06.11.2011,  13:42:15 | 0 comentarii | 706 vizualizari
După ce a pus mâna pe terenul din apropierea viitoarei staţii de plecare a telegondolei, / Gheorghe Ile se vede, deja, stăpânul intrării în “Castelul din Carpaţi”
de Gheorghe OLTEANU

Nu ştiu câţi dintre colegii mei, prezenţi la conferinţa de presă ţinută de Gheorghe Ile în 14 mai a.c., ştiu unde-i Casa Ciobanilor, despre care primarul a pomenit când a început să depene despre telegondolă. Asta-i casa, cea care se vede în fotografie. Sau, mai corect, ceea ce a mai rămas din fosta Casă a Ciobanilor.

Ruinele acestei case, pentru cei care n-au ajuns niciodată pe drumul care duce la Pasul Vâlcan, se află la cinci-şase sute de metri de fostul complex de creştere a porcilor. Care, pe când era plin de guiţători, aparţinea de SC Servmin Petroşani. Când Servmin-ul a fost înghiţit de faliment, li s-a închis şi gura porcilor. Cu cuţitul. Pe construcţiile porcăriei, unele în stare de degradare, a pus rapid ochii primarul Gheorghe Ile. Cu toate că, trebuie spus, acestea puteau foarte bine să intre în patrimoniul uneia dintre societăţile administrate de Consiliul Local Vulcan. În contul datoriilor pe care Servmin-ul le avea către primărie. Numai că, la vremea aceea, cel care s-a împotrivit unei astfel de soluţii a fost, v-aţi dat seama, chiar Gheorghe Ile. Știa şmecherul de el ce ştia! Exact asta o ştiţi şi dumnea­voastră acum, după ce Vulcanul a vuit de afacerea cu cei peste şapte mii de metri pătraţi pe care societatea administrată de soţia primarului i-a cumpărat cu un preţ care ar trebui să le atragă atenţia procurorilor de la DNA. Cu 1,08 euro/mp, mai precis.

Uitaţi-vă din nou la poză. Jos, în stânga casei căreia doar pereţii îi mai stau în picioare, se zăresc nişte fundaţii. Sunt ale fostului saivan de oi. Care, acum cinci ani, era încă întreg. Asta era în 2004. Anul în care o societate comercială vulcăneană l-a achiziţionat de la Servmin. Exact cum a făcut Ile în 2009. Despre ce s-a întâmplat atunci şi care sunt asemănările cu afacerea de acum a primarului a scris foarte bine consilierul Ioan Dorel Șchiopu în a lui “Hotărâre a Consiliului Local Vulcan - Marca DNA”, pe care a dat-o, pe Net, la tot globul. Să deschidem ghilimelele şi să vedem ce-a descărcat Șchiopu în redacţiile mai multor ziare. “În 2004, SC Carpathian Grup 99 srl Vulcan cumpără la licitaţie publică, de la SC Servmin srl, aflată în lichidare, două construcţii degradate: stâna de ciobani şi saivanul de oi. Exact cum a făcut SC Farmacia Ile srl în 2009 cu fosta crescătorie de porci. Exact de la acelaşi SC Servmin srl. În aceeaşi zonă, la doar câteva sute de metri distanţă. Situaţie perfect identică între SC Carpathian Grup 99 Vulcan (2004) şi SC Farmacia Ile srl Vulcan (2009): clădirile lor, pe terenul statului. În 2004, SC Carpathian Grup 99 srl adresează consiliului local o cerere pentru cumpărarea unui teren de cca. 5000 mp în jurul construcţiilor, pentru amenajarea unei baze turistice şi eliberarea documentaţiilor necesare pentru reabilitarea clădirilor. Pe atunci, primarul Gheorghe Ile, fiind conservator, nu avea nicio treabă cu valorile liberale susţinute de dl.prof. Petru Hodor, aşa că, în loc de răspuns favorabil, investitorul local a primit o citaţie de proces; consiliul local a atacat în instanţă contractul de vânzare-cumpărare, pe motiv că SC Servmin srl avea o datorie la bugetul local de 1.167.000 lei vechi (116.700 RON). Deci, reclamant a fost consiliul local, nu primarul. Bineînţeles, fără ca vreunul dintre consilieri să cunoască acest lucru, aşa cum îi stă bine unui primar curajos, care ştie să-şi asume responsabilitatea propriilor acţiuni.”

Vedeţi? Exact ce vă spuneam înainte. Știa el, Ile, de ce s-a făcut luntre şi punte, pentru ca porcăria să nu fie preluată, de SC Almaserv, în contul datoriilor ălora de peste un miliard de lei. Fiindcă, după ce le-a potrivit cum trebuie, a ajuns el stăpânul porcăriei. Aproape pe nimic. Pe două sute de milioane, vorbeşte gura lumii. Dar să mergem mai departe şi să vedem cum a decurs treaba, după ce Gheorghe Ile - în numele consiliului local care nu ştia nimic despre asta - a atacat în instanţă actul de vânzare-cumpărare a saivanului. Ne întoarcem şi facem din nou cetire din scriptura consilierului Ioan Dorel Șchiopu, capitolul V - “Ce putere judecătorească? În Vulcan. primarul Ile este (autodeclarat) stăpân!”: “Urmează un proces care durează, inclusiv recursul, până în septembrie 2005, proces câştigat de SC Carpathian Grup 99 srl. Și ce dacă! Ne întoarcem la primărie pentru documentaţii. Ceea ce urmează este de domeniul filmelor despre viaţă în comunismul sovietic: un proces pentru eliberarea certificatului de urbanism Cu recursul de rigoare, se subînţelege. Câştigat tot de SC Carpathian Grup 99 srl. Pare incredibil, dar a fost nevoie de o sentinţă judecătorească definitivă pentru eliberarea certificatului de urbanism. Deşi sentinţa a fost pronunţată în decembrie 2006, certificatul a fost eliberat în aprilie 2007. OK! Dar, până la autorizaţie de construire, mai este drum lung, poate încă un proces, drum pentru care investitorul autohton nu mai are disponibilitate. Nici nervi. Când va mai găsi ceva resurse pentru un nou proces, ar putea lua în calcul o infracţiune prevăzută de Codul Penal: abuz în serviciu. În aceste condiţii, problema vânzării terenului poate fi subiectul unui banc a la Radio Erevan. Concluzie pe scurt: după cinci ani de la cumpărare, SC Carpathian Grup 99 srl nu a obţinut nici măcar dreptul de a repara acoperişul. Nici dreptul de a cumpăra măcar terenul de sub construcţie. Cât despre pensiune turistică v-aţi dat seama cum stă treaba. Adică nu v-aţi dat! Nu v-am spus că, deşi s-au cheltuit zeci de milioane vechi doar pe dosarul de înscriere, a fost ratat un proiect cu cofinanţare europeană, în valoare de 40.000 euro, din cauza lipsei unor documente care trebuiau emise de autoritatea locală“. 

Acum, după cele pe care le-aţi luat la cunoştinţă, cred că v-aţi lămurit cum stă chestiunea. Pe ascuns, Gheorghe Ile ar vrea ca doar el să aibă grosul la intrarea în zona turistică, aflată încă în proiect. El se vede, deja, stăpânul intrării în “Castelul din Carpaţi”. N-a vrut-o şi nici că vrea s-o aibă concurentă pe SC Carpathian srl. Să vedeţi care i-a fost justificarea când consilierul Dorel Șchiopu a vorbit despre dreptul SC Carpathian Grup 99 de a-şi construi ceva în zona aceea. Asta se petrecea într-o şedinţă de consiliu local. Ce i-a zis Ile? I-a zis că zona face parte din proiectul acela, de dezvoltare a staţiunii Pasul Vâlcan, şi că nu se poate vinde sau construi acolo. De parcă, i-a replicat Dorel Șchiopu, proiectul nu se va face tot cu parteneri privaţi! Bine, însă, că i s-a putut vinde lui, primarului. Exact în aceeaşi zonă!

Casa Ciobanilor, deşi e doar ruină, şi fundaţia saivanelor sunt încă în proprietatea SC Carpathian Grup 99 srl Vulcan. Pare-se că primarul Gheorghe Ile a cam uitat acest amănunt când, în conferinţa de presă, a spus că  punctul de plecare a telegondolei va fi pe locul ocupat acum de ruinele fostei case a ciobanilor. Or, pentru ca acestea să fie puse pe de-a-‘ntregul la pământ, trebuie să existe acordul proprietarului. Adică, pe româneşte, consiliul local trebuie să le cumpere. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, preţul îl va stabili instanţa de judecată. 

Dar, până acolo, se aude altceva. Deosebit de interesant. Administratorul SC Carpathian Grup 99 srl vrea, şi el, să cumpere cei 5.000 de metri pătraţi de teren, pe care intenţiona să-i achiziţioneze încă din 2004. Pentru asta, administratorul societăţii, care s-a luptat atâţia amar de ani cu primarul, va face o cerere pe care o va lăsa consiliului local. Evaluarea terenului o va face, normal, aceeaşi societate petroşeneană, SC Petroeval srl, cu care Primăria Vulcan are contract. Cea care l-a scos pe primar cu 1,08 euro/mp. Bănuim că nu va fi nicio problemă pentru SC Petroeval, să facă această evaluare. Pentru că terenul este situat în aceeaşi zonă şi fiindcă ştie, deja, situaţia de acolo. Dacă preţul stabilit de SC Petroeval srl Petroşani va fi tot undeva pe lângă acela de toată praştia cu care a fost “lovit” Ile, atunci chiar că vom zice, da, dom’le, jos pălăria, aşa e, nu poate fi mai scump! Nu contează că-i primar sau om de rând. Pentru toţi se aplică aceeaşi unitate de măsură, vorba  consilierului Marius Danci. Să poftească şi alţii să ia pământ aici. Chiar şi pentru flori.  Acum să vedem noi imparţialitatea unora dintre membrii consiliului local. Tare mi-e, însă, că, dacă, totuşi, o va depune, cererea doamnei de la SC Carpathian Grup 99 nu va trece nici de comisii. Fiindcă, ştiţi şi dumneavoastră, mai toţi preşedinţii acestora sunt oamenii lui Ile. Ia să-l văd eu pe vreunul, că iese din voia primarului! Pe loc se zbârleşte Ile la el şi-i aruncă o uitătură, de îngheaţă ăla pe loc, chiar dacă afară sunt 30 de grade Celsius!

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter