28.08.2009,  11:03:40 | 0 comentarii | 258 vizualizari
Doi prieteni, douã biciclete şi un traseu de 496 de km
de Alina PIPAN
Când vine vorba de spirit de aventurã şi ambiţie, Adrian Martin şi Dãnuţ Vitan sunt persoanele cele mai potrivite pentru a fi date ca exemplu. Cei doi liceeni s-au gândit, încã din timpul şcolii, sã facã ceva inedit în perioada vacanţei. ªi au reuşit. Ce le-a trecut prin minte? Sã facã un traseu de 496 de km cu bicicletele. Au plecat din Petroşani prin ªugar, Sibiu, au fãcut Transfãgãrãşanul, au trecut prin Cetatea Argeşului, Râmnicu Vâlcea şi s-au întors pe Voineasa înapoi acasã. 
 
Şapte zile pe şaua bicicletei
Cei doi au pornit la drum pe data de 18 august. Pãrinţii nu au fost foarte încântaţi de acest traseu. Gândindu-se, firesc, la pericolele ce i-ar fi putut aştepta pe drum. Dar cei doi au fost foarte hotãrâţi. ªi, ca sã dovedeascã faptul cã vor şi nu se dau bãtuţi, au muncit la coasã pentru a strânge bani de drum. “Am lucrat cu ziua la coasã. Dãnuţ are o motocositoare, am fost la cosit cu ziua şi am strâns fiecare câte 600-700 de lei. Cu banii ãştia ne-am echipat bicicletele, ne-am luat corturi şi ce ne mai lipsea pentru drum, şi ne-au ajuns şi pentru cheltuialã pe traseu. Când am plecat bicicletele erau aşa de încãrcate de abia le-am ridicat. Fiecare avea câte 60 de kg”, ne povesteşte entuziast Adrian. 
Au plecat din Petroşani şi, timp de şapte zile, nu au fãcut decât sã pedaleze, sã se bucure de peisaj şi sã-i uimeascã pe trecãtori cu ambiţia lor. Au campat la Şugar, Cârţişoara, la Bâlea Lac, Curtea de Argeş şi, ultima datã, în apropiere de Voineasa. 
“Prima searã când am campat ne dureau picioarele, erau umflate. Eu plecasem de-acasã cu un tub de Bengay, dar l-am pierdut pe drum. Seara nu puteam sã stãm nici în picioare, nici pe spate, nici în fund. Nicicum”, îşi aminteşte Adrian. Au plecat de-acasã cu cât de multã mâncare au putut, au cheltuit strictul necesar şi au pe­dalat în neştire. Au ajuns înapoi în Petroşani pe data de 24 august. Teferi, fericiţi, dar şi un pic trişti cã se terminase totul prea repede. “Dacã cineva mi-ar spune mâine hai sã plecãm, m-aş urca pe bicicletã şi aş porni imediat. A fost extraordinar de frumos”. 
 
“Toatã lumea ne fãcea cu mâna, ne fotografia, mã simţeam ca Michael!”
“Ceea ce m-a mirat şi m-a dezamãgit într-un fel a fost cã pe Transfãgãrãşan am întâlnit mai mulţi strãini decât români. Românii noştri nu ştiu sã se bucure de minu­nãţiile ţãrii. În rest, absolut toatã lumea cu care ne-am întâlnit a fost primitoare şi prietenoasã. Cei care au putut, ne-au ajutat. De exemplu, când urcam spre Bâlea trebuia sã facem de jos pânã la lac 29 de km. ªi urcam câte 20 de minute pânã dãdeam de o bornã kilometricã. Ni se pãrea cã nu vom ajunge niciodatã. La un moment dat nu am mai putut şi am oprit un escavator. Nea Viorel ne-a luat cu tot cu biciclete în cupa escavatorului. Toatã lumea ne fãcea semne. Dacã nu ne lua nea Viorel, ne epuizam urcând. Când ajungeam într-un loc anume ne întâlneam cu alţi turişti care trecuserã pe lângã noi cu maşina şi ne întrebau mereu cum suntem, ne felicitau. Era tare bine. ªi când am trecut spre Deva am întâlnit motocicliştii care erau la raliu. Ei cum tot trecuserã pe lângã noi ne ştiau deja şi ne salutau mereu, ca încurajare”, povesteşte Adrian. Singura panã de pe tot traseul a fãcut-o Dãnuţ. În rest nu au avut probleme cu bicicletele, dar înainte sã plece au schimbat cam tot la ele în afarã de ghidoane, cadre şi lanţuri. Au mâncat pe iarbã, au dormit în cort, şi-au prãjit ouã la buteliile de voiaj, au filmat pe traseu tot ce li s-a pãrut interesant. “Când am ajuns la Curtea de Argeş, la mânãstire, era dimineaţã, încã nu era deschisã biserica. ªi ne-am pus la uşa bisericii şi vorbeam singuri cu Dumnezeu şi-i mulţumeam cã ne-a ajutat sã ajungem pânã acolo. Cred cã lumea spunea cã suntem nebuni. ªi acolo a fost foarte frumos”, se confeseazã Adrian. Cei doi adolescenţi sunt dovada vie a faptului cã tinerii din ziua de astãzi meritã atenţia şi respectul nostru. ªi cã, nici pentru un moment mãcar, nu ar trebui sã-i abandonãm. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter