24.08.2009,  15:20:05 | 0 comentarii | 323 vizualizari
„Şmecheria” primarului n-a ţinut, iar proiectul a căzut…
de Corneliu BRAN
Consilierii locali aninoseni susţin că s-au cam săturat să fie „fentaţi de toţi şmecherii” care vor să scape de plata impozitelor locale Deşi oraşul Aninoasa trece prin momente grele din cauza blocării unor conturi ale administraţiei locale şi din cauza lipsei lichidităţilor financiare la buget, din această cauză primăria având şi serioase restanţe la salariile funcţionarilor publici, totuşi se găsesc câte unii cetăţeni care doresc să încerce să facă mici mişmaşuri. Asta ca să nu plătească taxele şi impozitele locale. Culmea, nu vorbim de oameni fără bani, sau fără potenţial financiar, vorbim de oameni bogaţi, care au deschise afaceri sau care au salarii bune. Culmea este că primarul Ilie Botgros se face că plouă şi, deşi situaţia e neagră la primărie, trimite pe masa consilierilor locali, periodic, proiecte cu scutiri de la plata impozitelor.
 
Aşa a fost şi joi, când pe masa
consiliului local a apărut un astfel de proiect privind scutirea de la plata impozitului a domnului Dumitru Bălăeţ, care ar avea de plată, conform calculelor celor de la Taxe şi Impozite, circa 3.430 de lei. 
În Nota de fundamentare întocmită de primar se spun următoarele: „Conform art. 286 alin. (5) scutirea se aplică începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele justificative, în cazul de faţă factura nr. 17/17.06.2008 în sumă de 2.570,4 lei (n.r. - deci de-acum mai bine de un an!) eliberată de MACSHOPPING SRL URICANI – închiriere utilaje şi factura nr. 81/21.04.2008 (n.r. - de azi-mâine un an şi jumătate!) eliberată de S.C. CARPATINA SERVICE SRL PETROŞANI în sumă de 4.505 lei – închiriere utilaje. Suma totală fiind de 7.075 lei, sumă pentru care dl. Bălăeţ Dumitru vrea să fie scutit de impozite şi taxe până la stingerea ei”. 
Încă vreo 5-6 facturi din astea şi probabil că domnului respectiv i se făcea pro­pu­nerea să fie scutit pe viaţă de la impo­­zit… Numai că se pune problema şi altfel: e moral ce face domnul respectiv, că cere scutiri, în acest an greu prin care trece toată ţara?; sau e moral că domnul primar cere consilierilor locali, acum, în an de profundă criză economică, să scutească un potent financiar, care nu e nici asistat social şi nu are nici alte pro­bleme de acest gen? Rămâne să răspundeţi dvs., citind aceste rânduri. Noi răspunsul îl ştim şi e unul logic: nu e normal. 
Într-un an în care plata salariilor angajaţilor primăriei a ajuns abia la cele din luna mai, în loc de august, un an în care Aninoasa se sufocă din cauza sărăciei bugetului, cineva vine cu două facturi care depăşesc ca şi termen un an de zile, cerând cu tupeu „scutire de impo­zit”… Sună trist pentru aninoseni, dar este adevărat! 
Bineînţeles că nici consilierii locali n-au muşcat momeala şi au respins în unanimitate (!) acest proiect ofensator la adresa sutelor de localnici care se zbat într-o cruntă sărăcie. 
Dar iată mai jos şi ceea ce au declarat unii dintre consilieri, asta ca să întărim cele spuse, dacă, fireşte, cineva mai pune la îndoială ceea ce am scris mai sus:
„Noi, comisia de urbanism, am vrut să vedem autorizaţia de construcţie în baza căreia domnul Bălăeţ a executat lucrările din domeniul public. Şi n-am văzut nimic… Deci a intrat ilegal pe domeniul public. A făcut lucrări exact ca domnul Becali, când a pus marmură în faţa palatului şi a mers primăria şi i-a spart-o că n-avea autorizaţie. Aşa şi aici…”, a spus celor prezenţi viceprimarul Mihăiţă Nistor.
 
Consilierul Şaucă, preşedintele de
şe­dinţă, a continuat cam în acelaşi ton, fiind chiar mai dur: „Vreau să spun că sunt foarte supărat pe aparatul primăriei, pe domnul primar chiar, pentru faptul că este blând cu unii cetăţeni care vor să fenteze achitarea datoriilor locale pe care le au. Eu aş dori ca, indiferent de cererea pe care o face cetăţeanul care vrea să fenteze, cei din aparatul primăriei să analizeze ce este real, sau ce este bătaie de joc. Într-adevăr domnul Bălăeţ a făcut acolo lucruri frumoase. Dar, aşa cum spune domnul viceprimar, fără autorizaţie, sau fără să înştiinţeze Consiliul Local. Eu consider că trebuia de la început să ne spună ce vrea să facă şi apoi să ne spună că vine cu devizul să vedem ce putem face. Dar nu aşa cum procedează acum! E aceeaşi situaţie pe care am discutat-o acum cinci luni, cu discoteca de-aici, din vecini, când şi atunci mi-am arătat din nou supărarea pentru modul cum sunt tratate problemele şi cum sunt ajutaţi oamenii care ştiu să fenteze… Nu sunt pentru aviz favorabil la acest proiect de hotărâre! Am solicitat primăriei să facă publice, prin presă, listele cu datornici, pentru că mă enervează teribil că sunt aceste persoane şmechere care fentează ca să nu-şi plătească impozitele, în condiţiile în care Primăria Aninoasa este o primărie cu datorii fantastice şi cu tot felul de greutăţi. Dar ca să recuperăm impozitele nu prea luăm măsuri, dimpotrivă, venim cu compensarea acestor datorii”.
Consilierul Mircea Petrescu nu a fost nici dumnealui de acord, menţionând că periodic „ni se pun în faţă anumite proiecte care vor să ne testeze, mai bine spus vor să ne testeze atenţia, sau dacă suntem buni sau nu la suflet, ori dacă respectăm sau nu legea… În principiu nu sunt de acord cu acest proiect, sunt alţii cetăţeni, cu adevărat necăjiţi, care ar putea fi scutiţi, chiar şi parţial de impozite, dar nu în acest caz…”.
După acest moment s-a trecut la vot, toată lumea, chiar şi consilierii democrat-liberal, deci din tabăra primarului Ilie Botgros - iniţiatorul proiectului, fiind împotrivă. 
Feţele destul de triste ale celor două funcţionare din primărie prezente la şedinţă dovedeau foarte clar că la aflarea veştii cu respingerea proiectului, cineva, chiar cel care ar trebui să aibă grijă de „bunăstarea bugetului local”, va fi extrem de supărat. Paradoxuri româneşti care nu mai miră pe nimeni…


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter