31.08.2009,  11:58:48 | 0 comentarii | 604 vizualizari
“Un voluntar pregătit înseamnă o victimă salvată” Stagiul de pregătire SAR s-a finalizat ieri la Câmpu lui Neag
de Alina PIPAN
În săptămâna 22-30 august s-a desfăşurat, la Câmpu lui Neag, Stagiul naţional SAR pentru nivelul 1 de pregătire, etapa de vară. Stagiul a fost organizat de SARS (Search and Rescue Service), organizaţie nonguvernamentală care are ca obiectiv acţiunile de căutare-salvare, intervenţii în caz de dezastre, acţiuni umanitare. Este prima organizaţie de acest fel din ţară şi anul acesta a început seria acţiunilor printre acestea numărându-se şi acest stagiu de pregătire. La stagiu au participat şase grupe de tineri, două a câte şase persoane şi alte trei a câte cinci persoane, în total 27 de persoane. Toţi aceşti tineri au fost instruiţi în cadrul taberei de specialişti. Coordonatorul stagiului a fost doctorul Cătălin Popa. Alături de el au lucrat Bogdan Hurmuz - manager prim ajutor Crucea Roşie Română, Liviu Ionescu – lector - senior trainer Internaţional Rescue Dog Organisation, George Nicolaescu - scafandru de luptă, Mihai Preda - medic Spitalul municipal Vulcan, prof. dr. ing. Ion Popa - expert evaluator CECAR, Sorin Sanda - instructor naţional Salvamont şi Alin Haidu - salvator montan.
Cursanţii s-au campat la Câmpu lui Neag şi au început imediat pregătirea atât teoretică, cât şi practică. Stagiul s-a alcătuit, aşa cum ne-a informat Cătălin Popa, din ateliere de lucru care au avut ca scop instruirea tinerilor în acordarea primului ajutor, a noţiunilor de salvare, noţiunilor de căutare SAR, noţiunilor de management SAR. De asemenea, cursanţii au făcut cursuri de tehnică de scufundare, strategii de dezvoltare, cursuri de chinologie SAR. Stagiul se va continua şi cu o etapă de iarnă. Anul viitor, cei care doresc vor putea parcurge stagiul doi de pregătire, nivelul 2 pentru avansaţi.
La sfârşitul programului au existat atât probe practice cât şi teoretice. Practic, cursanţii au trecut printr-un circuit de 16,6 km, pe un teren cu geomorfologie complexă, cu o diferenţă de altitudine de 798-1077 m. „Pe parcursul acestui traseu cursanţii au avut de efectuat intervenţii pe cazuri simulate”, ne explică dr. Popa. Testarea teoretică a cuprins un test grilă.
„Aşa cum le spun şi studenţilor mei, un om pregătit înseamnă o victimă salvată. În cazul de faţă vorbim de voluntari. Mi-a plăcut receptivitatea tinerilor, curiozitatea lor. Din păcate, în câteva ore de curs nu am apucat să le predau cât ar fi trebuit. Le-am dat în schimb cărţi pentru documentare. Managementul situaţiilor de criză este foarte important. Lumea are impresia că un necaz nu se poate abate asupra lor. Oricine poate fi surprins de un cutremur, o tornadă, o alunecare de teren. Trebuie să fim pregătiţi, şi mai ales voluntarii trebuie să ştie ce să facă în aceste cazuri. Este prima dată când vin aici dar sunt încântat”, ne declară prof. dr. ing. Ion Popa - expert evaluator CECAR, lector SARS.
Probabil că cea mai interesantă parte a stagiului au fost cursurile de chinologie. „Mulţi dintre cursanţi au acasă câini, îi cresc, îi hrănesc, şi totuşi nu ştiu câte poate face câinele acela, cât de bine reacţionează când este dresat, cum poate fi stăpânit. Activitatea unui câine în cadrul unei acţiuni de căutare–salvare este foarte importantă şi necesară. Este greu până-l dresezi dar atunci când este pregătit poate face lucruri surprinzătoare. Curiozitatea cursanţilor m-a uimit, nevoia lor de cunoaştere. Sunt impresionat. Şi sunt impresionat şi de echipa SARS care, vă spun, la  Campionatului Mondial al Câinilor de Salvare ce a avut loc la Craiova a impresionat toate echipele din străinătate”, ne spune  Liviu Ionescu - lector - senior trainer International Rescue Dog Organisation. 
Elementul surpriză pentru cursanţi a fost alarma, dată la mijlocul nopţii de către organizatori. Alarma a impus implicit şi un exerciţiu de căutare. Cursanţii spun că nu au fost menajaţi. Au învăţat, pe bune, ce înseamnă viaţa de salvator. 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter