27.07.2009,  10:46:58 | 0 comentarii | 588 vizualizari
Controalele ITM Hunedoara fac ordine în firmele problemă Obiceiuri româneşti accentuate de criză: munca la negru şi concurenţa neloială
de Mihaela PETROŞAN
Interviu, în exclusivitate pentru „Ziarul Văii Jiului”, cu Sorin Vasilescu, director coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara Ştim cu toţii, mulţi pe propria piele, cum merg lucrurile în unele firme hunedorene. Ştim cum se munceşte la negru, cum se plătesc anapoda salariile sau în ce condiţii dificile şi, uneori, la limita legii, se lucrează în unele locuri. Toate acestea datorită lăcomiei şi nepăsării unora dintre angajatori. Una din şansele ca aceste nereguli să dispară, sau măcar să fie diminuate, este ITM-ul. Acţiunile de control ale instituţiei au demonstrat că se pot elimina practicile de muncă ilegale, dacă firmele sunt „scuturate” cum trebuie. Despre aceste lucruri am discutat cu şeful ITM Hunedoara, Sorin Vasilescu.
 
Reporter: Cum a fost o perioadă cu acţiuni ample de control, ar fi interesant de aflat care sunt principalele probleme descoperite de către inspectorii ITM...
Sorin Vasilescu: Ţinând cont de situaţia economică existentă la ora actuală în România şi în lume, referitor la indisciplina agenţilor economici, principala problemă cu care ne confruntăm este munca fără forme legale. Sunt cazuri la unele societăţi unde acest fenomen atinge cote alarmante. Am avut un caz unde din zece angajaţi ai unei societăţi comerciale niciunul nu avea contract individual de muncă. Cred că acesta este fenomenul numărul unu, pentru că în aceste condiţii avem de-a face cu evaziune fiscală, prin prisma faptului că pentru persoanele respective nu se plătesc contribuţiile la bugetul statului, iar angajaţii sunt şi ei păgubiţi pentru că pentru această perioadă nu beneficiază de celelalte drepturi: vechimea în muncă, asi­gurările sociale şi de sănătate şi, dacă nu vor mai avea acel loc de muncă, bineînţeles că nu vor putea beneficia nici de ajutorul de şomaj. Din această cauză în această perioadă ne-am concentrat foarte mult pe munca fără forme legale. De asemenea, tot în această perioadă am avut şi două campanii naţionale pentru munca în construcţii.
Reporter: ... par să fie multe deficienţe constatate în activitatea agenţilor economici!...
Sorin Vasilescu: Am avut deficienţe constatate în Deva, în Zam, în Orăştie, dar putem spune că în întreg judeţul Hunedoara avem de-a face cu muncă fără forme legale. Şi în Valea Jiului au fost controale pentru munca în construcţii şi, conform raportărilor, şi acolo s-au depistat nereguli. Valea Jiului se situează în trend-ul judeţului Hunedoara, atât pe munca fără forme legale, cât şi pe celelalte abateri pe relaţiile de muncă. 
Putem spune că am pus un accent deosebit pentru prevenirea unor evenimente la exploatările miniere din cadrul Companiei Naţionale a Huilei. Mai mult, chiar suntem în discuţii cu cei din conducerea CNH să facă un program de training pe sănătatea şi securitatea în muncă, ţinând cont de faptul că am descoperit că persoanele care aveau atribuţii în acest domeniu nu aveau nici măcar un minim de cunoştinţe necesare, iar în rândul conducătorilor formaţiilor de lucru deficienţele erau şi mai mari.
De asemenea, am continuat să monitorizăm permanent exploatările din cadrul CNH, iar aceste controale au dus şi la sancţiuni aplicate.
Reporter: Ce activităţi mai importante sunt prevăzute în următoarea perioadă?
Sorin Vasilescu: Vom continua campaniile care sunt la nivel naţional. Atât în domeniul construcţiilor, cât şi o campanie pentru depistarea celor care muncesc fără forme legale. De asemenea, în această perioadă verificăm dacă agenţii economici respectă Ordonanţa 99 referitoare la lucrul care se desfăşoară în condiţii de temperatură de peste 37 de grade Celsius sau momentul în care gradul de confort termic depăşeşte 80 de unităţi, să ia măsurile corespunzătoare ca să prevenim evenimentele neplăcute care ar putea să apară datorită condiţiilor meteorologice deosebite. 
Totodată, în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă avem o campanie continuă pentru respectarea normelor în domeniu, mai ales că în această perioadă unii agenţi economici tind să trateze cu superficialitate unele prevederi pe care trebuie să le respecte şi să le aplice. 
„Multe microîntreprinderi şi-au suspendat activitatea...”
 
Reporter: Situaţiile negative descoperite în controale sunt mai multe decât în alte perioade?
Sorin Vasilescu: Constatările controalelor noastre sunt mult mai mari decât în alte perioade. Inspectorii noştri şi-au făcut datoria, au făcut controlul conform programului, conform campaniilor efectuate. Referitor la agenţii economici pot să vă spun că sunt cu aproape zece mii de contacte individuale de muncă mai puţine decât erau la începutul anului. O parte dintre ele se datorează faptului că în prima jumătate a anului multe firme aveau o activitate mai redusă, urmând ca abia în partea a doua a anului să-şi dezvolte activitatea pe care o desfăşoară. Poate un factor a fost şi introducerea impozitului forfetar... foarte multe din microîntreprinderile care aveau puţini angajaţi şi-au suspendat activitatea. Mulţi au trecut şi la forma de persoană fizică autorizată.
Am avut foarte multe reclamaţii ale angajaţilor care nu îşi primeau drepturile pe care le aveau, în special cele de natură salarială. Am fost în multe controale din acest domeniu. De asemenea, pot să spun că fenomenul muncii fără forme legale îl depistăm în condiţiile în care găsim persoanele la lucru acolo şi avem suficiente probe între care se găsesc şi declaraţiile lor, ca să demonstrăm faptul că acele persoane lucrează. 
Această muncă fără forme legale este o înţelegere între angajator şi angajat. Iar atâta timp cât ei se înţeleg, la noi foarte greu ajung informaţiile referitoare la munca fără forme legale. 
În general primim informaţiile de la persoana în cauză atunci când părăseşte locul de muncă şi vine şi ne relatează faptele. De multe ori e greu de probat acest lucru pentru că avem de-a face cu o declaraţie de la cele două părţi, angajatul nu poate proba că a lucrat pentru că nu se regăseşte în pontaje, pe statele de plată... astfel nu avem probe consistente să putem proba această muncă fără forme legale. Unele situaţii de acest fel ajung în instanţă, iar instanţa anulează procesele verbale şi se transformă într-un conflict de drepturi, între angajator şi angajat, urmând ca angajatul să aducă probe să-şi susţină punctul de vedere pentru a-şi obţine drepturile pentru perioada lucrată fără forme legale.
 
„Angajaţii vin târziu la noi...”
 
Sorin Vasilescu: Obligaţia de a încheia contractul de muncă în forma scrisă revine angajatorului şi el este singurul care poate fi sancţionat pentru neîncheierea şi neînregistrarea lui. Angajatul nu are nicio vină, nu poate fi sancţionat. Din păcate, la noi ajung doar când relaţiile dintre cele două părţi încetează.
Fenomenul este destul de mare. Inspectorii noştri au depistat 30 de persoane în luna mai, 41 în iunie şi 70 în luna iulie, care lucrau fără forme legale. Amenzile sunt între 1.500 şi 2.000 de lei pe persoană găsită fără forme legale.
În plus, acest aspect poate duce şi la concurenţă neloială între firme. Evident, fima care are angajaţi cu contracte de muncă are costuri mai mari, iar oferta acestei firme este corectă şi este mai mare, în timp ce o fimă care lucrează cu angajaţi fără forme legale poate să facă preţuri mult mai mici, când participă la o licitaţie, de exemplu, şi să câştige licitaţia, iar piaţa se dezechilibrează. 
Un alt fenomen pe care-l întâlnim, mai ales în construcţii... licitaţia a câştigat-o o firmă cu prestanţă, dar lucrările care au o valoare adăugată mică, acolo unde e vorba mai ales de muncă brută, sunt date în subantrepriză unor alţi agenţi economici care nu au experienţă, dar au forţă de muncă necalificată şi preiau acele lucrări. De aici, din nou, se perturbă piaţa, se întâmplă accidente... Este un fenomen amplificat nu doar în judeţul nostru, ci în întreaga ţara. Strădania noastră este să-l diminuăm.
Reporter: Care ar fi planurile de viitor?...
Sorin Vasilescu: În primul rând să reuşim să diminuăm abaterile atât în ceea ce priveşte munca fără forme legale, unde prin fermitatea de care dăm dovadă sperăm să dăm un exemplu agenţilor economici şi să-i determinăm să încerce să intre în legalitate. Tot în domeniul relaţiilor de muncă ne vom axa pe drepturile angajaţilor, vom da curs oricărei reclamaţii care va veni din partea lor, vom lua măsuri pentru îndreptarea lucrurilor unde este cazul, dar şi sancţiuni unde se impun. Verificăm şi la termene dacă măsurile au fost respectate de către angajator, iar angajatul să beneficieze de drepturile care i se cuvin conform legislaţiei în vigoare. În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă vom pune accent pe activitatea de prevenţie, iar în controalele pe care le facem încercăm să conştientizăm angajatorii de obli­gaţiile pe care le au, de responsabi­lităţile pentru respectarea normelor de securitate a muncii şi încercăm să-i convingem să organizeze programe de training în acest domeniu mai ales în locurile de muncă cu un pericol mare. Mulţi dintre ei nu cunosc regulile de sănătate şi securitate în muncă sau le neglijează şi urmarea sunt accidentele grave, chiar mortale uneori.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter