personale pe plan profesional, ştiinţific, cultural, civic şi moral. Cele mai importante proiecte ale acestei fundaţii sunt: 1. Concursul European de Matematică Aplicată „Cangurul” – clasele III-XII;
2. Concursul „Cangurul Lingvist”; 3. Concursul „Canguraşul matematician” – clasele I-II; 4. Concursul „Cangurul în lumea poveştilor” – clasele I-IV;
5. Excursii şi tabere cu program cultural, educativ şi recreativ în România şi Europa;
6. Concursul „Invest”.
- La ce fel de proiecte a participat Şcoala Generală Nr. 2 din Uricani şi la ce nivel
s-au situat elevii participanţi?
- Şcoala noastră a participat la concursurile „Canguraşul matematician”, „Cangurul în lumea poveştilor” şi la Concursul European de Matematică Aplicată  şi „Cangurul Lingvist”. Concursul „Canguraşul matematician” se adresează elevilor din clasele I-II, iar „Cangurul în lumea poveştilor” celor din clasele I-IV. Aceste concursuri au înregistrat încă de la faza de debut un număr foarte mare de participanţi, pentru că subiectele oferă copiilor posibilitatea de a-şi testa cunoştinţele de matematică şi limba română, perspicacitatea şi îi apropie mai mult de lectură, de lumea poveştilor, de procesul de creaţie şi le dezvoltă foarte mult gândirea. Din şcoala noastră au participat la aceste două concursuri 58 de elevi din clasele I-IV, care au obţinut calificativele „Excelent” şi „Foarte bine”. Aceşti elevi au fost îndrumaţi de învăţătorii Tatiana Popescu, Alexandru Sultan, Sorina Jianu, Violeta Udrea, Aline Tuvene, Iulia Gapşea, Cornel Băroi, Petre Udrea şi Marioara Pârlea. Toţi participanţii la concurs au primit ca premiu o lucrare intitulată „Cufărul cu surprize” şi diplomă de participare. Concursul European de Matematică Aplicată este cel mai popular concurs din lume reunind peste 5 mi­lioane de participanţi din 43 de ţări. În România a atras un număr tot mai mare de elevi, de la 10 mii de elevi din 500 de şcoli în 1993 la 245 de mii de elevi din 4.500 de şcoli în 2009. La acest concurs au participat 18 elevi din clasele III-VII, dintre aceştia 3 elevi – Petre Munteanu, clasa a IV-a D (înv. M. Pârlea), Răzvan Pavel, clasa a III-a A (înv. Tatiana Popescu) şi Dan Leonte, clasa a III-a C (înv. Petre Udrea) obţinând un punctaj mare şi s-au calificat pentru proba de baraj la faza naţională. S-au acordat diplome de participare şcolii, directorilor, cadrelor didactice, organizatorilor, elevilor participanţi şi cadrelor didactice care au supravegheat.
Domnul profesor Viorel-Miron Frenţ, directorul şcolii, a felicitat pe toţi elevii participanţi şi special pe cei reprezentanţi ai şcolii asigurându-i de sprijinul moral şi financiar necesar pentru o continuă pregătire spre o reprezentare excelentă pe plan naţional şi european.
- Felicitări.
 
Gheorghe I. Drăghici-Slăvuţescu


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter