05.08.2014,  19:48:14 | 0 comentarii | 602 vizualizari
La 87 de ani de când Mihail Sadoveanu a îndemnat părinţii şi cadrele didactice să îndrume copii şi spre şah / Şahul va fi introdus în şcoli ca materie opţională sub titulatura „Educaţie prin şah”
de Ziarul Vaii Jiului
Dialog cu dl. profesor Iuliu Deldegan – inspector şcolar de specialitate
 
- D-le inspector, lumea şcolii ştie că din toamnă, la începutul anului şcolar, elevii vor avea în orar ca obiect de învăţământ „Educarea prin şah”.
- Este adevărat. Federaţia Română de Şah (FRŞ) a semnat un acord cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) ca, din toamnă, şahul să fie introdus în şcoli ca materie opţională, iar Federaţia Internaţională de Şah, prin intermediul FRŞ, va dota şcoli din mediul rural cu table de şah, piese, manuale şi tot echipamentul necesar pentru studierea şahului.
- Ce vizează protocolul dintre MEN şi FRŞ?
- Protocolul vizează implementarea disciplinei opţionale „Educaţie prin şah” şi specializarea cadrelor didactice pentru predarea jocului e şah în şcoală. Beneficiari sunt elevii şi cadrele didactice din 500 de unităţi de învăţământ preuniversitar – inclusiv şi mediul urban.
MEN va asigura, prin inspectoratele şcolare şi prin Casele Corpului Didactic, organizarea activităţilor de formare continuă a cadrelor didactice pentru această disciplină opţională. FRŞ va asigura formatori pentru calificarea cadrelor didactice şi va oferi 500 de truse necesare desfăşurării activităţii în cadrul disciplinei de învăţământ opţionale „Educaţie prin şah”. Fiecare trusă va cuprinde: 10 garnituri de piese, 10 table pliabile de şah, o tablă mare de şah pliabilă, o tablă portabilă de demonstraţie, două manuale (pentru fiecare an de studiu) şi programa primilor doi ani de studiu. O comisie mixtă de monitorizare va urmări implementarea protocolului, a cărui valabilitate este de doi ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă alţi doi ani.
- Care sunt obligaţiile şi drepturile celor două părţi, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Federaţia Română de Şah?
- Ministerul Educaţiei Naţionale informează inspectoratele şcolare cu privire la începerea Programului Naţional „Educaţie prin şah în învăţământul preuniversitar” şi asigură transmiterea documentelor oficiale către toate unităţile de învăţământ. De asemenea, asigură prin inspectoratele şcolare judeţene, atât cadre didactice calificate pentru predarea disciplinei „Educaţie prin şah” în şcolile cuprinse în Programul Naţional, cât şi personal didactic asociat pentru predarea acestei discipline, selectat dintre sportivii şi antrenorii legitimaţi ai Federaţiei Române de Şah, şi altele.
Federaţia Română de Şah nominalizează un responsabil pentru colaborarea cu celelalte părţi, în vederea optimizării derulării prezentului Protocol. Asigură, gratuit, pregătirea unui număr suficient de formatori pentru acoperirea geografică a ţării. Aceşti formatori vor îndeplini următoarele condiţii minimale: studii universitare de lungă durată, studii universitare de licenţă sau studii universitare de masterat la care se adaugă experienţa profesională ca profesori sau antrenori de şah, calificare sportivă superioară şi abilitate în metodologia predării şahului în şcoală. De asemenea, colaborează cu MEN la organizarea campionatelor naţionale şcolare.
- Vă mulţumesc.
Prof. Gheorghe I. DRĂGHICI-SLĂVUŢESCU
 
Moto: „Nu avem cuvinte destule să îndemnăm pe părinţi, învăţători şi profesori să îndrumeze preocupările copiilor şi spre şah…” – Mihail Sadoveanu, Revista Română de Şah, 1927


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
În perioada 3-7 octombrie 2015, municipiul Petroşani va găzdui Campionatul Naţional Masculin pe echipe Divizia B[..]
14.09.2015, 21:15   |    0 comentarii
La Eforie Nord s-a desfăşurat ediţia a 28-a a Turneului Internaţional de Şah „Memorialul Gheorghe Cristian”.06.09.2015, 21:55   |    1 comentarii
Începând cu ediţia din acest an, tradiţionala competiţie „Open Şah Petroşani” capătă caracter inter[..]
21.08.2015, 00:00   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter