29.10.2011,  13:11:10 | 0 comentarii | 1026 vizualizari
Extinderea zonei turistice în Valea Jiului. Cu ce preţ şi cu ce specialişti? / Primăriile din Vale au un aparat executiv specializat, dar nu întotdeauna profesionist
de Alina PIPAN

Valea Jiului are două mari probleme. Încet, dar sigur, scapă de industria minieră, aşa cum declară Constantin Jujan, de câte ori are ocazia. Pe care, nici chinezii nu o mai pot salva. A doua, ar fi modul haotic în care se investeşte în turismul Văii Jiului. Singurul colac de salvare care ne mai poate scoate la liman. Și pentru investiţiile haotice sunt de vină edilii locali şi aparatele administrative pe care le conduc. Acestea fiind formate, nu în totalitate, şi din oameni slab pregătiţi. 

 

Serviciile cheie din primăriile Văii plătesc oameni specializaţi, dar nu profesionişti

Din nefericire, fiecare aparat executiv din primăriile din Vale se bazează pe experienţa şi profesionalismul câtorva persoane. Care ştiu ce fac. Și care trag după ele alte zeci ajunse acolo prin diferite circumstanţe. Toţi aceşti funcţionari, dacă-i cauţi la speciali­zări, le au pe toate. În schimb, nu dau dovadă de profesionalism. În momentul de tranziţie a Văii, de la o zonă industrial-minieră la una turistică, fără specialişti cu experienţă în dezvoltarea domeniului turistic suntem pierduţi. În momentul de faţă, ne limităm la aptitudinile primarilor, iar aceştia se înconjoară de câteva persoane cheie, pe care se pot baza pentru o administrare productivă. În rest, apă de ploaie. 

Serviciile de Urbanism, Administrarea patrimoniului public-privat, cel de Management al proiectelor de finanţare, Salubritate şi Mediu sunt servicii cheie de a căror activitate depinde funcţionalitatea unor viitoare zone turistice. Iar ele nu sunt foarte bine reprezentate în nicio primărie. Admi-nistrarea patrimoniului public-privat este singurul serviciu care are o mare reprezentativitate pentru cetăţeni şi, implicit, care intră cel mai adesea în contact cu aceştia. Tocmai de aceea, poziţia cheie de city-ma-nager este ocupată cel mai adesea de persoane pe care primarii le potenţează maxim şi în care au cea mai mare încredere. În definitiv, cele care muncesc cel mai mult, şi care trebuie să răspundă cel mai adesea. Celelalte servicii amintite au rezultate mediocre.

Serviciul de Urbanism de la Petroşani a răspuns tuturor solicitărilor noastre şi tuturor acuzelor. Și, cu toate că am demonstrat că este disfuncţional, este cel mai bine pregătit din Vale. Restul sunt mult mai prost reprezentate şi serviciile lor lasă mult de dorit. Dintre acestea, cel mai ordonat este cel din Vulcan, cu toate că, şi în ziua de astăzi, la Vulcan se emit autorizaţii de construcţie fără avizele obligatorii, cum ar fi cel de la apă. Iar fiecare are o mare problemă: Planurile Urbanistice Generale. Și, să  nu uităm, niciunde în primăriile din Vale nu lucrează un arhitect autorizat. 

 

PUG-urile ne fac zile negre

Cea mai neagră situaţie este la Uricani unde nu există un PUG.  Situaţie inadmisibilă pentru o localitate care vrea să se dezvolte turistic. Mai ales pentru o localitate care face intrarea către Parcul Naţional Retezat. Primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu, a declarat că a depus un proiect de finanţare pentru realizarea PUG-ului. Care trebuie aprobat. Până atunci, investiţiile în zonă sunt limitate, iar proiectările de proporţii n-au nicio şansă din cauza PUG-ului inexistent. 

Primăria Lupeni a executat o licitaţie pentru reactualizarea PUG-ului în aprilie 2010, pentru care ar fi plătit 570.000 lei. Nu ştim dacă PUG-ul este, momentan, reactualizat, pentru că el nu este accesibil publicului larg. Acesta ar trebui să poată fi accesat, la fel ca orice informaţie de natură urbanistică, pe site-ul primăriei. Pentru că investitorii nu stau să negocieze la telefon cu funcţionarele din primărie care, majoritatea, sunt operate la limbă. 

La fel se întâmplă şi la Primăria Petrila. Care, conform ultimei analize SWOT, şi-a reactualizat PUG-ul. Pe site, la un moment dat, se promitea încărcarea PUG-ului. 

Planul Urbanistic General  este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare a localităţilor. Mai exact, PUG-ul constituie cadrul legal pentru realizarea programelor şi acţiunilor de dezvoltare conform Legii 350/ 2001, modificată şi completată prin Legea 289/2006. PUG-urile cuprind analiza, reglementările şi Regulamentul Local de Urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al unităţii de bază, atât din intravilan, cât şi din extravilan. În schimbul PUG-ului, biroul arhitectului general a postat două hărţi ale Petrilei, una cu localizarea în judeţ, alta cu străzile din Petrila. Alte informaţii nu găsim. Decât telefonic. 

La Petroşani în septembrie 2010 consiliul local a aprobat documentaţia PUZ pentru extinderea zonei de agrement Masivul Parâng. A cheltuit suma de 351.000 lei pentru Reactualizare Plan Urbanistic General şi Plan Urbanistic Zonal Parâng. Și în noiembrie 2011 va scoate la licitaţie reactualizarea PUG a municipiul Petroşani, care expiră anul viitor. Valoarea estimată a proiectului, fără TVA, este de 499.298 de lei. 

Primăria Vulcan a fost trasă de urechi de comisia de specialitate a Consiliului Judeţean Hunedoara. Care susţine că PUG-ul municipiului Vulcan şi Regulamentul Local de Urbanism aferent acestuia a expirat în data de 16.12.2009. Inginerul Nicolae Fara a răspuns acuzaţiilor, spunând că PUG-ul a fost actualizat în 2006. Aşa o fi, el nu este accesibil publicului larg, cum ar trebui. Însă Consiliul Judeţean Hunedoara spune că Actualizarea PUG s-a demarat în anul 2006 în baza contractului de prestări de servicii nr. 23360/29.11.2006 încheiat între primărie şi SC INCD URBANPROIECT Bucureşti. Dar încă nu s-a obţinut avizul de mediu şi studiul istoric solicitat prin avizul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimo-niului Naţional - Direcţia pentru Cultură Hunedoara.

 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter