03.11.2011,  14:17:39 | 0 comentarii | 791 vizualizari
Avem o mare dilemă… / Programul naţional de reabilitări termice - păcăleală sau adevăr?
de Corneliu BRAN

După valul de laude la adresa reabilitării blocurilor prin programul naţional oferit de guvern, urmează, ca de obicei, şi un cor de nemulţumiri, parcă din ce în ce mai multe.

 

Onţanu cel deştept ne-a râs în nas tuturor

Pe de-o parte, foarte mulţi cetăţeni îşi arată nemulţumirea faţă de numărul mic de blocuri reabilitate, într-un an de zile, la nivelul fiecărei localităţi în parte. Din zeci de asociaţii de proprietari înscrise pe lista unui municipiu, care au fost de acord cu reabilitarea blocurilor pe acest program naţional, anul trecut dacă s-au reabilitat maxim 12% din cereri, deşi banii, în multe cazuri, au fost depuşi deja la CEC Bank – vorbim de cei 20% contribuţia locatarilor. Aşa s-a întâmplat cam peste tot în ţară, cu excepţia localităţii lui Bucur, capitala noastră dragă, unde banii de la guvern au intrat cu toptanul, primarul sectorului 1, Onţanu, reuşind să ofere chiar şi reabilitări termice fără bani strânşi de la cetăţeni.

Bineînţeles că la o aşa situaţie naţională, nici localităţile din Valea Jiului n-au fost mai „protejate”, deşi situaţia social-economică a zonei este una mult mai grea decât cea din sectorul 1 din Bucureşti. Dar cine să audă sau să vadă acest lucru? Nici măcar parlamentarii din judeţul nostru nu s-au prea obosit să facă lobby localităţilor hunedorene. Și atunci ce mai aşteptăm de la alţii, în condiţiile în care, pe forumuri, cei din Valea Jiului suntem făcuţi „ultimii oameni”, iar una dintre cele mai frumoase zone din România este denumită „o zonă atipică”, „de nimic” ori „care doar cere şi nu dă nimic la schimb...”.

 

O altă viziune asupra polistirenului folosit de constructori

Pe de altă parte, există şi unii cetăţeni care sunt nemulţumiţi de sumele pe care trebuie să le depună pentru astfel de lucrări, dar şi de calitatea lucrărilor şi a materialelor folosite de firmele care execută reabilitările termice.

„Banii rămân blocaţi pe la CEC, blocul nu se face nici anul acesta, iar peste noi vor mai trece câteva ierni, în timp ce apartamentele noastre se distrug încetul cu încetul. Dacă ştiam, ne făceam singuri, nu mai aşteptam pomeni, care şi-aşa nu mai vin. Iar când vor veni, va fi prea târziu…”, susţin unii dintre cei care sunt pe lista aprobată de Consiliul Local Petroşani, au banii depuşi la CEC la nivel de asociaţie de proprietari şi aşteaptă de un an ca blocul lor să intre în reparaţii. Slabe speranţe, din moment ce anul acesta, cu mare efort, dacă vor intra pe program zece blocuri. 

Tot în această categorie de nemulţumiţi se află şi un cetăţean din Petroşani, domnul Liviu Tomiuc, de pe strada Șt. O. Iosif, din blocul 1 B. Acesta susţine că atât dumnealui, cât şi vecinii nu sunt de acord cu suma cerută, vorbim aici de contribuţia de 20%. Liviu Tomiuc susţine că nu este de acord nici cu polistirenul folosit la această reabili­tare, deoarece este un material încă prea puţin cunoscut de firmele de construcţii, nimeni neputând să garanteze că locuinţa va rezista 20 de ani izolată termic, aşa cum se susţine. Liviu Tomiuc nu vede decât o afacere profitabilă pentru firmele care produc acest poliestiren şi nişte bani învârtiţi de guvern, din care unii vor câştiga ca de obicei. 

„Pentru blocul nostru, suma era cam de 9 miliarde de lei. Deci, 20% din această sumă ar fi însemnat undeva spre 2 miliarde de lei. Împreună cu vecinii am calculat că dacă strângem 2 miliarde de lei, cu banii ăştia ne izolăm singuri apartamentele, ne punem şi burlane şi facem cum trebuie şi acoperişul. Și nici nu aşteptăm nu ştiu cât ca să ne vină rândul. Dacă mai strângem în plus nişte bani, peste această sumă,  ne facem singuri şi mansardarea. Care ar fi cu adevărat o izolaţie, în sensul că tavanul celor de la etajul 4 ar fi izolat termic cu adevărat  şi nici nu ar mai cădea ţigle în cap la oameni atunci când e furtună. Pentru că ei nu izolează acoperişul şi subsolul, chiar dacă spun că o fac! Aia nu este izolaţie la un  acoperiş! îgla şi şarpanta nu izolează termic, să fie clar acest lucru. Mansardarea este soluţia şi nu altceva. Apoi, polistirenul este un material slab izolant, iar cu acest material încă nu are nimeni experienţă. S-a lucrat prea puţin, e ceva nou, există riscuri. Nimeni nu ştie exact cum se va comporta acest material în timp, după 5, 10 ani, de aceea şi firmele de construcţii din Occident încă sunt suspicioase în a lucra cu polistirenul. Cine garantează că materialul folosit va ţine 20 de ani, aşa cum ni se spune? Vă spun eu, nimeni. Ei îşi fac lucrarea, iau banii… iar peste vreo câţiva ani să vedeţi scandaluri. Referitor la pozarea în infraroşii pentru a se vedea pierderile de căldură… Degeaba se pozează de afară! Acest lucru ar trebui făcut din casă! Aşa spun toate  normele, dar lumea nu ştie. De afară se observă doar pierderile termice grosolane şi-atât. 

Totul nu este decât o afacere profitabilă pentru firmele care produc acest poliestiren, pentru o parte din firmele de construcţii agreate şi pentru unii care ştiu să învârtă banii. De aceea, noi, locatarii acestui bloc, nu prea mai suntem de acord cu această reabilitare termică de care se vorbeşte. La banii care ni se cer, o să ne facem singuri reabilitarea termică, cu o lucrare mai de calitate decât ceea ce se execută acum”.

Nu ştim câtă dreptate are cetăţeanul din Petroşani, dar timpul va decide dacă a avut dreptate sau nu. Rămâne să vedem în continuare cum va evolua programul naţional de reabilitare termică în Valea Jiului, care a început, trebuie să recunoaştem, destul de timid, cu toate că unii încearcă să susţină  contrariul.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter