06.08.2009,  13:56:51 | 0 comentarii | 287 vizualizari
Deşi e vacanţa de vară, la Casa de Cultură Studenţească din Petroşani se lucrează bine
de Corneliu BRAN
Dacă la clădirea nouă a Casei de Cultură Studenţeşti din Petroşani încă se mai aşteaptă bani pentru finalizarea construcţiei, pentru clădirea veche banii au intrat, iar de la mijlocul lui octombrie, după lucrările de reparaţii, aceasta va arăta foarte bine. Dacă ministerul de resort se mai foieşte mult, se riscă ca peste câţiva ani, de noua clădire, în care s-au băgat un tir de bani, să se aleagă praful... În aceste zile conducerea Universităţii şi a instituţiei de cultură studenţească negociază la Bucureşti deblocarea sumei de 30 de miliarde de lei vechi, promisă din 2008, bani necesari finalizării acoperişului şi altor lucrări urgente. 
 
Clădirea veche a Casei de Cultură Studenţeşti din Petroşani, o clădire de patrimoniu, care cuprinde (încă) şi actualul sediu al acestei instituţii (deşi la doi paşi a mai fost construită o clădire, impunătoare, dar încă nefinalizată), are nevoie urgentă de reparaţii de întreţinere.  Acest aspect a fost gândit şi de condu­cerea instituţiei petroşenene şi de cea a Universităţii Petroşani, astfel că s-au făcut, încă de la sfârşitul anului trecut, toate demersurile pentru ca la buget să fie alocaţi, în 2009, şi bani pentru investiţii. Astfel, pentru acest an au fost alocate 2,8 miliarde de lei vechi necesare lucrărilor de reparaţii şi întreţinere a clădirii, bani care există şi care vor pune în mişcare aceste lucrări. 
Din câte se ştie, licitaţia pentru firma care va asigura aceste lucrări a fost efectuată, câştigătoare fiind firma S.C. Masa Adrigela S.R.L. Petroşani, cu un preţ de execuţie foarte bun, de 1.249.350.000 lei vechi. Din ceea ce am aflat de la cei care se ocupă de destinele Casei de Cultură Studenţeşti, punctul primordial de pe ordinea de zi la aceste lucrări va fi mansarda clădirii. Care nu se va face oricum, ci cu ignifugare cu material lemnos –  o soluţie specială care face ca lemnul să reziste la foc timp de 20-30 de minute, deci cam până ajung pompierii. 
Şi nu va fi realizat doar atât. Se vor face şi alte reparaţii, inclusiv toată partea de zugrăveală, iar instalaţia electrică, îmbătrânită, va fi schimbată cu totul. Odată finalizată mansarda, restul clădirii va fi supus unui proces de reparaţii, în primul rând la partea de zidărie. Vor fi făcute operaţiuni de tencuieli, de zugrăveli, inclusiv în lavabilă, vor fi reparate şi vopsite toate uşile, dar şi pardoselile, iar partea de tâmplărie va fi înlocuită integral.
Aşa cum prevede contractul dintre cele două părţi, pe data de 15 octombrie aceste lucrări trebuie să fie fina­lizate, conducerea instituţiei sperând ca la final clădirea să fie una în care cei care vin să-şi poată desfăşura activitatea „omeneşte”. 
Ce va urma după acest proces, se ghiceşte... Va fi partea de întreţinere. Care, câteodată, este mai dificilă decât lucrările de reparaţii în sine. „Dacă vor fi unii care dau cu picioarele în uşi sau pereţi, puşi pe distrugere, aşa cum se mai întâmplă, atunci ne vor părăsi, deoarece astfel de indivizi nu au ce căuta într-o clădire civilizată”, vorbesc aceiaşi angajaţi, sătui de unii vandali din anii anteriori, care pe motiv că îşi desfăşoară activitatea într-una din ramurile instituţiei aveau ce aveau cu mobilierul, uşile sau pereţii clădirii. Semn de lipsă de educaţie şi civilizaţie, dar asta este o altă discuţie.
 
Cu clădirea nouă încă mai sunt probleme care ţin de... „mălai”
Bani, bani şi iar bani... fără de care nu se poate la orice investiţie. Deşi clădirea nouă arată de afară modernă, impunătoare, în pas cu anii pe care-i trăim, până va fi pusă în funcţiune va mai dura, cel puţin trei-patru ani, asta dacă se păstrează ritmul actual, de melc, în ceea ce priveşte resursele financiare. Pentru că vedem cu toţii ce se întâmplă, cu criza asta. Bine, nici când n-a fost criză ministerul nu s-au omorât cu fondurile pentru această clădire. Deşi nu ar trebui să fie discrimi­nări, se pare că pentru cei care se ocupă de destinele învăţământului universitar, Petroşaniul este mai în dos decât Bucureştiul, Clujul, Timişoara sau Iaşiul, centrele studenţeşti cele mai favorizate an de an. Mare mirare că s-a şi ridicat această clădire... dar restul, finisajul, dotarea, alte lucrări (introducerea canalizării şi a apei potabile, gard împrejmuitor etc.)
au rămas de căruţă, cel puţin până acum. Ar mai fi nevoie de încă 120 de miliarde de lei vechi... În condiţiile în care conducerea instituţiei şi a Universităţii Petroşani speră să intre circa 30 de miliarde de lei până la toamnă, procesul de finalizare şi de punere în funcţiune a noii clădiri va mai dura un cincinal aproape cu si­guranţă. Dacă nu cumva va ajunge şi la vârful ministerului de resort un ministru care într-adevăr va mai ţine şi cu studenţii din Petroşani, fără să-i pună în coada listei, aşa cum s-a întâmplat mereu din 1989 încoace.
Dacă vor intra cele 30 de miliarde de lei vechi, pentru care în aceste zile se negociază la Bucureşti, primul pas va fi finisarea acoperişului, rămas la stadiul de acoperiş de... carton, ceea ce înseamnă că la fiecare ploaie mai serioasă curge apa în clădire, cel puţin la ultimul etaj. Finisându-se acoperişul şi tot ce ţine de ultimul etaj, se va lua o gravă problemă de pe capul celor care administrează această clădire nefuncţio­nală, prin faptul că aceasta nu se mai degradează. 
În paralel cu aceste lucrări de la acoperiş şi de la ultimul etaj, cu aceşti bani s-ar putea racorda clădirea şi la reţeaua de canalizare a oraşului, cât şi la reţeaua de apă potabilă. Şi nu în ultimul rând, o parte din bani ar fi direcţionaţi pentru asigurarea spatelui clădirii, cu un gard, un baraj în calea nesimţiţilor care azi aruncă acolo gunoaie şi porcării. 
Ultima chestiune care s-ar mai putea rezolva la această tranşă de bani ar fi tencuielile exterioare, care s-ar putea finaliza.
Rămâne de văzut ce răspuns va da Ministerul Educaţiei şi dacă aceşti bani, promişi de anul trecut, vor ajunge într-un timp rezonabil la Petroşani.
Dacă nu, există riscul ca suma aceasta să intre la anul, sau la Sfântul Aşteaptă, iar până atunci să nu mai fie nevoie de ea... De ce? Păi ce rost ar mai avea să se mai bage bani într-o clădire putrezită, plină de igrasie şi mucegai? 
Aşa merg treburile în România şi din păcate aşa se pune problema. Ferice de ţara care are conducători buni! Noi, din nefericire, nu ne putem lăuda prea mult cu aşa ceva. Dă-le totuşi Doamne şi conducătorilor români mintea de pe urmă!


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter