12.08.2009,  12:30:21 | 0 comentarii | 306 vizualizari
Radu Voina, preşedintele executiv al Federaţiei Naţionale a Muncii: “Noi am asigurat la minister, în ziua de luni, toate salariile minerilor până la sfârşitul anului!”
de Corneliu BRAN
Când e vorba de mineri şi sindicate, sau de administraţiile exploatărilor miniere din cadrul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, părerile sunt multe, fiecare dintre acestea încercând să culeagă laurii sau să arate ostentativ cu degetul spre cealaltă parte. Numai UNITATE în minerit nu mai există! De aceea se întâmplă ce se întâmplă, “dezbină şi apoi conduce” fiind dictonul la modă, un plan machiavelic pus la cale de guvernanţi pentru a scăpa cât mai repede de “gaura neagră a economiei” şi de “haiducii din minerit”.
După cum se ştie, fondul de salarii al angajaţilor Companiei Naţionale a Huilei a fost serios pus în discuţie în acest an cu probleme pe toate liniile, deci nu doar în sectorul minier. Azi, la momentul în care scriem, după cum susţine unul dintre liderii sindicali, Ilie Radu Voina, pro­blema salariilor angajaţilor unităţilor miniere care aparţin de CNH pare să se fi rezolvat. Cel puţin pentru viitoarele patru luni. Acum, dacă ar fi să întrebăm fiecare dintre părţile aflate “pe baricadele mineritului Văii Jiului”, fiecare ar susţine că această problemă a fost rezolvată de tabăra din care aceştia fac parte: directorul general Jujan şi cei din administraţie ar susţine probabil că în chestiunea cu salariile e doar meritul lor, L.S.M. „V.J.-ul” din contră, că e meritul lor. Şi tot aşa... Bine ar fi să fie meritul tuturor, iar mineritul să treacă peste toate problemele, iar din 2010 totul să fie roz şi frumos... Dar tare ne este că, dimpotrivă, 2010 şi 2011 vor fi ani hotărâtori pentru ÎNTREG mineritul Văii Jiului şi nu doar pentru o mină sau alta. Dar dacă lucrurile vor continua tot aşa, dezbinat şi lălăit, iar atât sindicatele, prin liderii lor, cât şi patronatul se vor lăsa prostiţi de guvernanţi şi de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (actualul stăpân al Guvernului!), atunci din 2012 nu vom mai avea nici măcar o mină deschisă în Valea Jiului, cu toate complexele energetice şi poveştile astea frumoase, bine ambalate de cine trebuie, povestite cui trebuie, împinse parcă cu pâlnia în urechile angajaţilor minieri, care trebuie să stea liniştiţi până nu vor mai avea ce face şi apoi Dumnezeu cu mila... O regie ca la carte,  Sergiu Nicolaescu fiind copil mic pe lângă “regizorii de serviciu” din industria românească, scenariul fiind scris pe alte meleaguri, nicidecum mioritice. De fapt, acum jucăm după cum ne cântă alţii. 
Dar iată ce ne-a declarat unul din lide­rii Federaţiei Naţionale a Muncii, Ilie Radu Voina, cu specificaţia că am păstrat integral toată declaraţia:  
“Luni, 10 august 2009, o delegaţie sindicală din care a făcut parte şi delegaţia Sindicatului Libertatea 2008 a E.M. Petrila, condusă de preşedintele Ion Bordînc şi de mine, a avut întâlnire cu factori importanţi de decizie din cadrul ministerelor Economiei şi Finanţelor Publice la Bucureşti. În urma întâlnirilor respective am obţinut, pentru Compania Naţională a Huilei, ca salariile angajaţilor să fie primite integral până la sfârşitul anului, respectiv până în data de 31 decembrie 2009. Efectiv, minerii din Valea Jiului au asigurate salariile până la sfârşitul anului.
Delegaţia a fost destul de mare, în Capitală fiind prezente mai multe sindicate miniere de la nivel naţional. Ce m-a surprins neplăcut a fost absenţa altor delegaţii din Valea Jiului, respectiv absenţa L.S.M.V.J.-ului şi a “celebrelor” sindicate ale minelor şi energiei, prin “apărătorii dreptăţii şi ale drepturilor oamenilor”, aşa cum susţin unii domni lideri. Probabil că dumnealor merg numai atunci când trebuie să ceară cei 5,8 la mie şi nu-i mai interesează de drepturile ori de salariile oamenilor.
Discuţiile pe care le-am purtat au fost foarte punctuale, delegaţiile din partea ministerelor au fost deasemenea foarte complexe şi numeroase. Printre alte lucruri care au fost discutate a fost şi problema Complexului Energetic, în care să fie cuprins şi CNH-ul, problema rămânând însă în discuţie. Noi ne-am impus punctul de vedere referitor la acest subiect, susţinând foarte ferm că un asemenea Complex Energetic nu este oportun la această dată, iar dacă va fi să fie făcut - în urma unor negocieri cu toţi reprezentanţii sindicali şi nu doar cu oamenii din sindicat care reprezintă grupuri de interese politice şi economi­ce, practic cei care conduc acum marea majoritate a sindicatelor din Valea Jiului, va trebui să fie făcut în interesul angajaţilor, deci ai membrilor de sindicat, cu obligativitatea păstrării locurilor de muncă pe o perioadă lungă, stabilită de comun acord între părţi.
A fost prezentă, tot în ziua de luni, şi o delegaţie din partea Companiei Naţionale a Huilei, condusă de domnul director general Jujan, dar domniile lor nu au participat la aceste întâlniri unde erau prezente delegaţiile sindicale. Probabil, domnul director general Jujan a avut o întâlnire directă cu domnul mi­nistru Videanu... Chiar am rămas surprins că nu am putut să fim toţi la aceeaşi masă, probabil că domnul Jujan ne desconsideră. Şi spun asta şi din moment ce observ că dumnealui preferă să încalce legea, care spune foarte clar că Federaţia Naţională a Muncii şi Sindicatul Minier Libertatea 2008 sunt reprezentative prin afilierea la o fede­raţie sau confederaţie reprezentativă. La ora actuală, sindicatul nostru are două departamente în cadrul unităţilor miniere, respectiv Petrila şi Lonea, urmând să deschidem, cât de curând, conform statutului, alte departamente la mina Livezeni şi apoi să ne extindem spre vest. Şi ştiţi de ce? Simplu! Nu că vrem noi, ci pentru că oamenii sunt extrem de nemulţumiţi de modul cum sunt reprezentaţi la nivel sindical, găsind în noi ceea ce nu mai au demult! Anume: corectitudine în modul cum sunt reprezentaţi şi apăraţi în faţa autorităţilor şi a patronatului”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter